Δίπλωμα οδήγησης - Ανατροπή: Αλλάζουν τα όρια ηλικίας για τους οδηγούς

Δίπλωμα από τα 17 έτη θα έχουν…

Κι όμως! Το Mega παίζει ακόμα – Δείτε ΕΔΩ live

Mega: Το Μεγάλο Κανάλι, το οποίο έπαψε…

Προσοχή! Σε αυτά τα αυτοκίνητα έχουν ανέβει κατακόρυφα οι κλοπές

Οι κλοπές των τεχνολογικά προηγμένων αυτοκινήτων, στα…

Καιρός: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία; Η ανάλυση του Τάσου Αρνιακού (video)

Το σύντομο πέρασμα έντονης -ωστόσο- καταιγίδες τις…

Κοινωνικό μέρισμα: Τελευταία χρονιά που δίνεται φέτος - Ποια είναι τα κριτήρια

Το ΚΕΑ θα διανεμηθεί με το μοντέλο…

Ποιοι ένστολοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας

Ποιοι ένστολοι μπορούν να βγουν στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας

«Κλειδί» για την έξοδο αποτελεί ο υπολογισμός της «μάχιμης πενταετίας» στον συνολικό συντάξιμο χρόνο.

Νέες ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση των ενστόλων προωθεί η κυβέρνηση.

Όσοι υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας Ανεξαρτήτως θα μπορούν να βγουν στη σύνταξη ορίου ηλικίας, υπό προϋποθέσεις.

Αναγκαία προϋπόθεση είναι η ύπαρξη τουλάχιστον 24,5 ετών ασφάλισης, τα οποία μάλιστα σταδιακά αυξάνονται από το 2011 και μετά.

Σημειώνεται πως η συνταξιοδότηση των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας γίνεται με βάση ειδικές διατάξεις.

Σύμφωνα με δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας, στην ειδική αυτή κατηγορία υπάγονται άνδρες και γυναίκες που υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις (πλην του πολιτικού προσωπικού), στην Ελληνική Αστυνομία (πρώην Χωροφυλακή και Αστυνομία Πόλεων, Συνοριακοί Φύλακες, Ειδικοί Φρουροί), στο Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως και στους ένστολους -όπως και στους υπόλοιπους ασφαλισμένους- καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το έτος υπαγωγής στην ασφάλιση.

Έτσι, όσοι ασφαλίστηκαν ή διορίστηκαν για πρώτη φορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1993, ανήκουν στην κατηγορία των «νέων ασφαλισμένων», ενώ πριν από αυτή την ημερομηνία έχουμε τους «παλαιούς» ασφαλισμένους.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως όσοι θεμελίωσαν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2010 δεν επηρεάζονται από όσες αλλαγές επήλθαν στο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και στον χρόνο ασφάλισης αλλά και στον τρόπο υπολογισμού σύνταξης με τον ν. 3865/2010.

Από το 2011 «τρέχουν» σταδιακά μια σειρά αλλαγών, που επηρεάζουν όσους δεν είχαν μέχρι τότε προλάβει να κλειδώσουν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Προσοχή, καθώς τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν τα πλασματικά έτη των τέκνων όπως προβλέπεται για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους.

Ωστόσο, «κλειδί» για την έξοδο αποτελεί ο υπολογισμός της «μάχιμης πενταετίας» στον συνολικό συντάξιμο χρόνο, υπό την προϋπόθεση πως έχουν συμπληρώσει 24 έτη και 6 μήνες πραγματικής υπηρεσίας.

Διαβάστε επίσης: 

Τι ισχύει με τα νέα μέτρα για την περίθαλψη των στρατιωτικών

Σαμαράς: Θα ενισχύσουμε χαμηλοσυνταξιούχους και ένστολους