Α. Φιλιππίδης: Ο ίδιος «μπλόκαρε» την έκδοσή του

Α. Φιλιππίδης: Ο ίδιος «μπλόκαρε» την έκδοσή του

Προστασία από τις τουρκικές αρχές ζήτησε -παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις του σε ελληνικά ΜΜΕ- ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης.

Όπως προκύπτει από την απόφαση που κοινοποιήθηκε στην ελληνική Δικαιοσύνη ο Άγγελος Φιλιππίδης δια των συνηγόρων του ζητεί να μην εκδοθεί στη χώρα μας επικαλούμενος πολιτικούς λόγους.

Ιδού οι αποκαλυπτικοί διάλογοι ενώπιον των Τούρκων δικαστών:

Φιλιππίδης: Τον Αύγουστο του έτους 2013, είχαν δημοσιευθεί στον ελληνικό τύπο, πληροφορίες σχετικά με εμένα. Η Εισαγγελία προέβη σε διευκρινίσεις. Τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2013, ζήτησα από τον εισαγγελέα να προβώ σε υπεράσπισή μου, αλλά ούτε απολογία μου πήραν, ούτε κάτι μου είπαν. Την 3/1/14 ήρθα στην Κωνσταντινούπολη, επειδή, είμαι σύμβουλος χρηματοδοτήσεων. Όταν θα τέλειωναν στην Κωνσταντινούπολη οι δουλειές μου, θα πήγαινα την 7η Ιανουαρίου στην Μανίλα. Την 8η Ιανουαρίου έγινε έρευνα στην κατοικία μου στην Ελλάδα. Εξαιτίας του γεγονότος αυτού ακύρωσα το εισιτήριο μου για Μανίλα και αγόρασα, με την πιστωτική μου κάρτα, εισιτήριο για να επιστρέψω στην Ελλάδα. Δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο.

Τούρκοι Δικαστές: Σε περίπτωση εκδόσεως σας στην Ελλάδα, ανησυχείτε αν τύχετε κακής μεταχείρισης στην Ελλάδα ή αν θα υποστείτε κάποια αδικία;

Φιλιππίδης: Δεν γνωρίζω επακριβώς. Ελπίζω ότι δεν θα αδικηθώ.

Συνήγορος υπεράσπισης Μ. Dogan: Τα γεγονότα, στα οποία αναφέρεται το αίτημα έκδοσης, έχουν σχέση με την εξέλιξη της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα. Ο πελάτης μου είναι στενός φίλος του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Καραμανλή. Είναι ο CEO της Κρατικής Τράπεζας. Δια μέσω του πελάτη μου, θέλουν να φτάσουν στον Καραμανλή. Δεν πρέπει να γίνεται λόγος για έκδοση, επειδή δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη, η οποία είναι προϋπόθεση της έκδοσης. Πριν από την έκδοση του εντάλματος σύλληψης, ο πελάτης μου, ζήτησε περισσότερες από μία φορές, να προβεί σε δηλώσεις στην Εισαγγελία, αλλά δεν τηρήθηκε καμία σχετική διαδικασία. Στο φάκελο αποδίδονται αόριστες κατηγορίες. Ζητούμε την απόρριψη του αιτήματος και αν παρίσταται ανάγκη, εφαρμοζομένων των διατάξεων περί δικαστικού ελέγχου, να αφεθεί ελεύθερος ο πελάτης μας.

Συνήγορος υπεράσπισης S. Yildirim: Οι εν Ελλάδι ύποπτοι έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Για το λόγο αυτό ζητούμε να αφεθεί ελεύθερος και ο πελάτης μας και να απορριφθεί το περί εκδόσεως αίτημα.

Με βάση τα παραπάνω τονίζεται στο σκεπτικό της απόφασης: «Εις βάρος του Άγγελου Φιλιππίδη του Ιωάννη, γεννηθέντος το 1963, υπάρχει ένταλμα σύλληψης, για το αδίκημα της απάτης. Εν τούτοις, δεν έχει ασκηθεί εις βάρος του ποινική δίωξη. Σύμφωνα με τις διατάξεις της σύμβασης περί έκδοσης εγκληματιών και το άρθρο 18 του ΤΠΚ, δεν είναι δυνατόν να γίνει δεκτό το αίτημα περί έκδοσης του Άγγελου Φιλιππίδη. Αποφασίζεται ομοφώνως η άρση της απόφασης περί κράτησής του....».

karamanlis

Ενοχλημένος ο πρώην Πρωθυπουργός

Έντονα προβληματισμένος εμφανίζεται ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής από την... υπερασπιστική γραμμή που επικαλέστηκε ο Άγγελος Φιλιππίδης και οι συνήγοροί του.

Η επισήμανση Φιλιππίδη ότι αποτελεί θύμα πολιτικής δίωξης ως φίλος του Κώστα Καραμανλή, προκάλεσε έκρηξη εκνευρισμού στο γραφείο της Παναγή Κυριακού.

Συνεργάτες του πρώην Πρωθυπουργού σημείωναν μεν ότι αρνούνται οποιοδήποτε σχόλιο, ωστόσο στη συνέχεια δεν έκρυβαν τη διάθεσή τους να λάβουν σαφείς αποστάσεις από το άλλοτε golden boy της γαλάζιας διακυβέρνησης.

«Ο πρώην Πρωθυπουργός έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη... μακριά από εκείνον οποιαδήποτε σκέψη ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα πίσω από τις έρευνες» σημείωναν, με διφορούμενο πάντως τρόπο.

Διαβάστε επίσης:

Ενόχληση Καραμανλή για την «πολιτική δίωξη» Φιλιππίδη

«Αδειάζει» τον Φιλιππίδη ο Καραμανλής

Φιλιππίδης «Θέλουν εμένα, λόγω της σχέσης μου με τον Καραμανλή»