Αναζητούνται εθελοντές αρχαιολόγοι

Στη «στρατολόγηση» εθελοντών αρχαιολόγων στοχεύει η ΙΘ' Εφορία...

Στη  «στρατολόγηση» εθελοντών αρχαιολόγων στοχεύει  η ΙΘ' Εφορία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΠΚΑ), που έχει αρμοδιότητα στους νομούς Ροδόπης και Έβρου.

Σύμφωνα με   σχετική ανακοίνωση, σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί η εξασφάλιση συμμετοχής εθελοντών, ηλικίας άνω των 18, στις ανασκαφές/έρευνες στις θέσεις Στρύμη, Δίκαια, Ζώνη, Δορίσκος και Πλωτινόπολη.

Οι εθελοντές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και μαθήματα ιστορίας, αρχαίας τοπογραφίας και αρχαίας Ελληνικής τέχνης.

Μάλιστα, στην περίπτωση συμμετοχής ή παρακολούθησης ανασκαφής, οι ενδιαφερόμενοι θα διδαχτούν ανασκαφική μεθοδολογία, ενώ μετά τη λήξη της εργασίας θα χορηγείται βεβαίωση συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Τα μαθήματα προσανατολισμού θα προσφέρουν οι αρχαιολόγοι της ΙΘ' ΕΠΚΑ.

Σκοπός του προγράμματος του εθελοντισμού στην αρχαιολογία, όπως τονίζεται  στην ανακοίνωση,  είναι  η  άμεση διασφάλιση της τύχης των μνημείων της περιοχής, και η ανάδειξη αρχαιολογικών θέσεων και χώρων που χρήζουν άμεσης επέμβασης, προκειμένου να ενταχτούν σε άξονες αρχαιολογικής και ιστορικής περιήγησης.

Απώτερος στόχος του προγράμματος εθελοντισμού είναι  η  διεύρυνση του τουρισμού και την αναθέρμανση της τοπικής οικονομίας.