Η απελπισία βασιλεύει στα νοικοκυριά

Την πρώτη θέση στον τομέα της απαισιοδοξίας στην Ευρώπη καταλαμβάνουν οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)…

Την πρώτη θέση στον τομέα της απαισιοδοξίας στην Ευρώπη καταλαμβάνουν οι Έλληνες, σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Από τα βασικά συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα, φαίνεται πως ο Ιούνιος ήταν ένας μήνας με πλήθος αρνητικών μηνυμάτων που «απογείωσαν» τη δυσπιστία των Ελλήνων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Επιπλέον οι πολιτικές αναταράξεις έδωσαν μεγαλύτερες διαστάσεις στο αρνητικό κλίμα.

Ο δείκτης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Ιούνιο έφτασε το αρνητικό ρεκόρ του περσινού Δεκεμβρίου, δηλαδή στις -75 μονάδες (από -68,5).

Το αυξανόμενο ποσοστό ανεργίας στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια στα ελληνικά νοικοκυριά. Οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι στην Ευρώπη, όπου οι μέσοι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης διατηρούνται σχεδόν αμετάβλητοι τόσο στην ΕΕ όσο και την Ευρωζώνη (στις -11 και -9,8 μονάδες, αντίστοιχα). Από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, σε έξι (Δανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Φινλανδία, Σουηδία) καταγράφονται τον Ιούνιο θετικοί δείκτες.
Αναλυτικότερα:

Επιδεινώνονται οι ήδη πολύ δυσμενείς προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών.

Οι αρνητικές προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, τους προσεχείς 12 μήνες, διευρύνονται σημαντικά στη δυσμενέστερη επίδοση του τελευταίου πενταμήνου, με το σχετικό δείκτη να "κατρακυλά" στις -62,9 μονάδες από -55,5. Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών, που κρίνει ότι το επόμενο διάστημα η οικονομική κατάστασή του θα επιδεινωθεί ελαφρά ή αισθητά, αυξάνεται στο 76% από 69%, ενώ και πάλι μόλις ένα 5% αναμένει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση. Οι σχετικοί δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης διαμορφώνονται αντίστοιχα στις -6,1 και -5,8 μονάδες.

Ακόμα δυσμενέστερες προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους, το προσεχές 12μηνο, επιδεινώνονται, επίσης, τον Ιούνιο και διαμορφώνονται στις -72,7 μονάδες από -67,6. Το ποσοστό των καταναλωτών, που προβλέπουν μικρή ή μεγάλη επιδείνωση, επεκτείνεται στο 83% από 77%, ενώ το ποσοστό εκείνων, που αναμένει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση, περιορίζεται στο 4% από 7%. Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη παραμένουν στα ίδια επίπεδα, στις -13,1 και -11,1 μονάδες, αντίστοιχα.

Σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα η πρόθεση για αποταμίευση.

Η εκ νέου υποχώρηση, για τέταρτο κατά σειρά μήνα, στην πρόθεση για αποταμίευση, τους προσεχείς 12 μήνες, φέρνει το σχετικό δείκτη σε νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα, στις -73,7 μονάδες από -66,4. Το συντριπτικό 87% από 83% των ελληνικών νοικοκυριών δεν θεωρεί πιθανή την αποταμίευση, το επόμενο 12μηνο, ενώ το 12% από 15% την κρίνει ως αρκετά ή πολύ πιθανή. Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη επιδεινώνονται ελαφρά, στις -5,9 και -8,2 μονάδες, αντίστοιχα.

Καθολικές προβλέψεις για άνοδο της ανεργίας.

Σε νέα ιστορικά υψηλά διαμορφώνεται και ο δείκτης πρόβλεψης των καταναλωτών για την εξέλιξη της ανεργίας, τους προσεχείς 12 μήνες, ο οποίος ανέρχεται στις 90,5 μονάδες από 84,4, υποδηλώνοντας ότι οι Έλληνες καταναλωτές ομόφωνα πλέον αναμένουν άνοδο της ανεργίας, εντός 12μήνου. Έτσι, το 94% των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή αύξηση της ανεργίας, όταν οι αντίστοιχοι δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη δεν μεταβάλλονται από τις +18,7 και +13,9 μονάδες.

Περαιτέρω εξασθένηση και της πρόθεσης για μείζονες αγορές.

Η πρόθεση των καταναλωτών για σημαντικές αγορές, τους προσεχείς 12 μήνες (επίπλων, ηλεκτρικών συσκευών, κ.λ.π.), υποχωρεί εκ νέου τον Ιούνιο, με το σχετικό δείκτη να φθάνει τις -70,1 μονάδες από -66,9. Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών, που προβλέπει ότι θα προβεί σε μικρότερες ή πολύ λιγότερες δαπάνες, το επόμενο διάστημα, αυξάνεται στο 79% από 76%, ενώ αντίθετα, μόλις το 4% από 6% έχει προσδοκίες για άνοδο της αποταμίευσής του. Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οι σχετικοί δείκτες σημειώνουν ήπια θετική μεταβολή στις -24,1 μονάδες σε αμφότερες ΕΕ και Ευρωζώνη.

Έντονη ανάκαμψη των πληθωριστικών προσδοκιών, λόγω της αύξησης των έμμεσων φόρων.

Οι προβλέψεις ανόδου των τιμών κλιμακώνονται τον Ιούνιο στην υψηλότερη τιμή του έτους, καθώς οι συζητήσεις για την επιβολή νέων έμμεσων φόρων οδήγησαν το σχετικό δείκτη προβλέψεων των τιμών, τους προσεχείς 12 μήνες, στις 42,5 μονάδες από 26. Τα 2/3 των καταναλωτών από 54% αναμένουν άνοδο τιμών με τον ίδιο ή ταχύτερο ρυθμό, ενώ το 15% από 21% προβλέπει σταθερότητα. Στην ΕΕ και την Ευρωζώνη, οι σχετικοί δείκτες περιορίζονται ελαφρά στις +26,1 και +24,7 μονάδες, αντίστοιχα, αποκλίνοντας έτσι σημαντικά από τον ελληνικό δείκτη.

Διευρύνεται το ποσοστό εκείνων που "έχουν χρεωθεί".

Σχετικά με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τον Ιούνιο, το ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών, που κρίνει ότι έχει αυξήσει λίγο ή πολύ την αποταμίευσή του, περιορίζεται, για τέταρτο κατά σειρά μήνα, φθάνοντας στο 13% από 16%, το Μάιο και 18%, τον Απρίλιο, ενώ μειώνεται στο 53% από 57% το ποσοστό των καταναλωτών, που δηλώνει ότι "μόλις τα βγάζει πέρα". Τα νοικοκυριά, που αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους, αυξάνονται στο 16% από 12%, ενώ το ποσοστό εκείνων, που αναφέρουν ότι έχουν χρεωθεί, διευρύνεται στο 17% από 13%.

Ελλάδα: Στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας ο δείκτης.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα υποχωρεί κατά 4 μονάδες τον Ιούνιο και διαμορφώνεται στις 70 μονάδες στη χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας διετίας (Απρίλιος 2009: 69 μονάδες). Ειδικότερα:

Στη Βιομηχανία, οι θετικές, εδώ και τέσσερις μήνες, προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής καθίστανται αρνητικές τον Ιούνιο, ενώ και τα αποθέματα εκτιμώνται ως υψηλότερα για την εποχή από περισσότερες επιχειρήσεις.

Στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις, για το τρέχον επίπεδο εργασιών, περιορίζονται, εξέλιξη η οποία, όμως, αντισταθμίζεται από την επιδείνωση στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της ζήτησης και τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της.


Στο Λιανικό Εμπόριο, στα ίδια αρνητικά επίπεδα παραμένουν οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, ενώ και τα αποθέματα παρουσιάζουν μικρή διόγκωση. Πάντως, η εξέλιξη αυτή αντισταθμίζεται, ως ένα βαθμό, από την άμβλυνση των πολύ αρνητικών προβλέψεων για την εξέλιξη των πωλήσεων, το επόμενο τρίμηνο.

Στις Κατασκευές, οι εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών των επιχειρήσεων υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τον Ιούνιο, ενώ έντονη είναι η επιδείνωση που καταγράφεται και στις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα.

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, όλοι οι επιμέρους δείκτες επιδεινώνονται: Οι ήδη έντονα αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάστασή τους και την οικονομική κατάσταση της χώρας εξασθενούν περαιτέρω, ενώ νέο αρνητικό ρεκόρ καταγράφει η πρόθεση για αποταμίευση, αλλά και οι προβλέψεις για την ανεργία, που φθάνουν στη δυσμενέστερη ιστορικά επίδοσή τους.