ΕΛΛΑΔΑ

Οργή στα μπλόκα - Ούτε βήμα πίσω οι αγρότες

Οργή στα μπλόκα - Ούτε βήμα πίσω οι αγρότες

Σκληραίνουν τη στάση τους οι αγρότες - Ενισχύουν τα μπλόκα και ταρακουνούν την κυβέρνηση -Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με αποκλεισμούς δρόμων στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας. Το μήνυμά τους είναι ξεκάθαρο σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Αχιλλέα Καμπούρη «ζητάμε απόσυρση του νομοσχεδίου για το φορολογικό και ασφαλιστικό και εκ νέου κατάρτισή του από μηδενική βάση και με τη συνδρομή των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα».

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΕΞΩΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ – ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ

Αμετακίνητοι στη θέση τους για απόσυρση του νομοσχεδίου που αφορά στο φορολογικό και το ασφαλιστικό, και εκ νέου κατάρτισή του, από μηδενική βάση και με τη δική τους συνδρομή, παραμένουν οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, οι οποίοι ενδυναμώνουν ολοένα και περισσότερο τα μπλόκα που έχουν στήσει, ενώ καλούν στο πλευρό τους και άλλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, ακόμα και απλούς πολίτες.

Οι αγρότες χρησιμοποιώντας φράσεις όπως «δεν υπάρχει επιστροφή», «σκοπεύουμε να κερδίσουμε τον πόλεμο που ξεκινήσαμε», δείχνουν την πρόθεσή τους να σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στα προωθούμενα μέτρα για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, ζητώντας μάλιστα από τον πρωθυπουργό, να προσέλθει ο ίδιος στα μπλόκα για συζητήσεις «όπως έκανε όταν ήταν στην αντιπολίτευση» ανέφερε, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας Σερρών Στέργιος Λίτος.

Περισσότερα από 8.000 είναι τα τρακτέρ που έχουν παραταχθεί σε διάφορα κομβικά σημεία της Εθνικής και Εγνατίας οδού αλλά και στα τελωνεία, σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

Το σημερινό πρόγραμμα των αγροτικών κινητοποιήσεων περιλαμβάνει δίωρους αποκλεισμούς το πρωί (12:00-14:00) και το βράδυ (19:00-20:00), με «μπλοκάρισμα» και των συνόρων της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, τα Σκόπια και την Αλβανία, αφού έχουν στηθεί μπλόκα στα τελωνεία Προμαχώνα, Δοϊράνης, Ευζώνων και Κρυσταλλοπηγής.

Προμαχώνας, Κουλούρα, Εγνατία Οδός Θεσσαλονίκης - Βέροιας... αυτά είναι τα μπλόκα τα οποία από το μεσημέρι της Δευτέρας 25 Ιανουαρίου, έκλεισαν επ' αόριστον.

Το μέτωπο των αγροτικών κινητοποιήσεων σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση καθώς λίγο πριν τις 14:00 σήμερα, σε επ' αόριστον κλείσιμο προχώρησαν τα μπλόκα στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, αλλά και στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία Οδό, Θεσσαλονίκης-Βέροιας.

Τα μπλόκα της Μακεδονίας

Στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, είναι συγκεντρωμένα περισσότερα από 1.600 τρακτέρ, με το μπλόκο να ενδυναμώνεται διαρκώς και να ενισχύεται με διάφορες παραγωγικές και επαγγελματικές ομάδες.

Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20/1 η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μισή ώρα κάθε φορά. Όπως ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιάννης Παναγής, και σήμερα 12:00-14:00 το μεσημέρι θα κλείσει και η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας.

Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στον δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα και για ένα δίωρο, από τις 12 το μεσημέρι, θα κλείσουν και σήμερα συμβολικά το δρόμο, «εμποδίζοντας τους αυτοκινητιστές που επιθυμούν να περάσουν από το τελωνείο». Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή.

Στον νομό Κιλκίς, το μπλόκο αριθμεί περισσότερα από 450 τρακτέρ και βρίσκεται επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τερζή, και σήμερα 12.00-14.00 θα γίνει συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος, ενώ δύναμη του μπλόκου κατευθύνεται ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης.

Στον νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη, ενώ στον νομό Πέλλας έχουν στηθεί τρία μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας 700 τρακτέρ. Και στους δύο νομούς θα γίνουν και σήμερα συμβολικοί αποκλεισμοί, από τις 12.00 μέχρι και τις 14.00. Τα μπλόκα στο νομό Πέλλας βρίσκονται στον κόμβο Μελισσίου, στον περιφερειακό δρόμο Γιαννιτσά -Έδεσσα, στον κόμβο Μανδάλου και λίγο πριν από τη γέφυρα στα Σέρβικα, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Γιαννιτσών-Έδεσσας.

Στην είσοδο στη Χαλκηδόνα είναι παρατεταγμένα περισσότερα από 600 τρακτέρ και προχωρούν σε συμβολικούς αποκλεισμούς (12:00-14:00) και το απόγευμα από τις 19:30 και για μία ώρα.

Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης και προχωρούν και σήμερα σε συμβολικούς αποκλεισμούς.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και σήμερα αναμένεται να φθάσουν και μελισσοκόμοι.

Αγρότες και κτηνοτρόφοι του νομού Χαλκιδικής και της ανατολικής Θεσσαλονίκης βρίσκονται, ήδη, στον κόμβο του αεροδρομίου «Μακεδονία» και αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς.

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Χαλκηδόνας και των Γιαννιτσών ένωσαν τις δυνάμεις με ένα νέο μπλόκο στην γέφυρα Αξιού -στα φανάρια Θεσσαλονίκης-, δυναμικότητας άνω των 1.300 τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων.

Στον νομό Σερρών δημιουργήθηκε νέο μπλόκο στην Παλαιωκόμη, ενώ ο νομός Πέλλας αριθμεί πλέον τρία, σε Άρνισα, Μαυροβούνι και Μεσημέρι. Στον νομό Χαλκιδικής εντάχθηκε νέο μπλόκο στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, ανεβάζοντας έτσι τα μπλόκα στα τρία. Στο μπλόκο των Νέων Μουδανιών εντάχθηκαν σήμερα περισσότερα από 80 μελισσοκομικά οχήματα. Νέα μπλόκα έχουν δημιουργηθεί στη Δεσκάτη Γρεβενών και ενδυναμώνεται το μπλόκο στα διόδια στον Πολύμυλο Κοζάνης.

Στα διόδια των Μαλγάρων υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα θα «μπλοκάρουν» το δρόμο από τις 12 έως τις 14.00 το μεσημέρι και το απόγευμα από τις 19:00 μέχρι και τις 21:00 το βράδυ. Στο σημείο βρίσκονται από χθες περισσότερα από 100 νταλίκες, φορτηγά, ταξί και τουριστικά λεωφορεία.

Στον κόμβο Νησελίου στην Εγνατία οδό Θεσσαλονίκης-Βέροιας, το μπλόκο αριθμεί πάνω από 600 τρακτέρ ενώ το μπλόκο στον κόμβο της Κουλούρας αριθμεί περισσότερα από 650 τρακτέρ.

Στον χορό των κινητοποιήσεων εισέρχονται ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Καστοριά και Φλώρινα. Όπως επισήμανε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεωνμ η αγροτοσυνδικαλίστρια Άννα Μόσχου, «δύναμη από το μπλόκο του 'Αργους Ορεστικού της Καστοριάς, βρίσκεται στο τελωνείο της Κρυσταλλοπηγής, στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία, όπου και θα γίνει δίωρος αποκλεισμός». Μπλόκο αγροτών στήθηκε και στην εθνική οδό Φλώρινας -Έδεσσας στον κόμβο Αντιγόνου από τον Δήμο Αμυνταίου και από τον Αγροτικό Σύλλογο Πύργων.

Παράσταση διαμαρτυρίας

Στο μεταξύ, αύριο Τρίτη 26 Ιανουαρίου, οι συντασσόμενοι με την Πρωτοβουλία Αγροτών, που αριθμεί 62 Συλλόγους σε όλη την Ελλάδα, θα πραγματοποιήσουν στις 10 το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας έξω το κεντρικό υποκατάστημα του ΟΓΑ στη Θεσσαλονίκη, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας Τάσος Χαλκίδης, μέλος της πρωτοβουλίας και συντονιστής του μπλόκου στην Κουλούρα.

Παράλληλα, αύριο, αναμένεται να κατευθυνθούν στα «πράσινα φανάρια», τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία», αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του Νομού Χαλκιδικής ενώ όλες οι πλευρές, αναφέρουν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι θα συμμετέχουν δυναμικά στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που οργανώνεται για τις 28 Ιανουαρίου, ημέρα έναρξης της Διεθνούς Έκθεσης «Agrotica».

Τα Τέμπη

2451894

Σήμερα Δευτέρα, τα Τέμπη θα παραμείνουν κλειστά από τις 12:00 μέχρι τις 14:00 το μεσημέρι και από τις 19:00 το απόγευμα μέχρι τις 21:00 το βράδυ, ενώ παράλληλα οι αγρότες ετοιμάζονται για την πανελλαδική σύσκεψη της Θεσσαλονίκης που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη.

Η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας έχει εκδώσει ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία για σήμερα από τις 12:00 έως τις 14:00 και από τις 19:00 έως τις 21:00, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων στο τμήμα του Π.Α.Θ.Ε. από τον κόμβο Γυρτώνης μέχρι τη διασταύρωση Στομίου και υποδεικνύονται εναλλακτικές διαδρομές.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων σχετικά με τη συνάντηση αυτή, επισημαίνει:

«Η άκαμπτη στάση της κυβέρνησης, οδηγεί στην κλιμάκωση του αγώνα των μικρομεσαίων αγροτών. Το Μπλόκο της Νίκαιας δέχτηκε την Κυριακή 24 Γενάρη 2016, αντιπροσωπεία από το μπλόκο των Τεμπών η όποια ζήτησε να μεταβεί αντιπροσωπεία του μπλόκου της Νίκαιας, στη σύσκεψη μπλόκων που γίνεται στις 26 Γενάρη στη Θεσσαλονίκη για συντονισμό του αγώνα. Το μπλόκο της Νίκαιας έδωσε στην αντιπροσωπεία το πλαίσιο των αιτημάτων που έχει διαμορφωθεί μέσα από τις πανελλαδικές συσκέψεις των μπλόκων και αποτελεί τη βάση του αγώνα ο οποίος είναι σε εξέλιξη. Ενημέρωσε επίσης για την Πανελλαδική σύσκεψη που έχει καλέσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των μπλόκων στη Νίκαια την ίδια μέρα, την Τρίτη 26 Γενάρη. Η κλιμάκωση του αγώνα στη βάση των αιτημάτων που έχουν διαμορφωθεί και η στάση της κυβέρνησης θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής των Μπλόκων».

2451904

Το μπλόκο στις Μικροθήβες

Την περαιτέρω ενίσχυση με 150 τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα του αγροτικού μπλόκου στις Μικροθήβες (αριθμεί ήδη περισσότερα από 650 τρακτέρ), αποφάσισαν οι αγρότες του Πηλίου, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποίησαν στην Αγριά του Βόλου.

Οι αγρότες εξέφρασαν την απόλυτη διαφωνία τους για το σχέδιο νόμου που αφορά το ασφαλιστικό και το φορολογικό και αποφάσισαν να ξεκινήσουν από αύριο Τρίτη τις κινητοποιήσεις. Συγκεκριμένα, οι αγρότες του Πηλίου θα συγκεντρωθούν στις 9 το πρωί στη Γορίτσα με τα τρακτέρ τους και θα κατευθυνθούν στο μπλόκο των Μικροθηβών.

Στις Μικροθήβες, οι αγρότες κρατούν κλειστή την αερογέφυρα ενώ θα κλείσουν και σήμερα τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης δύο φορές μεταξύ 12:00 και 14:00 και 19:00 με 21:00.

Η κυκλοφορία των αυτοκίνητων στην Μαγνησία γίνεται από παρακάμψεις στις Μικροθήβες ή μέσω Βόλου για μεγάλα οχήματα. Παράκαμψη θα συναντήσουν οι οδηγοί και στο Βελεστίνο, όπου τα οχήματα οδηγούνται υποχρεωτικά στην παλαια εθνική οδό Βόλου-Λάρισας.

Τα μπλόκα της Ηπείρου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας συγκεντρώνει τρακτέρ στο 80ό χιλιόμετρο της εθνικής οδού Ιωαννίνων-Πρέβεζας, στη θέση Ζέφυρος κοντά στο Λούρο και από το απόγευμα θα ξεκινήσουν συμβολικοί αποκλεισμοί του δρόμου.

Το απόγευμα θα στηθεί και νέο μπλόκο από αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς, μελισσοκόμους και οδηγούς φορτηγών στην εθνική οδό Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας, στο 75ο χιλιόμετρο, στη θέση Φραξύλα.

Επίσης, οι αγρότες οργανώνονται, προκειμένου να μεταβούν στη Θεσσαλονίκη, στις 28 Ιανουαρίου.

Το μπλόκο των αγροτών στο λιμάνι εξωτερικού στην Ηγουμενίτσα ενισχύεται με αγροτικά μηχανήματα από άλλες περιοχές, ενώ αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικούς αποκλεισμούς στην έξοδο της Εγνατίας. Αντιπροσωπεία τους θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη, για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του πανελλήνιου συντονιστικού των αγροτών.

Στην Άρτα, στο μπλόκο της παλιάς γέφυρας, οι αγρότες προχώρησαν σε δίωρο αποκλεισμό του δρόμου με τρακτέρ, ενώ το ίδιο θα συμβεί και από τις 19:00 έως τις 21:00. Ανάλογη είναι η εικόνα στο μπλόκο της εθνικής οδού Άρτας -Αντιρρίου, στο χωριό Κομπότι.

Τα μπλόκα της Πελοποννήσου

Διατηρώντας μικρές δυνάμεις σε όλα τα μπλόκα που έχουν δημιουργήσει, οι αγρότες της Πελοποννήσου συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους ενώ από τις 6 το πρωί αγρότες της Αρκαδίας απέκλεισαν συμβολικά για δύο ώρες την είσοδο των γραφείων του ΟΓΑ Πελοποννήσου, στην Τρίπολη ενώ μετακίνησαν το μπλόκο στο 10ο χλμ. Τρίπολης - Νεστάνης πλησίον του κόμβου Βυτίνας και έχουν περί τα 25 τρακτέρ.

Το πρωί της Δευτέρας (25/01) στο μπλόκο του Βλαχιώτη υπάρχουν τριάντα τρακτέρ και λίγα αγροτικά αυτοκίνητα. Ίδια δύναμη σχεδόν υπάρχει και στα μπλόκα των Κροκεών, της Λίμνης Γυθείου, ενώ από σήμερα άλλο ένα μπλόκο έχει δημιουργηθεί στη Λακωνία στο ύψος της Συκιάς του δήμου Μονεμβασιάς.

Στην Αργολίδα παραμένουν τα μπλόκα της Δαλαμανάρας με δεκαπέντε τρακτέρ και στο Κουτσοπόδι με διπλάσια δύναμη, ενώ στην Κορινθία αποχώρησε η μεγάλη δύναμη αγροτών που υπήρχε το Σαββατοκύριακο και σήμερα το πρωί στα διόδια του Ισθμού βρίσκονται περί τα δέκα τρακτέρ και είκοσι αγροτικά αυτοκίνητα.

Τα μπλόκα του Έβρου

Σε αποκλεισμό του τελωνείου των Κήπων για τέσσερις από 12:00- 16:00 προχωρούν σήμερα οι αγρότες του νότιου Έβρου.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του συλλόγου αγροτών Αλεξανδρούπολης Κώστας Αλεξανδρής, διευκρίνισε ότι ο αποκλεισμός αφορά μόνο τα φορτηγά, καθώς Ι.Χ. αυτοκίνητα και λεωφορεία θα διέρχονται κανονικά με μία συμβολική καθυστέρηση των 10 λεπτών.

Παράλληλα, κλειστός θα παραμείνει και σήμερα για μία ώρα (11:00-12:00), ο κόμβος Ριζίων-Καστανέων Ορεστιάδας και αποκλεισμένο το τελωνείο Ορμενίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Έβρου Γιάννη Μαργαριτίδη, μετά τις 12:00 οι αγρότες θα προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη περίπου δύο ωρών του εργοστασίου ζάχαρης Ορεστιάδας, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση που επικρατεί στη βιομηχανία και για το ότι παραμένουν απλήρωτοι οι τευτλοπαραγωγοί. Οι αγρότες θα συναντηθούν με τον διευθυντή του εργοστασίου και θα του επιδώσουν ψήφισμα.

moudiana

Τα μπλόκα της Δυτικής Ελλάδας

Αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν κλείσει σε δύο διαφορετικά σημεία την εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, στη γέφυρα του Ευήνου και στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου.

Επίσης, άλλοι αγρότες έχουν κλείσει τον δρόμο που συνδέει τη Βόνιτσα με τη Λευκάδα, στο ύψος του Αγίου Αθανασίου, καθώς και τον δρόμο που συνδέει τη Βόνιτσα με τον Αστακό.

Στην Ηλεία, αγρότες έχουν κλείσει στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στο ύψος του κόμβου Κουρτεσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αποκλεισμοί αναμένεται να διαρκέσουν για περίπου δύο ώρες, ωστόσο, οι αγρότες αναμένεται να λάβουν νέες αποφάσεις.

Όσον αφορά τα άλλα δύο μπλόκα που υπάρχουν στην εθνική οδό Πατρών-Πύργου, στους κόμβους Μαραθιάς και Κάτω Αχαϊας, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

Νέο μπλόκο επί της εθνικής οδού Σπάρτης - Γυθείου πριν τη διασταύρωση για Μονεμβασιά

Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Δήμου Μονεμβασιάς θα στήσουν νέο μπλόκο στην εθνική οδό Σπάρτης- Μονεμβασιάς κοντά στους Μολάους.

Ζάκυνθος

Χωρίς καμία προειδοποίηση οι αγρότες της Κεφαλονιάς με τα τρακτέρ τους, κατέβηκαν στο Αργοστόλι και έστησαν μπλόκο έξω από το Δημαρχείο και την Περιφέρεια του νησιού, διαμαρτυρόμενοι για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Περίπου 50 τρακτέρ με κρεμασμένες μαύρες σημαίες στην αρχή συγκεντρώθηκαν έξω από το Κλειστό Γήπεδο «Αντώνης Τρίτσης» και εν συνεχεία να κινήθηκαν προς το Αργοστόλι, κλείνοντας τον οδό Παναγή Βαλλιάνου και φτάνοντας μέχρι και την κεντρική πλατεία.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νησιού ανανέωσαν το ραντεβού για αύριο το πρωί που θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο και θα έχουν σειρά επαφών με τις τοπικές αρχές.

Το μεγάλο μπλόκο της Νίκαιας

2452520

Στον οδικό κόμβο του Βελεστίνου, γίνεται νέα εκτροπή των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Βόλου-Λάρισας μέχρι τον κόμβο του Πλατυκάμπου, λόγω του αγροτικού μπλόκου της Νίκαιας, όπου ο αυτοκινητόδρομος είναι κλειστός από την περασμένη Πέμπτη.

Αγρότες από διάφορα χωριά του νομού Τρικάλων, αναμένεται αύριο να ενισχύσουν το μπλόκο της Νίκαιας, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η 'Ανοιξη» Απόστολος Θωμόπουλος.

Ο ίδιος υποστήριξε πως ξεπέρασε κάθε προσδοκία η προσέλευση τρακτέρ στο κόμβο της Νίκαιας, με αποτέλεσμα, όπως σημείωσε, να καταστεί ως ένα από τα πιο ισχυρά μπλόκα που έχουν στηθεί ποτέ σε αγροτική κινητοποίηση τα τελευταία χρόνια.

2452582

Τα μπλόκα της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας

Οι εκπρόσωποι των αγροτών από τα 7 μπλόκα στη Φθιώτιδα προχώρησαν και σήμερα Δευτέρα σε κλείσιμο της κυκλοφορίας κατά περίπτωση. Αλλοι ξεκίνησαν τους αποκλεισμούς στις 12 το μεσημέρι και άλλοι στις 2 μμ. 'Αλλοι έκλεισαν τους δρόμους για 1 ώρα και άλλοι για 2 ώρες.

Οι αγρότες απέκλεισαν για πάνω από 1 ώρα το εθνικό δίκτυο στο 210 χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στην περιοχή της Ανθήλης και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Η τροχαία έκανε εκτροπή στην κυκλοφορία από παράδρομους έτσι ώστε με μικρές καθυστερήσεις τα αυτοκίνητα να συνεχίζουν στον προορισμό τους.

Στο μπλόκο των αγροτών στην Ανθήλη βρέθηκαν σήμερα και κτηνοτρόφοι και κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού έχυσαν δοχεία με γάλα στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας τους. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των συνδικαλιστών αναμένεται να σκληρύνουν περισσότερο τη στάση τους ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι μετακίνησαν ήδη έναν αριθμό από τρακτέρ τα οποία τοποθέτησαν μέσα στην εθνική οδό ενώ προετοιμάζονται να μεταφέρουν και άλλα τρακτέρ τα οποία να τοποθετήσουν στο άλλο ρεύμα της εθνικής οδού.

Για 2 ώρες περίπου έκλεισαν οι αγρότες που βρίσκονται στο 140 χλμ της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Αταλάντης, το ένα ρεύμα κυκλοφορίας από Λαμία προς Αθήνα. Ακόμη για 1 ώρα συνάδελφοί τους έκλεισαν την παλιά εθνική οδό Λαμίας - Αθηνών σε δύο σημεία όπου βρίσκονται και τα μπλόκα των αγροτών στο ύψος της Αμφίκλειας αλλά και στο παλιό Λεβέντη στα όρια τη Φθιώτιδας με την Βοιωτία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο σημείο εγκλωβίστηκαν αρκετά φορτηγά αυτοκίνητα καθώς δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για να συνεχίσουν το ταξίδι τους είτε από Λαμία προς την Αθήνα είτε αντίθετα.

Σε αποκλεισμός προχώρησαν και οι αγρότες που βρίσκονται σε δύο σημεία το δρόμο Λαμίας - Δομοκού προς Καρδίτσα και Τρίκαλα. Και εκεί αγρότες κλείνοντας το δρόμο δημιούργησαν έμφραγμα στην κυκλοφορίας αφού ένα μεγάλο μέρος της κυκλοφορίας αναγκάστηκε να κινηθεί μέσα από αγροτικούς δρόμους για να συνεχίσει το ταξίδι του.

Στο νομό της Βοιωτίας οι αγρότες έκλεισαν το δρόμο για 2 ώρες και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο 110 χλμ της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος του Κάστρου δηλώνοντας συγχρόνως ότι θα σκληρύνουν τη στάση τους τις επόμενες ημέρες με πολύωρους αποκλεισμούς. Η τροχαία διοχέτευσε την κυκλοφορία από επαρχιακούς και αγροτικούς δρόμους μέσα από παρακάμψεις.

Τα μπλόκα της Κρήτης

Κατά τη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Χανίων ανακοίνωσαν τη διοργάνωση συλλαλητηρίου στην πλατεία της δημοτικής αγοράς της πόλης, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στις 11:00. Στη συνέχεια θα κατευθυνθούν με τα αγροτικά οχήματά τους σε σημείο, το οποίο θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου, όπου και θα παραμείνουν στήνοντας μπλόκο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Μανούσος Σταυριανουδάκης, κάλεσε τους κτηνοτρόφους να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, υπογραμμίζοντας κι εκείνος ότι «τα προβλήματα είναι, ήδη, σοβαρά, εάν περάσουν και τα μέτρα οδηγούμαστε σε καταστροφή».

Στον συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του Οροπεδίου Λασιθίου προχώρησαν το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, παρά το τσουχτερό κρύο και τη χιονόπτωση.

Οι αγρότες, αποφάσισαν την ευθυγράμμιση των επόμενων κινήσεων με αυτές του πανελλήνιου συντονιστικού οργάνου των αγροτών και κάθοδο σε δυναμικές κινητοποιήσεις με προσυγκέντρωση τρακτέρ και αγροτικών οχημάτων, στην είσοδο του Οροπεδίου Λασιθίου.

Εν τω μεταξύ, σε επ' αόριστον αποκλεισμό των γραφείων του ΟΓΑ στο Ηράκλειο θα προχωρήσουν οι αγρότες, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις τους, ενώ αναμένεται να τις κλιμακώσουν την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου, με παγκρήτιο συλλαλητήριο, και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης στις 4 Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία έχει προγραμματιστεί η πανελλήνια απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και άλλων σωματείων και φορέων.

Ο αποκλεισμός των γραφείων του ΟΓΑ θα ξεκινήσει αύριο το πρωί, Τρίτη 26 Ιανουαρίου. Παράλληλα, ανάλογες κινητοποιήσεις θα γίνουν και στους υπόλοιπους νομούς της Κρήτης, ενώ οι αγρότες της Ιεράπετρας, την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στην Παχειά Άμμο και θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους στις 4 Φεβρουαρίου.

Την ίδια στιγμή, υπό κατάληψη βρίσκεται από το πρωί το υποκατάστημα του ΟΓΑ στο Ηράκλειο, όχι από αγρότες, αλλά από τους ίδιους του εργαζόμενους του Οργανισμού, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, σε πανελλαδικό επίπεδο, με κατάληψη των υπηρεσιών του Οργανισμού στην κεντρική υπηρεσία και τα περιφερειακά υποκαταστήματά του.

Τέλος, σε προειδοποιητικό κλείσιμο των οινοποιείων τους και τοποθετώντας μαύρες σημαίες προχώρησαν σήμερα οι οινοποιοί στην Κρήτη, αντιδρώντας στη φορολόγηση του κρασιού, μέτρο το οποίο, όπως αναφέρουν, προμηνύει το οριστικό κλείσιμό τους.

Ζάκυνθος

Στον χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν από αύριο Τρίτη και οι αγρότες της Ζακύνθου διαμαρτυρόμενοι «για την εξοντωτική φορολογία που δεν αφήνει περιθώρια για εφησυχασμό» όπως επεσήμαναν σε συγκέντρωση στην περιοχή του Σαρακηνάδου.

Η συνάντηση οργανώθηκε από τον Αγροτο-Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ζακύνθου, αλλά η συμμετοχή των αγροτών ήταν μικρή.

Αποφασίστηκε η κάθοδος των αγροτών, αύριο Τρίτη, με τρακτέρ στη περιοχή της Λούμπας για να εκφραστεί αντίδρασή τους στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 9.30 το πρωί και ακολούθως τα τρακτέρ θα κατέβουν στο λιμάνι, αν και η απόφαση θα ληφθεί στη συγκέντρωση.

Πληροφορίες: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Δεν θέλουν να βλέπουν τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι αγρότες

Ανεπιθύμητοι φαίνεται πως είναι στον αγροτικό κόσμο οι βουλευτές της κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικές οι φραστικές επιθέσεις στο Κιλκίς στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Παραστατίδη και στον βουλευτή Λάρισας Νίκο Παπαδόπουλο στο μπλόκο της Νίκαιας.

Ο κ. Παραστατίδης έδωσε το «παρών» σε σύσκεψη που είχε καλέσει η ΑΔΕΔΥ της περιοχής με βουλευτές και παράγοντες της αυτοδιοίκησης για να θέσουν επί τάπητος το ζήτημα της διαφύλαξης του επιδόματος των παραμεθόριων περιοχών, το οποίο και κινδυνεύουν να χάσουν τέσσερις νομοί, συμπεριλαμβανομένου και του Κιλκίς.

Περίπου 50 αγρότες εισέβαλλαν στη σύσκεψη, φωνάζοντας «αγρότη πολέμα, δε θα σου μείνει αίμα», ζητώντας από τους βουλευτές να πάρουν θέση για το ασφαλιστικό.

Τα αίματα άναψαν, όταν ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Σισμανίδης, ανέβηκε στο βήμα και χτυπώντας το χέρι είπε πως οι αγώνες για να έχουν επιτυχία χρειάζεται να είναι σκληροί.

Τότε ακολούθησε ο παρακάτω διάλογος:

«Και το 2007 ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε να μας απεντάξει και κλείσαμε τα σύνορα στους Ευζώνους. Κατορθώσαμε και το πετύχαμε…».

Στα λόγια το δημάρχου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε, λέγοντας: «Ήρεμα, ήρεμα…», με τον δήμαρχο να του απαντά: «Γιατί θιχτήκατε κύριε βουλευτά».

«Οι παλικαρισμοί τέτοιες εποχές δε χρειάζονται», τόνισε ο κ. Παραστατίδης, με τους αγρότες να φωνάζουν από κάτω:

«Το μνημόνιο ψήφισες».

Εκείνη τη στιγμή, κατά του υπουργού κινήθηκε ο πρώην δήμαρχος Γαλλικού Θανάσης Ρωσσόπουλος, ο οποίος μετά από διάλογο με τον βουλευτή, γύρισε και του είπε:

«Όχι μαγκιές σε μένα, όχι μαγκιές…».

Εκείνη τη στιγμή, οι αγρότες εκνευρίστηκαν και άρχισαν να κατευθύνονται με άγριες διαθέσεις προς τον βουλευτή.

«Το μνημόνιο ποιος το ψήφισε; Το μνημόνιο ποιος το υπέγραψε; Σας είδαμε», φώναζαν.

«Δεν είμαστε από αυτούς που κολλάνε. Εμείς στους αγώνες ήμασταν μπροστά», τους έλεγε ο κ. Παραστατίδης.

«Ας υποθέσουμε ότι δεν το ψηφίζω και δεν περνάει. Λοιπόν, πέφτει η κυβέρνηση. Θα αναλάβετε την ευθύνη εσείς; Θα σας το πω ξεκάθαρα, αν δεν ψηφίσω, θα παραιτηθώ», δήλωσε ο βουλευτής.

Αγρότες στον βουλευτή Λάρισας Νίκο Παπαδόπουλο: «Παραιτήσου»!

Το δεύτερο περιστατικό σημειώθηκε στο μπλόκο της Νίκαιας, με τους αγρότες να αποδοκιμάζουν τον Λαρισαίο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παπαδόπουλο, ο οποίος είχε την «έμπνευση» να πάει και να τους μιλήσει.

Άμεσα τον προσέγγισαν δεκάδες αγρότες, ενώ κάποιοι εξ’ αυτών καταφέρθηκαν εναντίον του με διάφορες βαριές εκφράσεις όπως «δεν ντρέπεσαι να είσαι εδώ, «παραιτήσου, «δεν έχεις κανένα δικαίωμα να είσαι εδώ, το δικαίωμα το έχουν οι αγρότες», «να κάνετε αυτά που λέγατε, φύγε ντροπή σου, ψήφισες τις κατασχέσεις» και «ντροπή σου, σου άρεσε η καρέκλα».

Όσο περνούσαν τα λεπτά αυξάνονταν και οι αποδοκιμασίες των αγροτών στο πρόσωπο του πάλαι ποτέ αγροτοσυνδικαλιστή των μπλόκων, ο οποίος έφυγε κακήν – κακώς για να αποφευχθεί κλιμάκωση του επεισοδίου.

Σχετικές ειδήσεις