Κακουργηματικές διώξεις σε Θωμά Λιακουνάκο και 18 ακόμη άτομα

Κακουργηματικές διώξεις σε Θωμά Λιακουνάκο και 18 ακόμη άτομα

Ενεπλάκησαν σε προμήθεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το 2001 που φέρεται να έχει προκαλέσει ζημία άνω των 40 εκατ. ευρώ


Ποινική δίωξη για απιστία σε βαθμό κακουργήματος σε βάρος του Δημοσίου, ηθική αυτουργία σε αυτή και άμεση συνέργεια ασκήθηκε από την επίκουρη εισαγγελέα διαφθοράς κ. Πόπη Παπανδρέου σε βάρος συνολικά 19 προσώπων, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται και ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, τα οποία ενεπλάκησαν σε προμήθεια του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας το 2001 που φέρεται να έχει προκαλέσει ζημία άνω των 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Ειδικότερα, κατηγορούμενοι είναι 2 πρώην γενικοί γραμματείς του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ένας πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, ο γνωστός επιχειρηματίας-ιδιοκτήτης της εταιρείας που θα προμήθευε τα συγκεκριμένα υλικά και ο Δ/νων σύμβουλος της εταιρείας, καθώς και 14 στρατιωτικοί-μέλη των επιτροπών, που εισηγήθηκαν τις αποφάσεις στα ανώτατα όργανα του Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ωστόσο, οι όποιες ευθύνες πολιτικών προσώπων από το 2001, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου που υπογράφηκε η σύμβαση μέχρι το 2009 έχουν παραγραφεί με βάση το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Η συγκεκριμένη σύμβαση προέβλεπε την προμήθεια 18 παρεμβολέων και 11 κέντρων ακρόασης του πολυδιαφημισμένου προγράμματος ηλεκτρονικού πολέμου, που είχε ως στόχο να προκαλεί σαμποτάζ στις επικοινωνίες του εχθρού ή να παρεμβάλλεται σε αυτές.

Η συνολική αξία της σύμβασης ήταν 72 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ΦΠΑ και το πρώτο οξύμωρο αποτέλεσε το γεγονός ότι καταβλήθηκε ως προκαταβολή το ποσό των 35 εκατομμυρίων ευρώ. Η προκαταβολή ελέγχεται ποινικά, καθώς δεν επιτρέπεται να ξεπερνά το 40% της συνολικής αξίας. Η σύμβαση αυτή ουδέποτε υλοποιήθηκε και μάλιστα παραμένει σε ισχύ, χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο να έχει προμηθευτεί απολύτως τίποτα.

Το δεύτερο οξύμωρο είναι ότι το 2007 η υπόθεση οδηγήθηκε σε διαιτησία και λόγω των αποφάσεων του τότε Γενικού Γραμματέα του Υπ. Εθνικής Άμυνας, οι οποίες κατά τους εισαγγελείς έδεναν «χειροπόδαρα» το Ελληνικό Δημόσιο κατέληξε σε δικαίωση της εταιρείας, αναγνωρίζοντας αποκλειστική υπαιτιότητα στη μη εκτέλεση της σύμβασης στο κράτος. Καταλόγισε δε πρόστιμο 3 εκατομμυρίων στο Δημόσιο και διέταξε την επιστροφή των εγγυητικών επιστολών της εταιρείας, καθώς και να κρατήσει την προκαταβολή.

Οι 19 κατηγορούμενοι έχουν ήδη κληθεί ως ύποπτοι από τους εισαγγελείς και αρνούνται τις κατηγορίες, ενώ η εταιρεία δηλώνει θιγμένη, καθώς θεωρεί ότι ζημιώθηκε με υπαιτιότητα του δημοσίου.

Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή διαφθοράς.