Απάτη 194.000 ευρώ από «μαϊμού» συνταξιούχους!

Με εικονικά ένσημα συνταξιοδοτήθηκαν πρώην εργαζόμενοι...

Με εικονικά ένσημα συνταξιοδοτήθηκαν πρώην εργαζόμενοι συνεταιριστικών επιχειρήσεων της Ξάνθης, ζημιώνοντας το ΙΚΑ κατά 194.000 €!

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν σήμερα τοπικές εφημερίδες της Ξάνθης πρόκειται για εργαζόμενους που έπρεπε μέσα στο 2010 να έχουν συμπληρωμένα 7.500 ένσημα προκειμένου να βγουν στη σύνταξη εφόσον ήταν άνω των 45 ετών.

Για την συμπλήρωση όμως αυτών των ενσήμων προσκόμισαν εικονικά ένσημα τα οποία είχαν αγοράσει παράνομα. Τα ένσημα, σύμφωνα με το ΙΚΑ, είχαν περιέλθει στην κατοχή κάποιων επιτήδειων από διάφορες επιχειρήσεις στο παρελθόν και αρκετά, είχαν παρακρατηθεί εν αγνοία των δικαιούχων.

Σε δηλώσεις του ο υποδιοικητής του ΙΚΑ Διονύσης Πατσιούρης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως θα πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι όσοι εργαζόμενοι συνταξιοδοτήθηκαν παράτυπα θα επανέλθουν στην ενεργό δράση, ενώ θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν τα ποσά που έχουν λάβει ως προκαταβολή σύνταξης και θα λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε κατά τον τακτικό έλεγχο στην καταβολή των νέων συντάξεων, καθώς προβλέπεται οι συνταξιούχοι να λαμβάνουν μια προκαταβολή της σύνταξής τους και στη συνέχεια να γίνεται ο έλεγχος που καθορίζει ακριβή ποσά και αποζημιώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Πατσιούρη, η λίστα των πρώτων είκοσι ατόμων που συνταξιοδοτήθηκαν παράτυπα ζημίωσε το ΙΚΑ κατά 194.000 €, ωστόσο παραμένει ακόμα άγνωστος ο ακριβής αριθμός των συνταξιούχων που παραπλάνησαν το ΙΚΑ άρα και τα ποσά που χορήγησε το ασφαλιστικό ταμείο για την καταβολή των παράτυπων συντάξεων.