Το Μάρτιο η δίκη για το μακελειό στην Κρήτη

Το Μάρτιο η δίκη για το μακελειό στην Κρήτη

Ήρθε η ώρα και για τους ενήλικους κατηγορούμενους στην υπόθεση του μακελειού στο Ροτάσι, να βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη.

Πριν από λίγες ημέρες η Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης, προσδιόρισε για τις 11 Μαρτίου 2014 την εκδίκαση της υπόθεσης από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο και αποφάσισε η δίκη να πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο, κρίνοντας ότι παρά την ένταση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο κτηνοτροφικές οικογένειες, οι αστυνομικές αρχές του νομού είναι σε θέση να διασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της ποινικής διαδικασίας.

Θα έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος από την απόφαση του Δικαστηρίου Ανηλίκων που τον περασμένο Μάρτιο έκρινε ένοχο τον 17χρονο, μέλος της μιας οικογένειας κτηνοτρόφων για τη δολοφονία του συνομήλικου και συγχωριανού του Γιώργου Βελεγράκη, στη διάρκεια συμπλοκής.

Η υπόθεση για τον βασικό κατηγορούμενο τον 17χρονο και τον επίσης 17χρονο ξάδελφό του θύματος που είχε συμμετοχή στο επεισόδιο, είχε διαχωριστεί λόγω της ηλικίας τους και εκδικάστηκε από το δικαστήριο ανηλίκων. Για τους υπόλοιπους 4 ενήλικες η υπόθεση πήρε το δρόμο για το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Στο εδώλιο

Κατηγορούμενοι, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηρακλείου για την αιματηρή συμπλοκή είναι από την οικογένεια του 17χρονου δράστη της δολοφονίας :

ο 44χρονος πατέρας του, ο οποίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της συμπλοκής, ο 21χρονος αδερφός του κατηγορείται για συμπλοκή και επικίνδυνες σωματικές βλάβες από κοινού καθώς και ο 22χρονος γαμπρός του που διώκεται για συμπλοκή. Από την οικογένεια του θύματος στο εδώλιο θα καθίσει ο 39χρονος θείος του, που κατηγορείται για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Το φονικό

Η σφοδρή αντιδικία χρόνων για τα βοσκοτόπια-διαμάχη που πέρασε από γενιά σε γενιά- φέρεται να οδήγησε στην τραγωδία με έναν 17χρονο στο χώμα και έναν άλλο 17χρονο στη φυλακή. Στις 21 Σεπτεμβρίου 2012, μέλη των δύο οικογενειών ανάμεσά τους και τρεις ανήλικοι, συναντήθηκαν δίπλα στις στάνες τους σε κοντινή απόσταση από το Ροτάσι. Η συμπλοκή που ακολούθησε μεταξύ συνολικά 7 ατόμων ήταν άγρια και οι δράστες χρησιμοποίησαν για να επιτεθούν και ταυτόχρονα να αμυνθούν από μαχαίρι και όπλο μέχρι κατσούνες και γροθιές. Το κακό δεν άργησε να συμβεί. Ο 17χρονος Γιώργος Βελεγράκης δέχτηκε πισώπλατη μαχαιριά από τον συνομήλικό του, μέλος της άλλης οικογένειας. Η κατάσταση ήταν εκτός ελέγχου. Ο νεαρός αν και χτυπημένος και αδύναμος για να αντιδράσει συνέχισε να δέχεται λυσσαλέα επίθεση με μπουνιές και μαγκουριές. Λίγη ώρα αργότερα εξέπνευσε στην αγκαλιά των συγγενών του.

Από την συμπλοκή τραυματίστηκαν ο 39χρονος θείος του νεκρού και ένας 17χρονος ξάδερφός του, οι οποίοι μεταφέρθηκαν τραυματισμένοι στο ΠΑΓΝΗ. Την ίδια ώρα στο Βενιζέλειο μεταφέρονταν ο 21χρονος αδερφός του δράστη, με τραύμα από όπλο που κατηγορείται ότι προκάλεσε ο 39χρονος θείος του θύματος. Στην συμπλοκή συμμετοχή φέρονται ότι είχαν και ο 44χρονος πατέρας του δράστη μαζί με τον 22χρονο γαμπρό του.

Το Δικαστήριο Ανηλίκων

Τον περασμένο Μάρτιο, το Δικαστήριο Ανηλίκων αποφάσισε τον εγκλεισμό στο Αναμορφωτήριο Βόλου για 13 χρόνια, του 17χρονου για τη δολοφονία του συνομήλικού του, Γιώργου Βελεγράκη, στο Ροτάσι. Επίσης του απαγόρευσε να επιστρέψει στο χωριό μέχρι τα 21 του χρόνια και να έχει οποιαδήποτε επαφή με την οικογένεια του θύματος. Στον έτερο 17χρονο δεν επιβλήθηκε ποινή, ωστόσο υποχρεούται να επισκέπτεται μια φορά το μήνα τον Επιμελητή Ανηλίκων προκειμένου μέσω συνεδριών να μπορέσει να προχωρήσει και να επανενταχθεί στην κοινωνία.