ΕΛΛΑΔΑ

Στη Σκόπελο το πρώτο ραδιοτηλεσκόπιο

Στη Σκόπελο το πρώτο ραδιοτηλεσκόπιο

Το πρώτο ερασιτεχνικό ραδιοτηλεσκόπιο του Γιώργου Μιχαήλ, μέλους της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος Βόλου, θα τοποθετηθεί στη Σκόπελο.

Το εν λόγω ραδιοτηλεσκόπιο υψηλής ευκρίνειας έχει κατασκευαστεί από ερευνητική ομάδα του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και θα παρουσιαστεί ενώπιον κοινού στο πλαίσιο του 8ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αστρονομίας, που θα πραγματοποιηθεί 11 με 13 Οκτωβρίου στη Θάσο.

Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για το πλαίσιο των πρωτοβουλιών που αναπτύσσει, ο κ. Μιχαήλ υπογραμμίζει ότι: «το υπό κατασκευή ραδιοτηλεσκόπιο, διαθέτει κάτοπτρο γύρω στο ενάμιση μέτρο, το οποίο θα παρακολουθεί τον ήλιο στη διάρκεια της μέρας, ενώ διαθέτει στιβαρή ρομποτική βάση προκειμένου να παραμένει σταθερό και να μην επηρεάζεται όταν πνέουν ισχυροί άνεμοι. Το ραδιοτηλεσκόπιο, προσθέτει ο ίδιος, θα βλέπει τον ήλιο από την ανατολή μέχρι τη δύση και θα συλλέγει πληροφορίες, που θα καταγράφονται με εικόνα και ήχο».

Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα της σύγχρονης τεχνολογίας, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο απευθείας με το κομπιούτερ του κ. Μιχαήλ, ο οποίος θα παρατηρεί ανά πάσα στιγμή της ημέρας τη δραστηριότητα του ήλιου, καθώς και άλλων ουράνιων σωμάτων.

Ο κ. Μιχαήλ είναι μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας τα επτά τελευταία χρόνια και είναι σημαντικές οι δράσεις και πρωτοβουλίες που αναπτύσσει στη Σκόπελο, με επίκεντρο ένα δημιουργικό πυρήνα φίλων της αστρονομίας. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι στον άρτιο εξοπλισμό του μίνι αστεροσκοπείου που έχει δημιουργήσει, συμπεριλαμβάνεται και ηλιακό τηλεσκόπιο υψηλής ευκρίνειας, το οποίο θα μπορεί να λειτουργεί παράλληλα αλλά και ανεξάρτητα με το ραδιοτηλεσκόπιο, καταγράφοντας και στέλνοντας παντού, τα δεδομένα του σύμπαντος.

ΠΗΓΗ Eφημερίδα Ταχυδρόμος