Αυστηρές συστάσεις στους εφημεριδοπώλες

Από τον Εισαγγελέα Ποινικής Δίωξης κ. Γιώργο Ιωαννίδη με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη διανομή του Τύπου...

Αυστηρές συστάσεις στα μέλη του Σωματείου Εφημεριδοπωλών Αθηνών απηύθυνε ο Εισαγγελέας Ποινικής Δίωξης κ. Γιώργος Ιωαννίδης με αφορμή τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη διανομή του Τύπου.

Ο Εισαγγελέας διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι θα τηρείται η αυτόφωρη διαδικασία για όσους επιχειρήσουν να παρεμποδίσουν εκ νέου τη διανομή των εφημερίδων, καθώς κάτι τέτοιο συνιστά κατάφωρη παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ελευθεροτυπίας.

Μάλιστα η Εισαγγελία έδωσε ρητή εντολή στην Ελληνική Αστυνομία να οδηγούνται στο αυτόφωρο οι εφημεριδοπώλες, αλλά να αφήνονται ελεύθεροι οι οδηγοί των φορτηγών, αφού το αδίκημα που τους καταλογίζεται παραπέμπεται σε τακτική δικάσιμο.

Το ιστορικό της κόντρας

Μια αθέατη κόντρα μαίνεται το τελευταίο διάστημα με επίκεντρο τη διανομή των εφημερίδων και την απελευθέρωση του επαγγέλματος του εφημεριδοπώλη.
Απόρροια των αλλαγών που συντελούνται, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα την εύθραυστη ισορροπία στο χώρο σημείων πώλησης των εφημερίδων, είναι ότι η Ένωση των εφημεριδοπωλών παύει πλέον να μετέχει στην κατανομή του αγγελιοσήμου.

Τα πρακτορεία διανομής «Άργος» και «Ευρώπη» που ανήκουν στις εκδοτικές επιχειρήσεις, από τις αρχές του μήνα δημοσιοποίησαν την πρόθεσή τους να αναζητήσουν άλλα σημεία διανομής για τις εφημερίδες τους, δημοσιεύοντας σχετική προκήρυξη.

Είναι ενδεικτικό πως η Ένωση εφημεριδοπωλών κάλεσε τα μέλη της να αγνοήσουν την προκήρυξη του «Άργους» και της «Ευρώπης» και παράλληλα ανακοίνωσε πως εξετάζει νομικούς τρόπους για να κινηθούν εναντίον των πρακτορείων διανομής.

Στη γενική συνέλευση που έγινε την περασμένη εβδομάδα, οι εφημεριδοπώλες αποφάσισαν να διαγράψουν με κατεπείγουσα συνεδρίαση των οργάνων όσους από τους εφημεριδοπώλες υπέβαλαν αίτηση να συνεργαστούν με τη νέα διαδικασία που όρισαν τα δυο πρακτορεία.

Στην ανακοίνωση της Ένωσης μετά τη συνέλευση σημειώνεται πως «θα παραπεμφθούν για διαγραφή επειδή παραβίασαν κατάφωρα όλες τις καταστατικές Διατάξεις και στράφηκαν ευθέως κατά του επαγγέλματος και των συναδέλφων».

Ζητά δε από τα μέλη της να αποσύρουν την αίτησή τους από τα Πρακτορεία, δηλώνοντας ότι οι δικηγόροι θα καταφύγουν στα δικαστήρια κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματος του εφημεριδοπώλη.

Την περασμένη εβδομάδα, ελάχιστοι ήταν οι εφημεριδοπώλες που ανταποκρίθηκαν στο δημόσιο κάλεσμα των δυο μεγάλων πρακτορείων διανομής «Άργος» και «Ευρώπη», για τη συμμετοχή τους στο νέο σύστημα διακίνησης εφημερίδων και περιοδικών, λίγες ημέρες πριν ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου για το άνοιγμα του συγκεκριμένου επαγγέλματος.

Αιτία για τη μικρή ανταπόκριση, ήταν οι αντιδράσεις που υπήρξαν από την πλευρά των συνδικαλιστών των εφημεριδοπωλών, στις οποίες κυριάρχησαν οι ανταλλαγές απειλών και οι βιαιοπραγίες, που είχαν σαν αποτέλεσμα, ένας εφημεριδοπώλης να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για την παροχή των πρώτων βοηθειών.