ΕΛΛΑΔΑ

«Μπαλάκι» οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής

«Μπαλάκι» οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής

Την πρόθεσή της να βάλει το 95% των εργαζομένων στο παιχνίδι σκληρού ανταγωνισμού με τη ΔΕΗ και άλλες εταιρείες ενέργειας, επιβεβαίωσε η διοίκηση της «Χαλυβουργικής» με ανακοίνωσή της.


Από τη Δευτέρα, 17 Φεβρουαρίου, 200 από τους 263 εργαζόμενους στο εργοστάσιο της Ελευσίνας βγαίνουν σε διαθεσιμότητα μέχρι την 31 Μαρτίου, με το 50% του μισθού τους να καταβάλλει η εταιρεία και ένα ποσοστό ο ΟΑΕΔ. Η περιπέτεια, όμως, στην οποία βάζουν οι αδελφοί Αγγελόπουλοι, ως ιδιοκτήτες της «Χαλυβουργικής», τους εργαζόμενους ενδέχεται να κρατήσει και μετά τις 31 Μαρτίου, καθώς -όπως έχει δείξει η πείρα από ανάλογες περιπτώσεις- τέτοιου είδους μέτρα, όπως η διαθεσιμότητα, συχνά αποδεικνύονται «μαγκανοπήγαδο» που δεν έχει τελειωμό.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση της «Χαλυβουργικής» γίνεται λόγος για «εξάντληση όλων των οικονομικών ορίων», ώστε να διατηρηθεί το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων της. Η δήλωση αυτή έρχεται, παρά όλα τα σκληρά για τους εργαζομένους μέτρα στα οποία κατέφυγε το προηγούμενο διάστημα, όπως τις εθελούσιες εξόδους ή τις περικοπές κατά τουλάχιστον 20% στους μισθούς των χαλυβουργών.

Οι ιδιοκτήτες της άλλοτε πανίσχυρης χαλυβουργίας κατηγορούνται πως, όπως φαίνεται από τις εξελίξεις, επιχείρησαν να μετακυλήσουν τα «σπασμένα» της φθίνουσας κερδοφορίας τους στις πλάτες των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικά είναι τα οικονομικά στοιχεία της «Χαλυβουργικής». Στους «καλούς καιρούς» η ζήτηση των προϊόντων της εταιρείας ξεπερνούσε τους 4 εκατ. τόνους. Ακόμα και ένα χρόνο πριν από την κρίση και όταν ήδη ο κατασκευαστικός τομέας στην Ελλάδα είχε πάρει την κατιούσα, η ζήτηση έφτανε τους 2,5 εκατ. τόνους. Στην εποχή της ευμάρειας, όμως, οι ιδιοκτήτες της «Χαλυβουργικής» φέρονται να μη σχεδίασαν το μέλλον της εταιρείας, ποντάροντας στο ανθρώπινο δυναμικό, τους εργαζόμενους, που αποτελούν άλλωστε και την κινητήρια δύναμη της παραγωγής.

Έτσι, με τη ζήτηση προϊόντων χάλυβα το 2013 να έχει πέσει κάτω από τους 300.000 τόνους, η οικογένεια Αγγελόπουλου έφτασε σήμερα να έχει συνολικές υποχρεώσεις στη «Χαλυβουργική» 442,66 εκατ. ευρώ. Τη χρονιά που πέρασε η οικογένεια Αγγελόπουλου αναγκάστηκε να προβεί σε δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, όπως αναφέρει η εφημερίδα «DEAL news», που «απέφεραν» 13,1 εκατ. ευρώ, ποσό σημαντικό μεν, αλλά μπροστά στις υποχρεώσεις «σταγόνα στον ωκεανό». Την ίδια ώρα οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ η προσπάθεια για τη χορήγηση νέου δανείου «πάγωσε» μπροστά στο επιτόκιο που χαρακτηρίστηκε απαγορευτικό. Έτσι, η «Χαλυβουργική» βρίσκεται σήμερα στα όρια του «λουκέτου».

xal-new

Η απόφαση για τη διαθεσιμότητα του 95% των εργαζομένων της «Χαλυβουργικής» έχει προκαλέσει κατακραυγή από την Ομοσπονδία των εργαζομένων στο Μέταλλο (ΠΟΕΜ), τη ΓΣΕΕ, το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας και άλλα σωματεία. Πολλοί είναι δε αυτοί που καταγγέλλουν ότι οι ιδιοκτήτες της «Χαλυβουργικής» χρησιμοποιούν το χαρτί της διαθεσιμότητας, δηλαδή τους ίδιους τους εργαζόμενούς τους, για να πιέσουν την κυβέρνηση να μειώσει το ενεργειακό κόστος. Οι διαμαρτυρίες προκάλεσαν την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας. Ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου συγκαλεί την ερχόμενη Δευτέρα τριμερή σύσκεψη, για να αποτραπούν οι διαθεσιμότητες, που, όπως ανακοίνωσε η ΓΣΕΕ, επιχειρείται να επιβληθούν παρά την εφαρμογή, τους προηγούμενους μήνες, σειράς μέτρων για τη μείωση του κόστους εργασίας (πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και περικοπές μισθών και επιδομάτων).

Παράλληλα, μέσα στις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή για τη βιομηχανία με θέμα ημερήσια διάταξης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Υπενθυμίζεται ότι η διυπουργική αυτή επιτροπή αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και ΠΕΚΑ.

Το μείζον θέμα είναι τι θα γίνουν οι 200 εργαζόμενοι της «Χαλυβουργικής», οι οποίοι μένουν στην ουσία στο δρόμο από τη διοίκηση των αδελφών Αγγελόπουλων, σε ένα θολό καθεστώς ημι-εργασίας, ημι-ανεργίας.

Διαβάστε επίσης:

Οι αδελφοί Αγγελόπουλοι βγάζουν σε διαθεσιμότητα 200 χαλυβουργούς