Βαρθολομαίος: Η Τουρκία θα υποχωρήσει για τη Χάλκη

Βαρθολομαίος: Η Τουρκία θα υποχωρήσει για τη Χάλκη

Βέβαιος πως θα επαναλειτουργήσει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης εμφανίστηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την ομιλία του στην ιερά μονή Αγίας Τριάδος στην Χάλκη ανήμερα της εορτής του Ιερού Φωτίου.

Όπως δήλωσε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή ένωση δεν θα επιμείνει για πολύ σε μια τέτοια αδικία «Η ελπίς ου καταισχύνει.Ένα Κράτος, μία Κυβέρνησις, μία χώρα η οποία επιθυμεί την ένταξή της εις την οικογένειαν της Ευρώπης, εις την Ευρωπαϊκήν Ένωσιν, δεν ημπορεί να επιμείνη επί πολύ ακόμη πεισμόνως εις την συντήρησιν αυτής της αδικίας, η οποία έγινε εις βάρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εις βάρος της Ομογένειας, εις βάρος του πολιτισμού και των γραμμάτων εδώ περίπου και μισό αιώνα».

«Θα έλθει η ημέρα κατά την οποίαν, θα εορτάσουμε την επαναλειτουργίας της Σχολής μας, διά να πούμε το «άρατε πύλας», άρατε πύλας οι Άρχοντες ημών» συμπλήρωσε ο κ. Βαρθολομαίος.

Παρούσα ήταν και η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης και πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επεσήμανε ότι το συμβούλιο θα επιταχύνει τις διαδικασίες έτσι ώστε να υπάρξει ένα πρόσθετο ψήφισμα που θα πιέσει την τουρκική κυβέρνηση για το θέμα, το οποίο και χαρακτήρισε «οικουμενικό».