ΕΛΛΑΔΑ

Μουζάλας: Το κλείσιμο των συνόρων με τα Βαλκάνια θα προκαλούσε ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

Μουζάλας: Το κλείσιμο των συνόρων με τα Βαλκάνια θα προκαλούσε ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα

Ο υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας δήλωσε πως το κλείσιμο των συνόρων με τα Βαλκάνια θα προκαλούσε μια «μείζονα ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα και δεν θα σταματούσε την εισροή μεταναστών.

Ο Έλληνας υπουργός δήλωσε στην γερμανική οικονομικη εφημερίδα «Handelsblatt» ότι ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν να έρχονται πρόσφυγες είναι να μπει ένα τέλος στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία. Πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να εργασθεί για τον σκοπό αυτό καθώς και για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στον Λίβανο, την Ιορδανία και την Τουρκία.

«Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Το κλείσιμο των συνόρων δεν θα βοηθήσει», δήλωσε σε συνέντευξη του που δημοσιεύεται σήμερα, λίγο πριν αρχίσει η σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με την προσφυγική κρίση να βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.

Ερωτηθείς για τις επιπτώσεις που θα είχε το κλείσιμο των συνόρων της ΕΕ με τα Βαλκάνια, ο κ. Μουζάλας δήλωσε: «Αν έκλεινε τώρα ένα σύνορο, αυτό θα προκαλούσε μείζονα ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μόνο 430 πρόσφυγες έχουν έως τώρα μετεγκατασταθεί από την Ελλάδα, στο πλαίσιο ενός προγράμματος της ΕΕ που προβλέπει την μετεγκατάσταση από την Ελλάδα και την Ιταλία τουλάχιστον 160.000 προσφύγων.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε πως η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και έχει εγκαταστήσει «τους καλύτερους δυνατούς ελέγχους» τόσο στην ξηρά όσο και στην θάλασσα.

Ο έλληνας υπουργός πρόσθεσε πως 700 αξιωματικοί της Frontex βρίσκονται σε ελληνικά νησιά, είναι όμως λιγότεροι από τους 1.800 που έχει ζητήσει η Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις