Ξεκίνησε η καταγραφή ζημιών από τις πλημμύρες

Ξεκίνησε η καταγραφή ζημιών από τις πλημμύρες

Στους πληγέντες δήμους βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας (27/10/2014) κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να προχωρήσουν, σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές, στην καταγραφή και αυτοψία στους επαγγελματικούς χώρους που υπέστησαν ζημιές από τις πλημμύρες της περασμένης Παρασκευής (24/10/2014).

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις αποζημίωσης στην Αυτοτελή Δ/νση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Κάθε αίτηση, όπως εξηγεί στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα, Σπύρος Τζόκας, ακολουθείται από έλεγχο από κλιμάκιο της Περιφέρειας στους χώρους και καταγραφή των ζημιών. Όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή από την Περιφέρεια, οι αιτήσεις θα υποβληθούν στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οικίες

Σε ό,τι αφορά τις ζημιές σε οικίες, στην καταγραφή προβαίνει η Τεχνική Υπηρεσία κάθε δήμου σε συνεργασία με το γραφείο Πολιτικής Προστασίας του δήμου. Κλιμάκια που αποτελούνται από μηχανικούς, κοινωνικούς λειτουργούς και διοικητικούς υπαλλήλους πηγαίνουν στους χώρους για τις εκθέσεις αυτοψίας. Στη συνέχεια, τα στοιχεία αποστέλλονται στην Περιφέρεια Αττικής.

Οι πολίτες, των οποίων περιουσιακά στοιχεία (κινητά και ακίνητα) έχουν πληγεί, μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στα τηλεφωνικά κέντρα των δήμων, προκειμένου να προσέλθουν στους χώρους τους τα κλιμάκια ελέγχου.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τα δεκάδες αυτοκίνητα που έχουν υποστεί μικρότερες ή μεγαλύτερες ζημιές, δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί από ποιες πηγές θα υπάρξει αποζημίωση, καθώς εμπλέκονται και οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, τα οποία παρέδωσε ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον υπουργό Εσωτερικών θα λειτουργήσουν επικουρικά στην καταγραφή της Περιφέρειας Αττικής και των δήμων.

Οι δήμοι που έχουν υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά παρουσιάζουν την εξής εικόνα:

Δήμος Αχαρνών

Στον δήμο Αχαρνών, έχουν ξεκινήσει από το πρωί οι αιτήσεις στο Πρωτόκολλο, που θα παραμείνει σήμερα, Δευτέρα (27/10/2014) ανοικτό έως τις 8 το βράδυ.

Στη συνέχεια, τριμελής Επιτροπή του δήμου (που αποτελείται από έναν μηχανικό, μια κοινωνική λειτουργό και έναν διοικητικό υπάλληλο) μεταβαίνει στα σπίτια προκειμένου να γίνει καταγραφή των ζημιών και να συσταθεί ο φάκελος για κάθε περιστατικό.

Στην αντίστοιχη διαδικασία για τους επαγγελματικούς χώρους προβαίνει και η Επιτροπή που έχει αποστείλει η Περιφέρεια. Παρών στην καταγραφή είναι και ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου.

Δήμος Ιλίου

Στον δήμο Ιλίου, η καταγραφή έχει ξεκινήσει από το Σάββατο (25/10/2014) το πρωί. Ο δήμαρχος Νίκος Ζενέτος έχει συγκροτήσει οκτώ κλιμάκια για καταγραφή των περιστατικών (οικίες και επαγγελματικοί χώροι) και ένα κλιμάκιο με κοινωνικούς λειτουργούς για ψυχοκοινωνική στήριξη.

Καθένα από τα οκτώ κλιμάκια αποτελείται από δυο μηχανικούς, που καταγράφουν ό,τι βλέπουν - καταστροφές σε κινητά και ακίνητα - τραβούν φωτογραφίες και γράφουν αναλυτική έκθεση για κάθε περίπτωση.

Στη συνέχεια, άλλα συνεργεία ψηφιοποιούν τα στοιχεία. Μέχρι σήμερα (27/10/2014) έχουν υποβληθεί 450 αιτήσεις για οικίες και επαγγελματικούς χώρους.

Οι πολίτες, που έχουν υποστεί φθορές στην περιουσία τους και δεν έχει καταγραφεί, καλούνται να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 2102618642 και 2102614145.

Δήμος Περιστερίου

Στον δήμο Περιστερίου, η καταγραφή ξεκίνησε από χθες, Κυριακή (26/10/2014) με δύο κλιμάκια από την Τεχνική Υπηρεσία και ένα κλιμάκιο από την Κοινωνική Υπηρεσία. Ο δήμος Περιστερίου κάνει καταγραφή μόνο των περιστατικών σε οικίες και έχει θέσει στη διάθεση του κοινού το τηλέφωνο 15963. Μέχρι σήμερα (27/10/2014) έχουν υποβληθεί 150 αιτήσεις.

Για την καταγραφή των ζημιών σε επαγγελματικούς χώρους παραπέμπουν τους πολίτες στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής.

Δήμος Αιγάλεω

Στον δήμο Αιγάλεω η πρώτη καταγραφή για τις ζημιές σε όλη την έκταση της πόλης ξεκίνησε το Σάββατο (25/10/2014) από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου σε συνεργασία με κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής.

Ήδη έχει αποσταλεί ένας πρώτος κατάλογος στην Περιφέρεια, προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση του ύψους των ζημιών.

Ο δήμος δέχεται στα τηλέφωνα 1515 και 213-2044800 αιτήσεις για ζημιές σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους. Το κλιμάκιο του δήμου, παρουσία του δημάρχου Δημήτρη Μπίρμπα, καταγράφει τα περιστατικά σε οικίες και δημοτικά κτήρια. Το κλιμάκιο της Περιφέρειας καταγράφει τους επαγγελματικούς χώρους.

Καθώς στα όρια του συγκεκριμένου δήμου υπάρχουν πολλά εκπαιδευτικά ιδρύματα (μεταξύ των οποίων τα ΤΕΙ Αθήνας και τα ΤΕΙ Πειραιά), μικτό συνεργείο του δήμου και της Περιφέρειας έχει ήδη ολοκληρώσει την καταγραφή των ζημιών στα κτήρια που φιλοξενούν τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης (βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά, γυμνάσια-λύκεια). Ευθύνη για την αποκατάσταση των ζημιών στα ΤΕΙ έχει το υπουργείο Παιδείας.

Διαβάστε επίσης:

Αττική: Τραγικός ο απολογισμός των ζημιών από τις πλημμύρες

Επίδομα 586,94 στους πλημμυροπαθείς της Αττικής