Σε απόγνωση οι προμηθευτές των νοσοκομείων, λόγω χρεών

Σε απόγνωση οι προμηθευτές των νοσοκομείων, λόγω χρεών

Σε αναμονή για την αποπληρωμή τους βρίσκονται οι προμηθευτές των νοσοκομείων, οι οποίοι επισημαίνουν ότι οι καθυστερήσεις πληρωμής, όχι μόνο έχουν ξεπεράσει την καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη, αλλά και παραβαίνουν και τη νομοθεσία που αφορά τις πληρωμές

 

Σε νέα επιστολή του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας (ΣΕΠ) προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, όπου ζητείται συνάντηση με τον υπουργό, υπογραμμίζεται ότι καμία μέριμνα δεν έχει ακόμα ληφθεί για την αποπληρωμή προϊόντων και υπηρεσιών που έχουν υλοποιηθεί από τους προμηθευτές προς τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ, από το 2010! 

Παρόλο που έχει ήδη καταβληθεί η δόση των 34,3 δις ευρώ, που σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας θα επέτρεπε την εξόφληση, έστω και μέρους, των οφειλών των Νοσοκομείων του ΕΣΥ, καμία τέτοια κίνηση δεν έχει προγραμματιστεί, αφού στις 28 Δεκεμβρίου 2012 το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι για τον τομέα της Υγείας καταβλήθηκαν 164 εκ. ευρώ στον ΕΟΠΥΥ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων παρελθόντων ετών προς άλλους παρόχους, μόνο.

Η μη έγκαιρη εξόφληση των εταιρειών – μελών του ΣΕΠ, η υποχρεωτική εξόφληση  παλαιότερων οφειλών με «κουρεμένα» ομόλογα άνω του 72% της αξίας τους με την ένταξη στο PSI+ και η ασφυκτική πίεση των Τραπεζών για την παροχή άλλων εγγυήσεων ή την επιστροφή των δανείων, έχουν οδηγήσει στη συρρίκνωση του χώρου, αλλά και στα πρόθυρα χρεοκοπίας, πολλές εταιρείες. Επιπρόσθετα, όλα τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια τεραστίων εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου, από άμεση και έμμεση φορολογία, αλλά πάνω απ’ όλα, έχουν στοιχίσει σε εκατοντάδες εργαζομένους, τη θέση εργασίας τους.

O Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών και Υγείας (ΣΕΠ) κ. Παύλος Αρναούτης τόνισε πως «αυτή η καθυστέρηση αποπληρωμής, που όχι μόνο δεν είναι σύμφωνη με την καλή πίστη και τα συνήθη συναλλακτικά ήθη, αλλά είναι αντίθετη και προς τις ισχύουσες διατάξεις (ΠΔ 166/2003), έχει φέρει σε πλήρη απόγνωση τις εταιρείες μέλη μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της ρευστότητας των προμηθευτών του ΕΣΥ και την αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστησαν από το PSI+.

Μόνον έτσι θα μπορέσουν να επιβιώσουν οι λειτουργικά κερδοφόρες επιχειρήσεις, που θα συντελέσουν στην επίτευξη της πολυπόθητης ανάπτυξης, και θα εξασφαλισθεί η απρόσκοπτη παροχή αγαθών και υπηρεσιών Υγείας σε προσιτές και ανταγωνιστικές τιμές». Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΕΠ, ζητά από τον υπουργό Οικονομ,ικών να δεχθεί αντιπροσωπεία του Προεδρείου του Συνδέσμου για την ανταλλαγή απόψεων σε μια προσπάθεια εξεύρεσης εφικτής λύσης των παραπάνω προβλημάτων.