ΕΛΛΑΔΑ

«Καλπάζει» ο καταρροϊκός πυρετός στα Χανιά

«Καλπάζει» ο καταρροϊκός πυρετός στα Χανιά

Αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα του καταρροϊκού πυρετού των αιγοπροβάτων στο Νομό Χανίων, ο οποίος έχει τεθεί από την προηγούμενη εβδομάδα σε «καραντίνα».

Όπως είπε στο Flashnews.gr ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Χανίων κ. Μιχάλης Μεσσαριτάκης, μέχρι σήμερα από τα δείγματα που ελήφθησαν σε 95 αιγοπρόβατα, τα 62 βρέθηκαν θετικά.

Σε ότι αφορά στις κτηνοτροφικές εκτροφές, από τις 27 που ελέχθησαν στις 15 επιβεβαιώθηκε η εστία της ασθένειας, αλλά αυτές διαχέονται σε μεγάλη έκταση.

Ενδεικτικά, επιβεβαιωμένα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού έχουν βρεθεί στις περιοχές Γαβαλοχώρι – Πλάκα – Αρμένοι – Δουλιανά – Καλόρρουμα – Καθιανά – Μουζουρά – Αλικιανό.

Όμως έχουν σταλεί και άλλα δείγματα από περιοχές, όπως ο Σκινές, για τα οποία δεν έχουν παραληφθεί τα αποτελέσματα καθώς, όπως μας είπε ο κ. Μεσσαριτάκης υπάρχει τεράστιος φόρτος δουλειάς στο ειδικό εργαστήριο στην Αθήνα.

Όμως το χειρότερο είναι, πως υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι αρκετοί κτηνοτρόφοι κρύβουν τα κρούσματα.

«Για το δικό τους συμφέρον αλλά και για τους συναδέλφους τους, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να δηλώνουν στην υπηρεσία μας για να τους πούμε τι πρέπει να κάνουν για να περιορίσουν την νόσο» ανέφερε ο κ.Μεσσαριτάκης, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου καθώς «εάν τα ζώα τους ψοφούν μπορεί να μην μας το πουν θάβοντας τα ζώα τους όπου νομίζουν.

Από κει και πέρα να ξέρουν ότι ακόμη και αν θεραπευθούν τα ζώα που προσβλήθηκαν, ούτε γάλα θα βγάλουν, ούτε θα αναπτύσσονται. Το ποσό που θα χάσουν οι παραγωγοί είναι τεράστιο.

Γιατί όταν έχεις ένα ζώο που το ταΐζεις και δεν αναπτύσσεται όπως πρέπει και δεν βγάζει γάλα τι να το κάνεις. Γι’ αυτό είναι συμφέρον τους, εάν έχουν άρρωστα ζώα, να μας το λένε. Αποζημιώνονται εάν έχουν πολλά άρρωστα ζώα και διατάξουμε την σφαγή, όπως αποζημιώνονται όταν δηλώσουν θάνατο και βεβαιωθεί από τον κτηνίατρο.»

Τι γίνεται στα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Στο μεταξύ συνεχώς εκδίδονται αποφάσεις από την Π.Ε. Χανίων που αφορούν στα αιγοπρόβατα των κτηνοτρόφων στα οποία έχουν βρεθεί μολυσμένα ζώα.

Οι αποφάσεις αυτές σε κάθε εκτροφή όπου υπάρχουν κρούσματα καταρροϊκού πυρετού, επιβάλλουν τα εξής:

  1. Τη διενέργεια απογραφής όλων των κατηγοριών ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών.
  2. Την καταγραφή του αριθμού των ήδη νεκρών ζώων, των μολυσμένων ζώων και αυτών που ενδεχομένως να έχουν μολυνθεί από τον ιό του καταρροϊκού πυρετού.
  3. Την καταγραφή των βιοτόπων που θα μπορούσαν να ευνοήσουν τη διαμονή ή την επιβίωση του εντόμου φορέα της νόσου και ιδιαίτερα εκείνων που ευνοούν την αναπαραγωγή του.
  4. Την παραμονή όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών που υπάρχουν στην εκμετάλλευση στους χώρους ενσταυλισμού τους ή σε άλλους χώρους όπου είναι δυνατή η απομόνωσή τους .
  5. Την απαγόρευση εισόδου και εξόδου από την εκμετάλλευση όλων των ζώων των ευαίσθητων στο νόσημα ειδών.
  6. Την απαγόρευση οποιασδήποτε μετακίνησης ζώων εκτός των χώρων ενσταυλισμού.
  7. Τη διενέργεια τακτικών εντομοκτονιών , με τη χρήση των κατάλληλων και εγκεκριμένων εντομοκτόνων, τόσο στα ζώα όσο και στους στάβλους ,τον περιβάλλοντα χώρο και ιδιαίτερα στους βιοτόπους του εντόμου φορέα.
  8. Την καταστροφή των πτωμάτων των ζώων της εκμετάλλευσης με καύση ή υγειονομική ταφή σύμφωνα με τα οριζόμενα στον κανονισμό 1069/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου «περί υγειονομικών κανόνων για ζωικά υποπροϊόντα και παράγωγα προϊόντα που δεν προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο και για την κατάργηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθμ 1774/2002 ».
  9. Τη διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί η προέλευση της νόσου και να διαπιστωθούν εκτροφές οι οποίες πιθανόν να συνδέονται επιδημιολογικά με την παρούσα εκτροφή.
  10. Την εφαρμογή της παρούσας απόφασης αναθέτουμε στις οικείες Κτηνιατρικές Αρχές επικουρούμενες στο έργο τους από τις Αστυνομικές , Λιμενικές ,Δημοτικές , Κοινοτικές Αρχές όπως και τα όργανα της Αγροφυλακής.
  11. Οι παραβάτες της παρούσας απόφασης ή οι αρνούμενοι να συμμορφωθούν προς αυτή διώκονται σύμφωνα με το άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα.

Σχετικές ειδήσεις