ΕΛΛΑΔΑ

Ευγενίδειο Ίδρυμα: Έκθεση για το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου

Ευγενίδειο Ίδρυμα: Έκθεση για το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου

Από τις 31 Ιανουαρίου 2016 έως τις 31 Μαΐου 2016, το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου «μετακομίζει» στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Συγκεκριμένα, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου θα παρουσιάσει στην Αθήνα την περιοδική έκθεση «Το ΔΑΣΟΣ κάτω από το ΔΡΟΜΟ».

Η έκθεση παρουσιάζει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα και ενδεικτικά ανασκαφικά ευρήματα από τις απολιθωματοφόρες θέσεις που αποκαλύφθηκαν στις εκσκαφές κατά τη διάρκεια κατασκευής του νέου οδικού άξονα Καλλονής – Σιγρίου. Τμήμα του νέου αυτού οδικού άξονα διασχίζει την προστατευόμενη περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους από το Σίγρι έως την Άντισσα.

Οι ανασκαφές του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου έχουν φέρει στο φως ευρήματα ιδιαίτερης επιστημονικής αξίας, καθώς έχουν αποκαλυφθεί σημαντικά τεκμήρια της σύνθεσης των απολιθωμένων δασών της Λέσβου και του Αιγαίου καθώς και άγνωστες λεπτομέρειες της τοπογραφίας της περιοχής και του τρόπου δημιουργίας τους. Θραύσματα και αποσπασμένα τμήματα απολιθωμένων κορμών κωνοφόρων και αγγειόσπερμων δέντρων, όπως πεύκα, βαλανιδιές, σεκόϊες, φοίνικες, κυπαρισσίδες και ηφαιστειακοί ορίζοντες πλούσιοι σε μεγάλης ποικιλίας ειδών φύλλα, όπως δάφνες, κανέλλες, καρυδιές μαρτυρούν την ύπαρξη εκτεταμένων υποτροπικών δασών.

Σχετικές ειδήσεις