Επεισόδια στη πορεία μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ

Δύο μεγάλες σε παλμό και όγκο πορείες πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Περίπου 65.000 άτομα, βγήκαν ...

Δύο μεγάλες σε παλμό και όγκο πορείες πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο κέντρο της Αθήνας. Περίπου 65.000 άτομα, βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν κατά των μέτρων λιτότητας της Κυβέρνησης.

Την μια πορεία την διοργάνωσε η ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και την άλλη το ΠΑΜΕ.

Δυστυχώς από τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια δεν έλειψαν και τα επεισόδια μεταξύ μικρής ομάδας διαδηλωτών και των αστυνομικών δυνάμεων.
Το τέλος της συγκέντρωσης βρήκε τις αστυνομικές δυνάμεις και κάνουν 26 προσαγωγές εκ των οποίων οι 9 συνελήφθησαν.
Από τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων τραυματίσθηκαν συνολικά δεκαπέντε αστυνομικοί και δύο πολίτες.
Παράλληλα σημειώθηκαν υλικές ζημιές σε μία δίκυκλη μοτοσυκλέτα της αστυνομίας, σε δύο ιδιωτικές κάμερες, σε μία πρόσοψη τράπεζας (ράγισμα τζαμιών) ενώ σημειώθηκε και μια θραύση ενός τζαμιού σε γυάλινο στέγαστρο του ΜΕΤΡΟ.

Παρακολουθήστε το ιστορικό της πορείας και των επεισοδίων, όπως το κατέγραψε από το πρωϊ το newsbomb.gr


17.30 Περίπου 200 άτομα παραμένουν έξω από την Βουλή με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών προκειμένου να τους διαλύσει, αλλά όσοι διαδηλωτές έχουν μείνει, παραμένουν αμετακίνητοι.

16:50 Δίνονται σιγά σιγά στην κυκλοφορία οι δρόμοι που είχαν κλείσει για τα συλλαλητήρια, ενώ τα 500 άτομα,παραμένουν έξω από την βουλή.

16:15 500 περίπου άτομα έχουν μείνει και βρίσκονται έξω από την Βουλή και φωνάζουν συνθήματα

15:42 Οι μέχρι τώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για 20 προσαγωγές, 5 συλλήψεις, 3 αστυνομικούς που είναι ελαφρά τραυματισμένοι καθώς και 2 καμένες μηχανές.

15:27 Αναζωπύρωση της έντασης στην Πανεπιστημίου, έξω από την «Μεγάλη Βρετάνια» με τις δυνάμεις της αστυνομίας να κάνουν ρίψη χημικών.

15:22 Η μικροένταση που είχε δημιουργηθεί λίγα λεπτά πριν, έξω από την Βουλή έχει κοπάσει, ενώ και ο κόσμος ο οποίος είναι επί της Πανεπιστημίου αρχίζει σιγά σιγά και διαλύεται.

15:12 Επεισόδια αυτή την στιγμή λαμβάνουν χώρα, έξω από την Βουλή.

Νωρίτερα, βόμβα μολότοφ «έσκασε» πάνω σε αστυνομικό της ομάδας ΔΙΑΣ.

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός διαδηλωτή στην πλατεία Συντάγματος, που είχε στην κατοχή του τόξο, δύο βέλη, ένα καδρόνι και ένα τσεκούρι.

Ένας διαδηλωτής επιχείρησε να κάψει σημαία της ΕΕ έξω από το κτίριο της Βουλής, αλλά παρεμποδίστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Κλειστοί οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ: Σύνταγμα, Ομόνοια και Πανεπιστήμιο

Νωρίτερα, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ νεαρών διαδηλωτών και ΜΑΤ, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Πατησίων καθώς στη συμβολή της Σταδίου και Εμμ. Μπενάκη.

Προς εκτόνωση βαίνει η κατάσταση έξω από τη Βουλή, καθώς η ένταση μεταφέρεται στην Πανεπιστημίου.

Από τις συμπλοκές διαδηλωτών και ΜΑΤ πήραν φωτιά 2 μηχανές της Ομάδας ΔΕΛΤΑ, ενώ λιπόθυμος έπεσε  ένας διαδηλωτής.

13:31. Τα επεισόδια πλέον έχουν μεταφερθεί έξω από την βουλή μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ.

13:22. Ένταση έχει προκληθεί έξω από την πλατεία Συντάγματος καθώς διαδηλωτές έχουν πετάξει μολότωφ προς τα ΜΑΤ, τα οποία με την σειρά του έκαναν εκεταμένη χρήση δακρυγόνων. Τα επεισόδια μεταφέρονται προς την Ερμού και την Αιόλου.

 

13:00.Επεισόδια σημειώθηκαν στα Χαυτεία. Απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ καταγγέλουν οι διαδηλωτές

12:55. Ολοκληρώθηκε η πορεία του ΠΑΜΕ.

Ξεκίνησε η πορεία των ΓΣΣΕ- ΑΔΕΔΥ στις 12:26 και νωρίτερα του ΠΑΜΕ από την 3η Σεπτεμβρίου με κατάληξη την Βουλή στις .

Στην Ομόνοια κατευθύνονται οι διαδηλωτές.

12:16. Στη βουλή βρίσκεται η πορεία του ΠΑΜΕ.

11:58.Στο βήμα είναι αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ ανακοίνωσε από το βήμα την παραίτηση του.

11:40.Η κυκλοφορία στο κέντρο έχει διακοπεί στους περισσότερους δρόμους γύρω από το Πεδίο του Άρεως έως τη οδό Σταδίου ενώ στην Ομόνοια βρίσκονται τα μέλη του ΠΑΜΕ.

Κλειστοί οι δρόμοι γύρω από Αλεξάνδρας και Πατησίων. Σε κάνα μισάωρο πρόκειται να ξεκινήσει η πορεία.

Στην πορεία συμμετέχουν επίσης οι κάτοικοι της Κερατέας που αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην περιοχή τους.

Αναμένεται να αρχίσει σε λίγο η πορεία με πιθανότερη κατάληξη τη Βουλή.

11:09.Αυξάνεται συνεχώς η προσέλευση του κόσμου λίγο πριν ξεκινήσει η μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας για τα κυβερνητικά μέτρα.

10:47.Ξεκίνησαν οι προσυγκεντρώσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και ΠΑΜΕ, ενώ και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ βρίσκεται στο Πεδίον του Άρεως.

Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται σήμερα, Τετάρτη, όλη η χώρα, λόγω της γενικής απεργίας που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Aπροσπέλαστο θα είναι το κέντρο της Αθήνας, καθώς θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις και πορείες. Παραλύει ο δημόσιος και ιδιωτικός τομέας.

Συγκεκριμένα:

- «Χειρόφρενο» θα τραβήξουν τρόλεϊ, μπλε λεωφορεία και τα τρένα του ΟΣΕ. Τα δρομολόγια του ΟΣΕ 604, και 605 στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, θα αναχωρήσουν μετά τη λήξη της απεργίας, από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αντίστοιχα. Λόγω της απεργίας δεν θα εξασφαλίζεται Υπηρεσία Κυκλοφορίας για τις αμαξοστοιχίες της ΑΜΕΛ, στο τμήμα Δουκίσσης Πλακεντίας-Αεροδρόμιο.

- Ταλαιπωρία και από τον «αέρα» καθώς και η ΥΠΑ θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Καμία πτήση δεν θα εκτελείται μεταξύ 12.00-16.00 ενώ είναι πιθανό να ακυρωθούν πτήσεις, καθ όλο το 24ωρο, στα περιφερειακά αεροδρόμια.

- Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία για 24 ώρες από την έναρξη την 00.01 μέχρι τη λήξη την 24.00.

- Οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι γιατροί του ΙΚΑ αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην απεργία, καθώς δηλώνουν πως δε δέχονται διάλογο με τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας ζητώντας να ακυρωθεί ο νόμος.

- Κλειστά θα παραμείνουν τα φαρμακεία στην Αττική και τον Πειραιά. Κατά τη διάρκεια της απεργίας το κοινό θα εξυπηρετείται κανονικά, από τα εφημερεύοντα και διανυκτερεύοντα φαρμακεία.»

- Οι δημοσιογράφοι θα κατεβάσουν τις πένες από τις 6:00 της Τετάρτης, έως τις 6:00 της Πέμπτης, καθώς τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ., Π.Ο.Ε.ΣΥ., της Π.Ο.Σ.Π.Ε.Ρ.Τ., της Π.Ο.Ε.Π.ΤΥ.Μ. και της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

- Από τα καθήκοντά τους θα απέχουν και οι δικηγόροι της Αθήνας και του Πειραιά.

- "Ρολά" θα κατεβάσουν τα εμπορικά καταστήματα.

- Εικοσιτετράωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι εφοριακοί, οι τελωνειακοί, το προσωπικό των Ταμείων και οι εργαζόμενοι στους δήμους και στις νομαρχίες.

- Τη «συμπαράστασή» της στις κινητοποιήσεις που έχουν κηρύξει εργαζόμενοι και έμποροι δηλώνει με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος.
 

 

Video 1

Επεισόδια στη πορεία μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ