ΕΛΛΑΔΑ

«Η Shell δεν θα διερευνήσει στην ελληνοκυπριακή ζώνη»

«Η Shell δεν θα διερευνήσει στην ελληνοκυπριακή ζώνη»

Η πετρελαϊκή εταιρεία Shell ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να διεξαγάγει έρευνα στην ανατολική Μεσόγειο στην μονομερώς δηλωμένη «αποκλειστική οικονομική ζώνη» των Ελληνο-Κυπρίων, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.

Ο Andy Brown, γενικός διευθυντής της Shell, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί σε εργασίες εξερεύνησης στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει κηρυχθεί μονομερώς ως «αποκλειστική ζώνη» από την ελληνική κυβέρνηση της Κύπρου.

Μιλώντας στον ανταποκριτή του πρακτορείου Anadolu την Παρασκευή, ο γενικός διευθυντής της αγγλο-ολλανδικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου, Andy Brown, δήλωσε: «Γενικά απέχουμε από την εξερεύνηση σε περιοχές συγκρούσεων. Όταν το θέμα αυτό διευκρινιστεί, θα διεξάγουμε μία μελέτη όσον αφορά στην εξερεύνηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Πιστεύουμε ότι τα δικαιώματα εθνικής κυριαρχίας είναι ένα θέμα το οποίο θα συμφωνηθεί από τις κυβερνήσεις. Αυτή τη στιγμή δεν θεωρούμε ότι είναι μέρος της αναζήτησης». Ο Μπράουν αναφέρθηκε επίσης στην εξερεύνηση σχιστολίθου σε επιχειρηματική συνεργασία με την τουρκική «Turkish Petroleum Cooperation» (TPAO) στην νοτιοανατολική επαρχία της Τουρκίας του Ντιγιαρμπακίρ και δήλωσε ότι οι εργασίες αναζήτησης και παραγωγής βρίσκονται σε εξέλιξη και ότι είναι πολύ νωρίς για διατυπωθεί κάτι σε σχέση με τα επίπεδα των αποθεμάτων, γράφει το τούρκικο δημοσίευμα 'Ντουνιά Μπουλτενί'.