Στους «δρόμους» οι κτηνοτρόφοι

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης...

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτήριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης (ΑΜ-Θ), πραγματοποίησαν κτηνοτρόφοι της Ροδόπης.

Οι κτηνοτρόφοι μοίρασαν γάλα και άλλα κτηνοτροφικά προϊόντα στους διερχόμενους πολίτες, διαμαρτυρόμενοι για τις τιμές, αλλά και για την ασυδοσία –όπως υποστήριξαν– στο χώρο της αγοράς των ζωοτροφών.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων της Ροδόπης, Μαργαρίτης Θεολόγου, η ελληνική γεωργία και η κτηνοτροφία απαξιώνονται και οι μικρομεσαίοι του κλάδου οδηγούνται σε εξαφάνιση, ενώ οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές, οι παράνομες ελληνοποιήσεις και τα διατροφικά σκάνδαλα, ενισχύουν την αισχροκέρδεια των εμπόρων.

Αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων συναντήθηκε το μεσημέρι με τον περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Άρη Γιαννακίδη, στον οποίο επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους.

Μεταξύ άλλων, ζητούν τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, με ελέγχους στην αγορά, με διασφάλιση των τιμών στο 1,30 ευρώ το κιλό για το πρόβειο, 0,90 το κιλό για το κατσικίσιο και 0,60 το κιλό για το αγελαδινό γάλα. Επίσης, ζητούν την άμεση ρύθμιση του θέματος των αδειών ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων με απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, καθώς και άτοκα δάνεια στους κτηνοτρόφους.

Ο κ. Θεολόγου τόνισε ότι η σημερινή κινητοποίηση είχε προειδοποιητικό χαρακτήρα και αν τα αιτήματά τους δεν ικανοποιηθούν, οι κτηνοτρόφοι της περιοχής θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους στις αρχές Μαρτίου.