ΕΛΛΑΔΑ

Στα 10 ευρώ το στρέμμα ο φόρος για τα εκτός σχεδίου ακίνητα

Στα 10 ευρώ το στρέμμα ο φόρος για τα εκτός σχεδίου ακίνητα

-Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων

-Οι τιμές ανά στρέμμα και περιοχή

Στη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων με στόχο την είσπραξη 945 εκατ. ευρώ προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Ο συγκεκριμένος φόρος θα αφορά το σύνολο των ακινήτων που κατέχουν οι φορολογούμενοι (κατοικίες, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμού, κτίσματα εντός και εκτός σχεδίου, αγροτεμάχια, κ.λπ.).

Γι’ αυτόν τον λόγο, το υπουργείο Οικονομικών παρέτεινε έως και τη 14η Οκτωβρίου την προθεσμία για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των στοιχείων των αγροτεμαχίων, προκειμένου να καταρτιστεί και το «ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο».

Το ποσό που θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες εξαρτάται από τη χρήση, τη θέση και την αξία του περιουσιακού στοιχείου.

Στις παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες ο φόρος θα είναι μεγαλύτερος, ακόμα και τριπλάσιος ενώ μικρότερη θα είναι η επιβάρυνση για τις εκτάσεις γης που εκμεταλλεύονται οι κατ' επάγγελμα αγρότες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα Σαββατιάτικης εφημερίδας, το υπουργείο Οικονομικών καταλήγει σε μέσο στρεμματικό φόρο 10 ευρώ για τα εκτός σχεδίου ακίνητα για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα εφαρμοστεί από το 2014.

Τα ποσά θα είναι κλιμακωτά και θα ξεκινούν από 2 ευρώ το στρέμμα. Για τις καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις ο μέσος φόρος θα είναι 4 έως 6 ευρώ, ενώ για τα εκτός σχεδίου «φιλέτα» σε παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές θα φθάνει τα 30 έως 40 ευρώ το στρέμμα.

Σημειώνεται, ότι το τελικό σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και να δοθεί στα στελέχη του ΠΑΣΟΚ για τις τελικές παρατηρήσεις, ώστε εν συνεχεία να δημοσιοποιηθεί για γενική διαβούλευση και να υποβληθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Διαβάστε επίσης:

Εξωφρενικές απαιτήσεις των δανειστών

Ενιαίος φόρος ακινήτων: Ποιοι κερδίζουν, ποιοι χάνουν

Έρχεται μόνιμος φόρος σε όλα τα ακίνητα από το 2014

Φόρος ακινήτων: Aπό το πρώτο τετραγωνικό μέτρο ή στρέμμα

Ανατροπές στις αντικειμενικές- Ποιες περιοχές παίρνουν φωτιά