Μόνο το 7% των Ελλήνων γνώριζαν το αριθμό έκτακτης ανάγκης 112

Μόνο το 7% των Ελλήνων γνώριζαν το αριθμό έκτακτης ανάγκης 112

Σχεδόν άγνωστος είναι στην Ελλάδα ο αριθμός 112, ο οποίος συνδέει, μέσω κινητών και σταθερών τηλεφώνων, τους πολίτες που κινδυνεύουν από τραυματισμό, πυρκαγιά ή εγκληματική ενέργεια με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (ασθενοφόρα, πυροσβεστική, αστυνομία).

 

Σύμφωνα με το τελευταίο σχετικό Ευρωβαρόμετρο του Φεβρουαρίου 2013, μόνο το 7% των Ελλήνων γνώριζαν το 112, το οποίο λειτουργεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με αφορμή την 11η Φεβρουαρίου που έχει καθιερωθεί ως Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112 και με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την καρδιακή ανακοπή, που είναι η σημαντικότερη αιτία κλήσης του αριθμού αυτού, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, με τη συνεργασία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και τη συμβολή του 112 Foundation, διοργανώνει στη Θεσσαλονίκη ανοιχτή εκπαίδευση στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡ.Π.Α.) και ημερίδα με θέμα τον αριθμό 112.

Η ανοιχτή εκπαίδευση, στην οποία μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 8 Φεβρουαρίου, από τις 12.00 έως τις 15.00, στην Πλατεία Αριστοτέλους (στο ύψος της οδού Μητροπόλεως), ενώ η ημερίδα την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου και ώρες 10.00- 13.30 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου της Θεσσαλονίκης.

Στην ανοιχτή εκπαίδευση ΚΑΡ.Π.Α. θα παρουσιαστούν οι πρώτες ενέργειες που πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής και, ταυτόχρονα, θα γίνει επίδειξη χρήσης αυτόματου εξωτερικού απινιδωτή.