Θα ελέγχουν μέσω δορυφόρου ναυάγια και αρχαίους οικισμούς

Θα ελέγχουν μέσω δορυφόρου ναυάγια και αρχαίους οικισμούς

Παρά την οικονομική κρίση, η επιστήμη και η τεχνολογία είναι δύο εξωστρεφείς τομείς τους οποίους φαίνεται πως η Ελλάδα μπορεί να υποστηρίξει.

Έλληνες επιστήμονες θα τεθούν επικεφαλής διεθνούς κοινοπραξίας, υπό την αιγίδα και τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, και θα μελετούν με τη βοήθεια δορυφόρου ναυάγια και αρχαίους οικισμούς.

Η εταιρεία Planetek Hellas, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας ''Έθνος'', έχει στη διάθεσή της 30 μήνες για να ελέγξει εκατοντάδες δορυφόρους που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τη Γη και να αξιολογήσει ποιοι από αυτούς είναι ικανοί να καταγράφουν με ακρίβεια ό,τι υπάρχει στο βυθό της θάλασσας σε βάθος που θα φτάνει τα 50 μέτρα.


Στόχος, σε βάθος 3ετίας, είναι να μπορούν οι επιστήμονες να εντοπίζουν και να ερευνούν ναυάγια, βυθισμένους αρχαίους οικισμούς, αντικαθιστώντας την ανθρώπινη παρουσία.

Το σημαντικό είναι ότι η Planetek διαθέτει την απαραίτητη τεχνογνωσία για την χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας σε βάθος 25 μέτρων και τώρα ετοιμάζεται να κάνει το βήμα παραπέρα.
Η πρότασή της ήταν μια από τις έξι που έλαβαν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε σύνολο 67 υποψηφιοτήτων και αφορά στα κονδύλια για την ερευνητική ενότητα του Διαστήματος.