Θανατηφόρο τροχαίο με Έλληνες στην Τουρκία

Πέντε νεκροί -4 Έλληνες και ένας Τούρκος- είναι ο απολογισμός σοβαρού δυστυχήματος που σημειώθηκε στις 4:50 σήμερα στα Μάλκαρα...

Πέντε νεκροί -τέσσερις Έλληνες και ένας Τούρκος- και πέντε τραυματίες είναι ο απολογισμός σοβαρού δυστυχήματος που σημειώθηκε στις 4:50 σήμερα το πρωί στην περιοχή Μάλκαρα της επαρχίας Τεκιρντάγ (Ραιδεστός) στην Τουρκία. Το λεωφορείο της τουρκικής εταιρίας METRO, που πραγματοποιούσε δρομολόγιο από την Αθήνα προς την Κωνσταντινούπολη, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες έπεσε σε χαράδρα.

Συνολικά δώδεκα άτομα (εννιά επιβάτες, δύο οδηγοί και ένας φροντιστής) επέβαιναν στο λεωφορείο της τουρκικής εταιρείας "Metro" το οποίο ξέφυγε από την πορεία του και ανατράπηκε στη θέση Αχιεβρέν, στο 25ο χιλιόμετρο της οδού Μαλγάρων (Μάλκαρα) Ραιδεστού (Tekirdag).

Όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, νεκροί στο τροχαίο δυστύχημα είναι οι 'Ελληνες πολίτες: Σοφία Μαριάδη του Βασιλείου 54 ετών , Μηνάς Σολακίδης 51 ετών, Αρκάδιος Μωυσίδης του Αλεξάνδρου 36, και Φώφω Μυτακίδη του Γεωργίου 75 ετών, η οποία είχε διπλή ιθαγένεια, ελληνική και τουρκική.  Οι σοροί έχουν μεταφερθεί στο κρατικό νοσοκομείο Μαλγάρων, ενώ οι τραυματίες νοσηλεύονται στο κρατικό νοσοκομείο Ραιδεστού.

Οι συγγενείς όλων των θυμάτων έχουν ειδοποιηθεί από τις ελληνικές προξενικές αρχές στην Τουρκία.

Στο δυστύχημα τραυματίστηκαν οι Έλληνες: Παναγιώτης Παλετίδης, Μαρία Μαριάδη και Βασίλης Νάρης. Στο νοσοκομείο της Ραιδεστού νοσηλεύονται η Μαρία Μαριάδη, αδελφή της Σοφίας Μαριάδη και ο Παναγιώτης Σοφιανός -Παβλέτης. Η τουρκική εισαγγελική αρχή μετά το δυστύχημα ζήτησε τη συνδρομή των ελληνικών προξενικών αρχών για αναγνώριση, αφού σε μερικές περιπτώσεις οι νεκροί ανασύρθηκαν κάτω από το λεωφορείο, το οποίο τους είχε καταπλακώσει.

Οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές ανέφεραν, επίσης, ότι το λεωφορείο ξέφυγε από την πορεία του λόγω παγετού και ολισθηρότητας του δρόμου. 

Aυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι το λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα, βάθους 8 μέτρων, προφανώς λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που περιόριζαν την ορατότητα. Το σημείο του δυστυχήματος τοποθετείται στα 80 χλμ. από το τελωνείο στους Κήπους.

Οι περισσότεροι από τους επιβάτες του λεωφορείου ήταν Έλληνες υπήκοοι Ποντιακής καταγωγής, προερχόμενοι από περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ο οδηγός του λεωφορείου είναι Τούρκος και είναι καλά στην υγεία του.

Η Ελληνίδα Πρόξενος στην Αδριανούπολη, κ. Παρασκευή Τζεβελέκη, έχει συνεχή επικοινωνία και ενημέρωση για την κατάσταση, ωστόσο δε μετέβη στο σημείο του δυστυχήματος λόγω ασθένειας.

Επί τόπου βρέθηκαν στελέχη του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης, καθώς και του Προξενείου Αδριανούπολης. Ωστόσο, λόγω του παγετού και της σφοδρής χιονοθύελλας που επικρατεί στην περιοχή, κάποιοι δεν κατάφεραν να φτάσουν στον τόπο του δυστυχήματος και επέστρεψαν πίσω.

Επιμέλεια: Άρτεμις Σκορδίλη - Κατερίνα Σινάνη
 

Video 1

Θανατηφόρο τροχαίο με Έλληνες στην Τουρκία