Βέλγικη εφημερίδα: «Παράνομο και επικερδές» το εμπόριο άγριων ελληνικών βοτάνων

Βέλγικη εφημερίδα: «Παράνομο και επικερδές» το εμπόριο άγριων ελληνικών βοτάνων

Ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στη βελγική εφημερίδα L' Echo αναφέρεται στο εμπόριο άγριων ελληνικών βοτάνων κάνοντας λόγο πως είναι παράνομο ως ένας βαθμό, αλλά ιδιαίτερα επικερδές.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων βοτάνων, όπως το φασκόμηλο, η άγρια ρίγανη και το τσάι του βουνού, λαμβάνει χώρα σε κατασκηνώσεις που έχουν στηθεί σε ελληνικά χωριά στα ελληνοαλαβανικά σύνορα με σκοπό τη χωρίς πιστοποίηση πώλησή τους στο εξωτερικό.

«Τα φυτά που μαζεύτηκαν το καλοκαίρι από τους παράνομους κόπτες στα ελληνοαλβανικά σύνορα, πουλήθηκαν 20 σεντς το κιλό και μεταπουλήθηκαν 4 ευρώ από έναν Ιταλό ενδιάμεσο» αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Σημειώνεται πως παρότι στην Ελλάδα υπάρχουν 7.500 είδη φυτών και το 20% εξ αυτών είναι φαρμακευτικά και αρωματικά βότανα, η καλλιέργεια και η εξαγωγή τους υστερεί κατά πολύ άλλων Ευρωπαίων ανταγωνιστών, όπως η Γερμανία, η Βουλγαρία, η Ιταλία, η Πολωνία, που θεωρούνται πρωταθλητές του κλάδου.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το 2013 φαίνεται να αλλάζει το σκηνικό, με «την κυβέρνηση να δημιουργεί «εθνικό κατάλογο» επιστημονικής αναφοράς των ειδών και πολλούς επιχειρηματίες να στρέφονται προς την εκμετάλλευση και αξιοποίηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών».

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: 8χρονη με σοβαρά εγκαύματα νοσηλεύεται στο ΠΑΓΝΗ

Λάρισα: Συνελήφθη 69χρονος με 11 κιλά κάνναβης

Πώς να ξεχωρίζετε τα δηλητηριώδη μανιτάρια (vid)

Φθιώτιδα: Σεισμός 3 Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Αταλάντης

Λέσβος: Θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στην περιοχή Λάμπου Μύλοι