Ο νέος κυκλοφοριακός χάρτης του Πειραιά

Ο νέος κυκλοφοριακός χάρτης του Πειραιά

Διαφορετικός είναι από χθες ο κυκλοφοριακός χάρτης του Πειραιά με κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε ισχύ στο πλαίσιο της έναρξης των έργων για την επέκταση του τραμ από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έως το λιμάνι. Κεντρικοί δρόμοι που μέχρι τώρα είναι διπλής κατεύθυνσης μονοδρομούνται, σημερινοί μονόδρομοι αλλάζουν φορά, ενώ δημιουργούνται τέσσερις νέοι λεωφορειόδρομοι εκ των οποίων οι τρεις θα έχουν αντίθετη φορά (contra flow) με την υπόλοιπη κυκλοφορία και τροποποιούνται όλες οι γραμμές των τρόλεϊ

 

Οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις ισχύουν από χθες σε πρώτη φάση στο κέντρο του Πειραιά και σε δεύτερη φάση στην Πειραϊκή στις 16 Μαρτίου, λόγω έλευσης του τραμ στις αρχές του 2016 και του μετρό το 2017.

Η πρώτη φάση των αλλαγών περιλαμβάνει μονοδρομήσεις των βασικών οδών και συγκεκριμένα: Φορά εξόδου προς Αθήνα θα έχει η Γρηγορίου Λαμπράκη από Μπουμπουλίνας ως Ελευθερίου Βενιζέλου (ο δρόμος που οδηγεί προς τον Προφήτη Ηλία) και η Βασιλέως Γεωργίου Α' θα έχει φορά προς το λιμάνι από Γρ. Λαμπράκη ως Εθν. Αντιστάσεως. Η Βασιλέως Γεωργίου Α΄από την Γρηγορίου Λαμπράκη προς την Καστέλλα θα συνεχίσει να έχει δυο λωρίδες ανά κατεύθυνση.

Η 34ου Συντάγματος έχει φορά εισόδου προς το κέντρο του Πειραιά από Ομηρίδου Σκυλίτση ως Ελευθερίου Βενιζέλου, το ίδιο (φορά εισόδου προς το κέντρο) και η Ηρώων Πολυτεχνείου από Ελευθερίου Βενιζέλου ως 2ας Μεραρχίας, ενώ η 2ας Μεραρχίας έχει φορά από Ακτή Μιαούλη προς Ακτή Μουτσοπούλου, από Πραξιτέλους ως Ακτή Μουτσοπούλου.

Παράλληλα, γίνεται αντιστροφή φοράς σε δρόμους που είναι ήδη μονόδρομοι, όπως η Ευαγγελίστριας, που πλέον θα έχει κατεύθυνση προς Γρ. Λαμπράκη, από Ομηρίδου Σκυλίτση ως Γρ. Λαμπράκη, η Ελευθερίου Βενιζέλου έχει φορά προς Εθνικής Αντιστάσεως από Γρ. Λαμπράκη ως Δημητρίου Γούναρη. Η Καραολή και Δημητρίου έχει κατεύθυνση προς Λαμπράκη, από Δημητρίου Γούναρη ως Γρηγορίου Λαμπράκη και η Μπουμπουλίνας έχει κατεύθυνση προς το λιμάνι, από Ακτή Μουτσοπούλου ως Ηρώων Πολυτεχνείου.

Κάποιος που ως τώρα χρησιμοποιούσε την οδό Γρηγορίου Λαμπράκη για να κινηθεί προς Πασαλιμάνι πλέον οδηγεί μέσω των οδών Ηρώων Πολυτεχνείου και 2ας Μεραρχίας.

Αλλαγή συνηθειών και για όποιον έφευγε από το λιμάνι με κατεύθυνση προς Φάληρο και χρησιμοποιούσε είτε τη Βασιλέως Γεωργίου Α' και στη συνέχεια την Ηρώων Πολυτεχνείου είτε τη Γρ. Λαμπράκη. Πλέον βλέπει «απαγορευτικά» στις δύο πρώτες οδούς και έτσι αναγκαστικά θα χρησιμοποιεί είτε την οδό Εθν. Αντιστάσεως (ο δρόμος δίπλα στο κτίριο του ΝΑΤ) είτε τον δρόμο δίπλα από τον σταθμό του ηλεκτρικού.

Αλλαγές επέρχονται και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Νέες λεωφορειολωρίδες κάνουν την εμφάνισή τους στην οδό Τσαμαδού, έναν από τους πιο κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, από Εθν. Αντιστάσεως ως Γρ. Λαμπράκη, όπως και αντίθετα στο ρεύμα κυκλοφορίας τόσο στην Ηρώων Πολυτεχνείου από 2ας Μεραρχίας ως Τσαμαδού όσο στον άξονα Χατζηκυριάκου - Ηρώων Πολυτεχνείου από Κλεισόβης ως 2ας Μεραρχίας αλλά και στη 2ας Μεραρχίας από Ηρώων Πολυτεχνείου ως Ακτή Μιαούλη.