Στα «όπλα» οι αγρότες – Έτοιμοι να κλείσουν δρόμους!

Στα «όπλα» οι αγρότες – Έτοιμοι να κλείσουν δρόμους!

Σε αδιέξοδο οδηγούνται οι επαφές της κυβέρνησης με τους αγρότες αφού, όπως ισχυρίζονται, κανένας υπηρεσιακός παράγοντας δεν έχει σκύψει στα προβλήματά τους. Οι αγρότες ζητούν επιμόνως συνάντηση με τον Στουρνάρα, ενώ το Σάββατο συγκαλούν Πανελλαδική σύσκεψη. 

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας, αφού έληξε η διορία που είχαν δώσει στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες για την επίλυση των προβλημάτων τους χωρίς να υπάρχουν ικανοποιητικές απαντήσεις όπως ισχυρίζονται.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας θα κλείνουν συνεχώς ανά διαστήματα το ένα ρεύμα της Εγνατίας Οδού, ενώ όπως προειδοποιούν εάν δεν υπάρξει μια θετική εξέλιξη στο θέμα της τήρησης των βιβλίων εσόδων-εξόδων και άλλων σοβαρών ζητημάτων που αφορούν το κόστος παραγωγής «Εάν δεν υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, θα κλείσουμε τον δρόμο στον κόμβο της Κουλούρας επ' αόριστον, ενώ δεν αποκλείεται να κατέβουμε όλοι στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούμε» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών, Κώστας Λιολιόπουλος.

Στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού, βρίσκονται από χθες αγρότες από τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια, ενώ παραμένουν και τα μπλόκα στον κόμβο Μελισσίου και Γυψοχωρίου και άλλα δύο στο Πλεύρωμα και στον κόμβο Μαυροβουνίου.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας έχουν συγκαλέσει για το Σάββατο πανελλαδική σύσκεψη αγροτοσυνδικαλιστών, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό των μπλόκων. «Ακόμα δεν αρχίσαμε» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτικών Μπλόκων Χρήστος Καμτσής υπογραμμίζοντας: «δεν είμαστε κλέφτες και όσοι υπάρχουν στον χώρο ζητάμε να τους καταγγείλουν ονομαστικά».

Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να αποφασίσουν για τη μορφή των κινητοποιήσεών τους οι αγρότες των Σερρών, ενώ ησυχία επικρατεί -προς το παρόν- σε Δράμα, Καβάλα και στην υπόλοιπη Β. Ελλάδα.

Οι αγρότες έχουν ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, καθώς και με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων.

Λένε «όχι» στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων σε όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων- ζητούν αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5000 ευρώ για κάθε παιδί, «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ.

Ζητούν, επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής (όπως για παράδειγμα αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.