Ρευστοποιούν τις καταθέσεις Άκη, Λαυρέντη

Ρευστοποιούν τις καταθέσεις Άκη, Λαυρέντη

«Πράσινο φως» στην ρευστοποίηση και αξιοποίηση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ακόμη και υπόπτων ανάβει νομοθετική ρύθμιση που προωθεί στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

 Η ρύθμιση αυτή καταλαμβάνει και τις εκκρεμείς υποθέσεις που δεν έχουν φτάσει στον πρώτο βαθμό, όπως π.χ οι υποθέσεις του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλυ, του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη κ.α.

 Με στόχο να εισρεύσουν άμεσα χρήματα στα ταμεία του κράτους ο υπουργός Δικαιοσύνης με τροπολογία στο ήδη κατατεθέν νομοσχέδιο για τον Κώδικα περί ναρκωτικών και άλλων διατάξεων δίνει τη δυνατότατα στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να αξιοποιούν πλέον «παγωμένους» τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων, συγγενών τους ακόμη και υπόπτων.

Με τη σημαντική αυτή ρύθμιση θα επιτρέπεται η σύσταση ενεχύρου, δηλαδή η ρευστοποίηση υπέρ του Δημοσίου των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ δεσμευμένων καταθέσεων τραπεζικών λογαριασμών κατηγορουμένων ή υπόπτων για παράβαση του ν. περί πόθεν έσχες, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο.

Η σύσταση ενεχύρου θα είναι δυνατή στο στάδιο της ανάκρισης  ή της προανάκρισης με διάταξη του δικαστικού λειτουργού ή με την έκδοση βουλεύματος ή με ειδική έκθεση ελέγχου φορολογικής αρχής, μέχρι του ποσού της φερόμενης απαίτησης ή ζημίας ή αξίωσης του ελληνικού δημοσίου, των ΝΠΔΔ και ΟΤΑ.

Με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία παρέχεται:

1) η ευχέρεια να εισρεύσουν στα ταμεία του δημοσίου πολλά εκατομμύρια ευρώ τα οποία  είναι δεσμευμένα και αναξιοποίητα σε τραπεζικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων ή υπόπτων και

2) η δυνατότητα στους ίδιους τους κατηγορουμένους σε περίπτωση που συναινέσουν στη σύσταση ενεχύρου να τύχουν των ευεργετημάτων που παρέχει ο νόμος.