ΕΛΛΑΔΑ

Οδοιπορικό στην Ειδομένη: Η «Οδύσσεια» των προσφύγων μέσα από το φακό του Newsbomb.gr

Οδοιπορικό στην Ειδομένη: Η «Οδύσσεια» των προσφύγων μέσα από το φακό του Newsbomb.gr

Σ΄ένα συγκλονιστικό οδοιπορικό, η κάμερα το Newsbomb.gr κατέγραψε καθημερινές στιγμές από το δράμα των προσφύγων στην Ειδομένη, εκεί όπου ένας ερμητικά κλειστός φράχτης τους κρατά εγκλωβισμένους κάτω από άθλιες συνθήκες.

Φωτογραφίες: Λευτέρης Παρτσάλης

Επτά χιλιάδες κόσμου στριμωγμένοι στην ουδέτερη ζώνη μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, με ένα στόχο να τους ενώνει. Να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη...

Ενήλικες και παιδιά, πάρα πολλά παιδιά, τα οποία έχουν «αποχαιρετήσει» τις συνθήκες ζωής που οι συνομήλικοί τους θεωρούν αυτονόητες. Αντίθετα βρίσκονται αντιμέτωπα με έναν σκληρό κόσμο, έναν κόσμο γεμάτο φράχτες, συρματοπλέγματα, φρουρούς, αβεβαιότητα, δακρυγόνα, κρύο, λάσπη... Κι όλα αυτά τρέχοντας για να γλιτώσουν από έναν πόλεμο που τους ξερίζωσε από τα σπίτια τους στην πιο τρυφερή τους ηλικία.

eidomeni4 1

Οι 7.000 πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ και πολλές ημέρες στάσιμοι στην Ειδομένη, αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα, σκεπάσματα, σκηνές. Αναγκάζονται να κοιμηθούν στην ύπαιθρο απροστάτευτοι.

eidomeni6 1

Σήμερα τα ξημερώματα, πολλοί από αυτούς βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια δυνατή καταιγίδα, χωρίς να έχουν τρόπο να καλυφθούν.

Καθημερινά φτάνουν στην περιοχή εθελοντές με φορτηγάκια, που μεταφέρουν είδη πρώτης ανάγκης για να τους ανακουφίσουν.

eidomeni7 1

Οι πρόσφυγες πέφτουν πάνω τους για να προλάβουν να εξασφαλίσουν κάτι για την οικογένειά τους.

Χθες, μεγάλη ομάδα προσφύγων πραγματοποίησαν μια απέλπιδα προσπάθεια να σπάσουν τον φράχτη και να περάσουν στα Σκόπια. Δέχθηκαν τα δακρυγόνα και τις χειροβομβίδες κρότου - λάμψης σαν να ήταν κοινοί ταραχοποιοί. Σήμερα, σε πιο ήρεμους τόνους, πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας δίπλα στον καταυλισμό, χωρίς να κλείνουν τις γραμμές.

Χτυπούν παλαμάκια και φωνάζουν συνθήματα, με μοναδικό αίτημα να ανοίξουν τα -ερμητικά κλεισμένα- σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους.

Πάνω από τα κεφάλια τους περνά ένα πολεμικό ελικόπτερο της γειτονικής χώρας, που πραγματοποιεί συνεχείς αναγνωριστικές πτήσεις κατά μήκος των συνόρων.

eidomeni2.0

Δείτε επιπλέον φωτογραφίες από την Ειδομένη στην παραπάνω gallery.

Σχετικές ειδήσεις