Συνεδρίαση των πρυτάνεων για το νόμο πλαίσιο

Συνεδριάζουν σήμερα στο Βόλο οι πρυτάνεις...

Συνεδριάζουν σήμερα στο Βόλο οι πρυτάνεις όλων των Πανεπιστημίων της χώρας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων ο νόμος πλαίσιο και οι ανατροπές που έρχονται στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Ιδρύματα.

Οι πρυτάνεις επισημαίνουν ότι παρακολουθούν μήνες τώρα αποσπάσματα, «διαρροές» και δημοσιεύματα, σχετικά με το νέο νομοσχέδιο το οποίο δεν έχουν δει ακόμη

Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρυτάνεις σημειώνουν πως οι προτεινόμενες αλλαγές οδηγούν στην υποβάθμιση των σπουδών με την εισαγωγή ταχύρρυθμων σπουδών, ενώ θεωρούν ότι παραδίδεται η διοίκηση των Πανεπιστημίων σε εξωτερικούς παράγοντες, γεγονός που όπως λένε θα οδηγήσει στην αδιαφάνεια και την εξάρτηση από ξένα προς το πανεπιστήμιο κέντρα.

Υπενθυμίζουμε ότι το υπουργείο προωθεί την διοίκηση κάθε ιδρύματος από ένα συμβούλιο στο οποίο θα μετέχουν επτά μέλη που θα προέρχονται από το ίδρυμα και επτά εξωπανεπιστημιακούς καθώς και εκπρόσωπο των φοιτητών. Ο πρύτανης θα εκλέγεται από αυτό το συμβούλιο, αλλά μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Οι πρυτάνεις υποστηρίζουν πως αν ισχύσουν τα νέα μέτρα, τότε θα ακυρωθεί η δημοκρατική νομιμοποίηση της λειτουργίας των οργάνων του πανεπιστημίου, που θα μετατραπεί τελικά σε εταιρεία. Κάτι που θα μεταφέρει το κόστος στην ελληνική οικογένεια.

Τη Δευτέρα θα αρχίσουν σειρά επαφών με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να ενημερώσουν για τις θέσεις τους, ενώ την ίδια μέρα αναμένεται να συνεδριάσουν εκτάκτως και οι πρόεδροι των ΤΕΙ.
Η υπουργός Παιδείας έχει καλέσει τους πανεπιστημιακούς σε διαδοχικές συναντήσεις στο γραφείο της, οπότε θα δώσει και το τελικό νομοσχέδιο.