Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι βγάζουν σε διαθεσιμότητα 200 χαλυβουργούς

Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι βγάζουν σε διαθεσιμότητα 200 χαλυβουργούς

Μετά τις απολύσεις-εθελούσιες εξόδους 148 εργαζομένων την άνοιξη του 2013 και τις περικοπές κατά τουλάχιστον 20% σε μισθούς και επιδόματα που ακολούθησαν, τώρα η διοίκηση της «Χαλυβουργικής» των αδελφών Αγγελόπουλων εμπνέεται από τα μέτρα της τρόικα και βγάζει σε διαθεσιμότητα 200 από τους 263 εργαζόμενους της επιχείρησης.


Όπως ανακοίνωσαν στελέχη της «Χαλυβουργικής», από 17/2 έως 30/3 η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων θα βγει σε διαθεσιμότητα και η εταιρεία θα τους πληρώνει με το 50% του μισθού τους. Το πετσοκομμένο εισόδημά τους θα συμπληρώνεται με ένα μικρό ποσοστό από τον ΟΑΕΔ.

Το αντεργατικό μέτρο της διαθεσιμότητας αποτελεί μέρος σκληρού παιχνιδιού, που παίζει η διοίκηση της «Χαλυβουργικής» το τελευταίο διάστημα στις πλάτες των εργαζομένων της. Στόχος της καταγγέλλεται ότι είναι να πείσει την κυβέρνηση, ώστε να αγοράζει φθηνό ρεύμα από τη ΔΕΗ.

Αφού όμως το αίτημα δεν ικανοποιήθηκε μέχρι στιγμής, τα «σπασμένα» της κρίσης η «Χαλυβουργική» φέρεται να τα μετακυλύει ξανά στους χαλυβουργούς. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου καταγγέλλει την εφιαλτική προοπτική που επιφυλάσσουν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι για τους εργαζομένους τους. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μεταξύ άλλων τονίζει: «Η εργοδοσία της Χαλυβουργικής, δυστυχώς χρησιμοποιεί και πάλι, όπως και το 2013, ως καύσιμη ύλη την κινητήρια δύναμη της παραγωγής, τους εργαζόμενους χαλυβουργούς, ασκώντας, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της, πίεση στην Κυβέρνηση για επίλυση του σοβαρού προβλήματος που αφορά το κόστος της ενέργειας».

Η ΠΟΕΜ ζητεί από τον υπουργό Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση, συνάντηση με τη συμμετοχή εργοδοτών και εκπροσώπων εργαζομένων, ώστε να αποτραπεί το «εφιαλτικό μέτρο της διαθεσιμότητας». Επίσης, καλεί τη διοίκηση της Χαλυβουργικής να ανακαλέσει άμεσα τις διαθεσιμότητες και να μην γίνουν πάλι θύματα οι εργάτες, ενώ προειδοποιεί για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Σε πολύ πιο σκληρούς τόνους, το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας, καταλογίζει βαριές ευθύνες στους ιδιοκτήτες της «Χαλυβουργικής», τους αδελφούς Αγγελόπουλους. Στην ανακοίνωσή του με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Ανεκδιήγητοι οι ιδιοκτήτες της Χαλυβουργικής» αναφέρει:

xal

«Η οικογένεια Αγγελόπουλου αποφάσισε ενόψει του ανοίγματος του Τριωδίου να αιφνιδιάσει. Αντί να βάλει μάσκες, έτσι όπως το απαιτούν οι μέρες, προτίμησε να τις πετάξει και να αποκαλύψει το πραγματικό της πρόσωπο. Ένα πρόσωπο ανεκδιήγητο, σκληρό και βαριά απάνθρωπο. Καθώς δεν κάνει τίποτα άλλο από το να εξυπηρετεί και να ασχολείται μόνο με τα χόμπι και τα πάθη της. Η μοναδική της ενασχόληση είναι η μπασκετική πορεία της ομάδας που διοικούν, ρίχνοντας όλα τα βάρη και τα αμαρτήματά τους στις πλάτες των συναδέλφων μας εργαζομένων στην Χαλυβουργική. Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας καταγγέλλει την τελευταία πρόταση της εταιρείας προς το Σωματείο των εργαζομένων.

Μια πρόταση που διακατέχεται από αναξιοπιστία, ανευθυνότητα και τρομοκρατία απέναντι στους συναδέλφους μας. Άκουσον, άκουσον, δεν πέρασαν καν 8 μήνες που οι 148 εργαζόμενοι κάτω από πίεση και απειλές για απολύσεις, αποδέχτηκαν τη μέθοδο της εθελουσίας εξόδου. Δεν πέρασαν 8 μήνες από τις μειώσεις μισθών και τις περικοπές επιδομάτων στους εναπομείναντες εργαζόμενους, έρχονται πάλι να ξαναχτυπήσουν. Τους έπιασε λέει ο πόνος να σώσουν την επιχείρηση από το λουκέτο το οποίο διαφαίνεται να έρχεται.

Έτσι, λοιπόν, οι κοινωνικά ευαίσθητοι Αγγελόπουλοι εφηύραν ένα σχέδιο αλληλεγγύης, αυτό των διαθεσιμοτήτων, και μάλιστα στο 95% του εργατικού δυναμικού για διάστημα 6 εβδομάδων.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την κοινωνική σας ευαισθησία. Ευχαριστούμε πάρα πολύ, αλλά όμως δεν θα πάρουμε κύριοι Αγγελόπουλοι. Το συγκεκριμένο σχέδιο στήριξης και αλληλεγγύης μπορείτε να το πραγματοποιήσετε στην μπασκετική ομάδα που διοικείτε. Άλλωστε εκεί μπορείτε να κάνετε άνετα και περικοπές σε μισθούς και σε επιδόματα, και σε μπόνους. Ακόμα, ακόμα, μπορείτε να πραγματοποιήσετε εκεί την διαδικασία των διαθεσιμοτήτων.

Για εμάς ένα είναι το σχέδιο. Ως εργαζόμενοι θα απαντήσουμε με συντονισμένες ενέργειες. Θα απαντήσουμε με κοινωνικούς και εργατικούς αγώνες, που θα καταδεικνύουν και θα αποδεικνύουν το δίκιο μας».

Αναμένουμε την απάντηση από πλευράς των πολύ ισχυρών και οικονομικά εύρωστων επιχειρηματιών, οι οποίοι καλούνται να δικαιολογήσουν το σύνολο των τόσο έντονων και κατά πολλούς δικαιολογημένων αντιδράσεων των εργαζομένων.