Εταιρεία «φακέλωνε» φορολογούμενους

Εταιρεία «φακέλωνε» φορολογούμενους

Μία νέα υπόθεση διαρροής προσωπικών δεδομένων ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της επικοινωνίας και εδρεύει στην Αθήνα κατείχε και διακινούσε παράνομα ψηφιακά αρχεία με φορολογικά δεδομένα πολιτών.

Για την υπόθεση συνελήφθη, ο 45χρονος ιδιοκτήτης και νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας, σε βάρος του οποίου σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Όλα ήρθαν στο «φως» έπειτα από αστυνομική έρευνα που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη από την Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα γραφεία της εταιρείας.

Εκεί εντοπίστηκαν σε τρεις ηλεκτρονικούς υπολογιστές ψηφιακές βάσεις με εκατοντάδες χιλιάδες καταχωρήσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, στοιχεία οχημάτων, αριθμοί απόρρητων τηλεφωνικών συνδέσεων, ποσά εισοδημάτων, φορολογικά στοιχεία (π.χ. Α.Φ.Μ.), για τα οποία η εταιρεία δεν κατείχε την προβλεπόμενη άδεια από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Κατασχέθηκαν, τρεις εσωτερικοί σκληροί δίσκοι συνολικής χωρητικότητας 13.200 GB, οι οποίοι θα αποσταλούν στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της Ελληνικής Αστυνομίας για τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις.

Σημειώνεται ότι στη διερεύνηση της υπόθεσης και στις σχετικές έρευνες συμμετείχε ανώτατο στέλεχος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ο 45χρονος συλληφθείς θα οδηγηθεί σήμερα στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να προσδιοριστεί επακριβώς ο αριθμός των προσωπικών δεδομένων, καθώς επίσης η προέλευση αλλά και η περαιτέρω διαχείριση – διάθεσή τους.