Δύο ακόμη κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Δύο ακόμη κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Υγειονομικές Αρχές έπειτα από τα δύο νέα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που παρατηρήθηκαν στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) πρόκειται για έναν ηλικιωμένο άνδρα από τη Θεσσαλονίκη και μία νεαρή γυναίκα κάτοικο Ανατολικής Αττικής.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ στην περίπτωση της γυναίκας δεν χρειάστηκε η νοσηλεία. 

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε σημάνει πάλι «συναγερμός» καθώς ένας ηλικιωμένος άνδρας, είχε όλα τα συμπτώματα του ιού. Ο ηλικιωμένος, ο οποίο δεν είχε ταξιδέψει πρόσφατα σε χώρες όπου ενδημεί ο ιός, αντιμετωπίζει σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας, και σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ ο ανοσοκατεσταλμένος του οργανισμός δικαιολογεί, κατά τους ειδικούς, την ευαισθησία του απέναντι στον ιό.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) ενημερώθηκε σήμερα, 19 Ιουλίου 2013, για την διάγνωση δύο ακόμη περιστατικών λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου: 

Οιός του Δυτικού Νείλου μεταφέρεται από τα πτηνά και μεταδίδεται στον άνθρωπο και στα ζώα μέσω του νύγματος (τσιμπήματος) των κοινών κουνουπιών. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου εμφανίζονται συνήθως σε ηλικιωμένα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Εξαιρετική σημασία έχουν σε αυτή τη φάση τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, τα οποία περιλαμβάνουν τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα, ειδικότερα σε δραστηριότητες κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, την εφαρμογή σητών, κουνουπιέρων κλπ, αλλά και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κλπ). Συστήνεται η αποφυγή του ποτίσματος των φυτών και του γρασιδιού κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, όταν τα κουνούπια είναι περισσότερο δραστήρια.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, έχει ενημερώσει το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σχετικά με τη διάγνωση της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της νόσου στην Ελλάδα. Ενημέρωση σχετικά με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων θα γίνεται σε εβδομαδιαία βάση μέσω της ιστοσελίδας του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ., στην οποία και αναφέρονται αναλυτικές οδηγίες για την νόσο και τα μέτρα πρόληψης (www.keelpno.gr).