«Μπλόκο» στα πλοία για τη Γάζα

Σωρεία αντιδράσεων έχει φέρει η απόφαση του Υπουργού προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, με την οποία απαγορεύτηκε ο απόπλους πλοίων...

Σωρεία αντιδράσεων έχει φέρει η απόφαση του Υπουργού προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, με την οποία απαγορεύτηκε ο απόπλους πλοίων με ελληνική ή ξένη σημαία από τα λιμάνια της Ελλάδας προς τη Γάζα.

Το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με διαταγή του στις Λιμενικές Αρχές έχει λάβει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την εφαρμογή της απόφασης.

Σταμάτησαν πλοίο στο Πέραμα

Ήδη στο πλοίο Αμερικανικής σημαίας «Audacity of Hope», έγινε σύσταση να σταματήσει δεκαπέντε μόλις λεπτά μετά τον απόπλου του από το Πέραμα. Το πλοίο τελικά άραξε στο Κερατσίνι, όμως οι επιβαίνοντες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν το ταξίδι. Οι λιμενικοί πάντως προβάλουν σαν δικαιολογία για να το σταματήσουν το γεγονός πως το πλοίο δεν έχει air condition.

Μάλιστα έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Λιμενικό και τον πλοίαρχο, ωστόσο δύσκολα το πλοίο θα συνεχίσει το ταξίδι του.

Η σύσταση έχει γίνει παρουσία ειδικών δυνάμεων, γεγονός που μαρτυρά πως ο αποκλεισμός δεν πρόκειται να αρθεί.

Πολλοί πλοίαρχοι έχουν ήδη διαταχθεί να μην κατευθύνονται στη Γάζα, αφού έχει προσδιοριστεί θαλάσσιος χώρος ναυτικού αποκλεισμού από το Ισραήλ.

Αστυνομία και Λιμενικό διενεργούν ελέγχους σε σκάφη, πληρώματα και επιβάτες.

Η ελληνική πρωτοβουλία «Ένα καράβι για τη Γάζα» πραγματοποιεί συνέλευση προκειμένου να παρθούν αποφάσεις των επόμενων κινήσεών τους, μετά την απαγόρευση απόπλου.