ΕΛΛΑΔΑ

Τι θα πληρώσουν όσοι χάσουν την προθεσμία για το Ε9

Τι θα πληρώσουν όσοι χάσουν την προθεσμία για το Ε9

Με φανερά και... κρυφά πρόστιμα απειλούνται όσοι χάσουν τις προθεσμίες

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή δήλωσης ακινήτων, το γνωστό Ε9, με όσους χάσουν το χρονοδιάγραμμα, να απειλούνται με πρόστιμα φανερά, αλλά και «κρυφά»!

Το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν μπορεί να φτάσει έως και τα 100 ευρώ, αλλά το βασικότερο όλων είναι οι μελλοντικοί φόροι που θα πληρώσουν στον ΕΝΦΙΑ. Η δήλωση του Ε9 θα καθορίσει τα κριτήρια με τα οποία θα μας έρθει ο ενιαίος φόρος ακινήτων σε ένα μήνα από τώρα και σε περίπτωση που τα στοιχεία είναι λάθος, τότε αντίστοιχα θα πληρώσουμε και λάθος φόρο. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να πληρώσουν και όσα ακίνητα εξαιρούνται από το φόρο!

Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και ο συμπληρωματικός φόρος (όπως ήταν ο ΦΑΠ τα προηγούμενα χρόνια) για ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Ποιοι πρέπει να υποβάλουν δήλωση

Σχεδόν 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση Ε9 και συγκεκριμένα όσοι:

1 Νομιμοποίησαν ή τακτοποίησαν αυθαίρετα κτίσματα ή ημιυπαίθριους χώρους το περασμένο έτος και όσοι είχαν ρυθμίσει αντίστοιχους χώρους τα προηγούμενα χρόνια και δεν τους είχαν δηλώσει στο Ε9

2 Όσοι φορολογούμενοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση μέσα στο 2013, οι οποίες υπάρχουν και κατά την 1η Ιανουαρίου 2014.

Δηλαδή, όσοι πέρυσι:

-Πούλησαν ή αγόρασαν ακίνητα.

-Μεταβίβασαν ή απέκτησαν ακίνητα με δωρεές ή γονικές παροχές.

-Κληρονόμησαν ακίνητα. Μεταβίβασαν ή απέκτησαν την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία ακινήτων.

-Άλλαξαν τα ποσοστά συνιδιοκτησίας ή στις επιφάνειες των ακινήτων τους.

3 Τα νομικά πρόσωπα, εφόσον τα ακίνητά τους εντάσσονται σε κάποια κατηγορία απαλλαγών ή μειώσεων του ΕΝΦΙΑ.

4 Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν ακίνητα που απαλλάσσονται του φόρου ή για τα οποία προβλέπεται μείωση αυτού.

5 Όσοι έχουν κενά ημιτελή ακίνητα που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, ανεξάρτητα αν τα έχουν ήδη δηλώσει, προκειμένου να τύχουν της προβλεπόμενης μείωσης στον ΕΝΦΙΑ.

6 Ο κάτοχος ακινήτου, που ανήκει σε φορέα της γενικής κυβέρνησης, χωρίς τη συναίνεση του φορέα.

7 Ο κάτοχος ακινήτου, που ανήκει στην ΕΤΑΔ Α.Ε. και στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», με τη συναίνεση των ως άνω εταιρειών.

8 Ο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), για ακίνητο που έχει δεσμεύσει για οποιονδήποτε λόγο, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκκρεμεί η καταβολή σχετικής αποζημίωσης. Ο κάτοχος δεσμευμένου ακινήτου από ΟΤΑ, για το οποίο εκκρεμεί καταβολή αποζημίωσης, οφείλει να το αναγράψει και αυτός στο Ε9, και να σημειώσει ότι το ακίνητο είναι δεσμευμένο από ΟΤΑ και εκκρεμεί η καταβολή αποζημίωσης.

9 Ο εργολάβος, για να αναγράψει το εργολαβικό του αντάλλαγμα, εφόσον έχουν παρέλθει 4 χρόνια από την έναρξη ανέγερσης της οικοδομής ή και πριν από την παρέλευση της τετραετίας εφόσον το εργολαβικό αντάλλαγμα έχει χρησιμοποιηθεί από αυτόν καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Ο οικοπεδούχος για να διαγράψει το εργολαβικό αντάλλαγμα, σύμφωνα με τα ανωτέρω.

Διαβάστε επίσης:

Χ. Θεοχάρης: Καμία παράταση για την υποβολή του Ε9

Ψάχνουν τρόπο να «καπελώσουν» τον Θεοχάρη

Ε9: Λήγει η προθεσμία-δεν θα δοθεί παράταση