«Πειραγμένη» 1 στις 10 αντλίες καυσίμων

Δεν ξέρουν από που να προστατευθούν οι καταναλωτές

Το 10% των αντλιών στα πρατήρια υγρών καυσίμων ενδέχεται να είναι ''πειραγμένες'', με βάση μελέτη του Πολυτεχνείου όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Το υπουργείο, που συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς τον αυστηρό έλεγχο της αγοράς συνιστά στους καταναλωτές να γνωρίζουν την ποσότητα αμόλυβδης βενζίνης που χωράει το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου ή της μηχανής τους, ώστε να μπορούν να προστατευτούν από ενδεχόμενη κλοπή υγρών καυσίμων σε πρατήρια με ''πειραγμένες'' αντλίες.

Στο μεταξύ οι αρχές αναζητούν τον εγκαταστάτη του συστήματος παρεμβατικών σταθμών στις αντλίες αμόλυβδης βενζίνης με τον οποίο πρατηριούχος με πρατήριο υγρών καυσίμων επί της λεωφόρου Βάρης Κορωπίου έκλεβε τους καταναλωτές.

Ήδη έχει επιβληθεί αυστηρή ποινή στον πρατηριούχο και αναμένεται, σύντομα, να του αφαιρεθεί οριστικά η άδεια λειτουργίας.

Ο πρατηριούχος αλλοίωνε τις ενδείξεις τεσσάρων αντλιών παροχής αμόλυβδης βενζίνης, εξαπατώντας τους καταναλωτές ως προς την παρεχόμενη ποσότητα με ένα ηλεκτρονικό σύστημα επικοινωνίας που είχε εγκαταστήσει.

Στον ιδιοκτήτη του πρατηρίου καυσίμων, επεβλήθη άμεσα αρχικό πρόστιμο 8.000 ευρώ από το κλιμάκιο Μετρολογίας, ενώ ήδη έχει κινηθεί η διαδικασία σύνταξης του σχετικού φάκελου προκειμένου με απόφαση της αδειοδοτούσας αρχής και συγκεκριμένα της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Αττικής να αφαιρεθεί οριστικά η άδεια λειτουργίας, το συντομότερο δυνατό.

Σημειώνεται ότι για τον εγκαταστάτη του μηχανισμού, σύμφωνα με το νέο νόμο, προβλέπεται η επιβολή διοικητικού προστίμου το οποίο κυμαίνεται από 50.000 έως 500.000 ευρώ.