ΕΛΛΑΔΑ

Εφορίες: Σκληρές συνέπειες για όσους δεν προσκομίσουν δικαιολογητικά

Εφορίες: Σκληρές συνέπειες για όσους δεν προσκομίσουν δικαιολογητικά

Εξοντωτική θα είναι η αντίδραση της Εφορίας απέναντι σε όσους έχουν κληθεί να προσκομίσουν δικαιολογητικά στις αρμόδιες ΔΟΥ αλλά δεν το έχουν πράξει σήμερα.

Πρόκειται για συνολικά 332.589 φορολογούμενους, που έχουν ειδοποιηθεί μέσω taxis αλλά και με email καθώς οι φορολογικές τους δηλώσεις δε μπορούν να εκκαθαριστούν μιας και από το Ε1 που υπέβαλλαν προέκυψαν προβλήματα.

Είναι ουσιαστικά οι φορολογούμενοι για τους οποίους οι Εφορίες έχουν αμφιβολίες για το πόσο τα στοιχεία που κατέθεσαν είναι έγκυρα καθώς σε πολλές περιπτώσεις προέκυψε ότι τα φορολογητέα ποσά εισοδημάτων, οι παρακρατηθέντες και αναλογούντες φόροι, δαπάνες κ.α. δεν αναλογούν με τα αντίστοιχα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Από τις περιπτώσεις αυτές, οι 175.000 ειδοποιήθηκαν να προσέλθουν στις Εφορίες πριν τις 30/8, ενώ οι υπόλοιποι μετά το χρονικό αυτό σημείο. Παρ' όλα αυτά, μόλις 52.683 κατέθεσαν τα δικαιολογητικά, κάτι που σημαίνει πως οι υπόλοιποι κινδυνεύουν να πληρώσουν το φόρο που θα τους καταλογιστεί από την Εφορία, σε μία μόλις δόση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ήδη οι δηλώσεις 46.391 φορολογούμενων που προσήλθαν στις Εφορίες έχουν εκκαθαριστεί, άλλες 35.251 βρίσκονται προς εκκαθάριση, ενώ οι υπόλοιπες 250.947 που αντιστοιχούν στο 75% του συνόλου δεν έχουν ελεγχθεί διότι δεν έχουν προσκομιστεί τα αντίστοιχα στοιχεία.

Για όσους πάντως δεν προσέλθουν στις Εφορίες μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου, η εκκαθάριση δεν πρόκειται να γίνει νωρίτερα από τα μέσα Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει οι φορολογούμενοι αυτοί να καταβάλουν το φόρο εφάπαξ. Επιπλέον, δε θα έχουν το δικαίωμα να διεκδικήσουν απαλλαγή από το Έκτακτο Τέλος Ακινήτων του 2013, αλλά ούτε και να λάβουν επίδομα τέκνων μέχρι να εκκαθαριστεί η υπόθεση τους.

Διαβάστε επίσης:

Προς νέα παράταση το Ε9

Προκήρυξη 1.300 προσλήψεων στις Εφορίες

Νέο ποινολόγιο από τις Εφορίες

Παράταση έως 26 Σεπτεμβρίου για τα δικαιολογητικά στις εφορίες