Φάληρο: Συνελήφθη 58χρονος Καναδός που διωκόταν από τις αρχές των ΗΠΑ

Φάληρο: Συνελήφθη 58χρονος Καναδός που διωκόταν από τις αρχές των ΗΠΑ

Συνελήφθη από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, 58χρονος Καναδός υπήκοος, διεθνώς διωκόμενος από τις Αρχές των Η.Π.Α. για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διάπραξη χρηματιστηριακών και ηλεκτρονικών απατών

Κατηγορείται ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης και εμπλέκεται, κατά την αμερικανική ποινική νομοθεσία, σε αδικήματα συνωμοσίας για τη διάπραξη απάτης τίτλων και απατών μέσω του διαδικτύου

Το περιουσιακό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση από την παράνομη δράση της, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμόδιων Αρχών, ξεπερνά τα 8.000.000 δολάρια Η.Π.Α.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ.:

Η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εντόπισε και συνέλαβε προχθές (28.04.2014) το μεσημέρι, στο Παλαιό Φάληρο Αττικής, 58χρονο υπήκοο Καναδά, ο οποίος αναζητούνταν με Διεθνές Ένταλμα Σύλληψης, κατηγορούμενος από τις Αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Η.Π.Α.) για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και διάπραξη χρηματιστηριακών και ηλεκτρονικών απατών.

Συγκεκριμένα, ο 58χρονος φέρεται ως αρχηγικό μέλος εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δραστηριοποιούνταν από το Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2008 στην Πενσυλβανία, καθώς και σε άλλες Πολιτείες των Η.Π.Α. και εμπλέκεται, κατά την αμερικανική ποινική νομοθεσία, σε αδικήματα συνωμοσίας για τη διάπραξη απάτης τίτλων καθώς και σε υποθέσεις απάτης, μέσω διαδικτύου.

Πιο αναλυτικά, ο συλληφθείς ως Πρόεδρος και Διευθυντής εταιρείας και μέτοχος άλλων δύο εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στο Χρηματιστηριακό Κλάδο, χρησιμοποιούσε τις εταιρείες ως «όχημα» για να πραγματοποιεί απάτες με τη μέθοδο « pump and dump ». Σύμφωνα με τη μέθοδο αυτή η τιμή και η συναλλαγματική αξία των μετοχών μεγεθύνεται τεχνητά, γεγονός που επιτρέπει στους δράστες να πωλούν στη συνέχεια τα αξιόγραφα σε υψηλή τιμή, σε ανυποψίαστους επενδυτές.

Με τη μεθοδολογία αυτή, αποκόμιζαν υπέρογκα κέρδη, καθώς οι επενδυτές κατέβαλαν ποσά για μετοχές που η αξία τους ήταν πολύ μικρότερη από την τιμή διαπραγμάτευσης, ενώ τον Ιούλιο του 2008, η συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα, δωροδόκησε χρηματιστές με σκοπό την υπερβολική αύξηση των τιμών πώλησης των μετοχών και την εξαπάτηση των επενδυτών.

Το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε ο 58χρονος, από κοινού με άλλα μέλη της οργάνωσης, πραγματοποιώντας δραστηριότητες στην αγορά μετοχών, οι οποίες είχαν σχεδιαστεί ώστε να φαίνονται ως προϊόν των ελεύθερων και νόμιμων δυνάμεων της αγοράς, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρμοδίων Αρχών υπερβαίνει το ποσό των 8 εκατομμυρίων δολαρίων Η.Π.Α.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και στη συνέχεια σε Κατάστημα Κράτησης.