ΕΛΛΑΔΑ

Αυξημένη εμπορική κίνηση μόνο σε μεγάλες πόλεις

Αυξημένη εμπορική κίνηση μόνο σε μεγάλες πόλεις

«Η αγορά του λιανεμπορίου, εφαρμόζοντας ένα νέο πλαίσιο λειτουργίας, δοκιμάζει την τύχη της και δοκιμάζεται σε μια περίοδο πειραματισμού και αναζήτησης, διαχωρίζοντας όμως τις ενδιάμεσες εκπτώσεις από το κυριακάτικο άνοιγμα».


Αυτό σημείωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης, προσθέτοντας ότι η απόφαση του κάθε Εμπορικού Συλλόγου και εμπόρου μπορεί να μην είχε υποχρεωτική εφαρμογή και να ήταν προαιρετική, αλλά αποτέλεσε εντέλει τον κυριότερο παράγοντα για το πόσες τοπικές αγορές και εμπορικά καταστήματα έχει νόημα να ξαναλειτουργήσουν Κυριακή ή όχι.


«Τα στοιχεία της ΕΣΕΕ» είπε, «δείχνουν ότι οι εξαιρετικές καιρικές συνθήκες βοήθησαν πολύ στην επισκεψιμότητα του κέντρου των πόλεων και τις αγορές συγκεκριμένων περιοχών. Στις περισσότερες αγορές οι πωλήσεις της Κυριακής ήταν περιορισμένες και χαμηλότερες των πρώτων δύο ημερών των ενδιάμεσων εκπτώσεων. Ως σημαντικό κέρδος της ημέρας θα μπορούσα να χαρακτηρίσω μόνο το γεγονός ότι μετά από πολύ καιρό είδαμε πολλές οικογένειες να επισκέπτονται την αγορά και τα μαγαζιά όλοι μαζί».


Ακόμη, ο κ. Κορκίδης ανέφερε τα εξής: «Από τη πληροφόρηση που έχω για τη προαιρετική λειτουργία της πρώτης Κυριακής είναι ότι η εμπορική κίνηση των καταστημάτων ήταν αυξημένη μόνο στο κέντρο της Αθήνας της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά και της Γλυφάδας. Σε γενικές πάντως γραμμές τα κυριακάτικα αποτελέσματα δεν επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των καταστηματαρχών, σε αντίθεση με το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, που η κίνηση ήταν αυξημένη κατά περίπου 30% σε σύγκριση με την Παρασκευή, πρώτη ημέρα των "μίνι" φθινοπωρινών εκπτώσεων.


Επισημαίνω ότι από την έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων η αγορά αντιμετώπισε δύο προβλήματα. Το πρώτο αφορά στην τετραπλή τιμή την οποία υποχρεώνονται τα καταστήματα να έχουν στις προθήκες τους, αφού απαιτείται η τιμή προ ΦΠΑ και η τιμή μετά ΦΠΑ τόσο στην αρχική όσο και στην μετά έκπτωση τελική αξία του προϊόντος. Κάτι τέτοιο δημιουργεί σύγχυση στον καταναλωτή και απέχει πολύ από την πρόταση που είχαμε καταθέσει για "μία τιμή- χαμηλή τιμή". Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι στα περισσότερα καταστήματα διενεργούνται εκπτώσεις "δύο ταχυτήτων" με ένα μικρό και ένα μεγάλο ποσοστό έκπτωσης για νέες χειμερινές και παλιές φθινοπωρινές παραλαβές εμπορευμάτων αντίστοιχα.


Το υπουργείο Ανάπτυξης πρέπει να είναι ευχαριστημένο που η αντίδραση των εμπόρων για το τι τελικά θα μείνει και τι θα ξεχαστεί από τη Κυριακή που πέρασε, περιορίζεται μόνο στη "γκρίνια" και ελπίζω η συνέχεια της "μίνι" περιόδου των ενδιάμεσων εκπτώσεων να έχει "μάξι" αποτελέσματα για εμπόρους και καταναλωτές, μια και όλοι το έχουμε ανάγκη.


Η ΕΣΕΕ δεν θα επιτρέψει τον διχασμό της αγοράς μεταξύ εμπόρων που άνοιξαν τη Κυριακή και όσων δεν άνοιξαν τα μαγαζιά τους, μεταξύ καταναλωτών που αγόρασαν ή όχι, ούτε βεβαίως μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στο εμπόριο», είπε ο κ. Κορκίδης.