ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Υπηρεσία επανασύνδεσης οικογενειών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Προσφυγικό: Υπηρεσία επανασύνδεσης οικογενειών από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό

Δύο εξειδικευμένες υπηρεσίες για τους πρόσφυγες και μετανάστες λειτουργεί με επιτυχία ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός. Πρόκειται για την υπηρεσία Αποκατάστασης Οικογενειακών Δεσμών (Restoring Family Links), καθώς επίσης και τη μόνιμη τηλεφωνική γραμμή που προσφέρει πληροφορίες για την εξυπηρέτηση των προσφύγων, με τη βοήθεια μεταφραστών, σε δέκα ξένες γλώσσες.

Αυτό επισήμανε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «Η διαχείριση των προσφυγικών ροών στη Βόρεια Ελλάδα», που οργάνωσαν το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας και το Υπουργείο Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας -Θράκης), την Πέμπτη 10 Μαρτίου, στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Αυγερινός ανέφερε ότι «για την υπηρεσία (RFL) που έχει σκοπό την επανασύνδεση οικογενειών, οι οποίες έχουν διασπαστεί κατά τη διάρκεια του περιπετειώδους ταξιδιού, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός έχει διαθέσει χιλιάδες τηλεκάρτες για πολλές ώρες τηλεφωνικής επαφής, wi-fi σε hot spot και σε διάφορα σημεία της χώρας, ενώ προέβη και στη δωρεά πολλών τηλεφωνικών συσκευών, ώστε να επιτευχθεί η ανεύρεση των χαμένων μελών οικογενειών».

Σχετικά με τη μόνιμη τηλεφωνική γραμμή στην Αθήνα (210 5140440) ο κ. Αυγερινός υπογράμμισε ότι αυτή υποστηρίζεται από ειδικά εκπαιδευμένους διερμηνείς-μεταφραστές που παρέχουν πληροφορίες στους πρόσφυγες σχετικά με αιτήσεις ασύλου, καθώς και πληροφορίες για την προώθησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Έχουμε μια εξαιρετική υπηρεσία, η οποία ενισχύεται από έμπειρους αξιωματούχους της διεθνούς κοινότητας, προκειμένου να επιτυγχάνεται η αποτελεσματική συμβολή μας στην ταυτοποίηση στοιχείων, την αναζήτηση χαμένων προσώπων και την παροχή συμβουλών ιατροδικαστικής φύσεως», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Διεθνούς Πανεπιστημίου ο κ. Αυγερινός εξήρε το ήθος των εκατοντάδων εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού που με αυταπάρνηση εργάζονται αμισθί στον ελεύθερο χρόνο τους για να απαλύνουν τον πόνο των προσφύγων και να συντρέξουν τις ανάγκες ζωτικής σημασίας που αντιμετωπίζουν. «Έχουμε το πλεονέκτημα να εκπαιδεύουμε τους εθελοντές μας, Νοσηλευτές, Κοινωνικούς Λειτουργούς και Σαμαρείτες Διασώστες, με προγράμματα 400 και 500 ωρών, ώστε να έχουν την κατάλληλη πιστοποίηση και διαπίστευση για να προσφέρουν υπηρεσίες με πλήρη κατάρτιση, αυτοπειθαρχία και συνέπεια αποτελώντας παράδειγμα στην κοινωνία», τόνισε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Το ειδικό σχέδιο ανθρωπιστικής βοήθειας που εκπόνησε ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από την πρώτη στιγμή εμφάνισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού φαινομένου, όπως εξήγησε ο κ. Αυγερινός, περιλαμβάνει πολλαπλές δράσεις που συνίστανται στην παροχή πρώτων βοηθειών, την ιατρονοσηλευτική φροντίδα εντός των ειδικά εξοπλισμένων κινητών μονάδων του και την ψυχοκοινωνική στήριξη σε ενήλικες και παιδιά. Η Διεθνής Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού επιβραβεύοντας το έργο του ενέκρινε την σταδιακή διάθεση χρηματικού ποσού ύψους 13 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων.

Την εναρκτήρια ομιλία έκανε η υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια -Τσαρουχά, η οποία χαρακτήρισε την προσφυγική κρίση ως «τη μεγαλύτερη πρόκληση μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» και υποσχέθηκε ότι θα βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις για να μεταφέρει τις προτάσεις τους στη διυπουργική επιτροπή.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παυλίδης και ο βουλευτής της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης, ενώ αίσθηση προκάλεσε ο δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης, ο οποίος περιέγραψε σε δραματικό τόνο πώς η τοπική αυτοδιοίκηση «αναγκάστηκε να πάρει στα χέρια της την κατάσταση» στην Ειδομένη, το ακριτικό χωριό των περίπου 100 κατοίκων, που φιλοξενεί σήμερα 15.000 ψυχές, σε έναν προσωρινό καταυλισμό δυναμικότητας μόλις 3.000 ανθρώπων.

Ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, γενικός γραμματέας Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής ανέφερε ότι πλέον διανύουμε τη δεύτερη φάση της προσφυγικής κρίσης που είναι η διαχείρισή της στο εσωτερικό της χώρας μας, με το 66% των προσφύγων-μεταναστών να αποτελούν οι γυναίκες και τα παιδιά, εκ των οποίων πολλά ασυνόδευτα. Ο κ. Γεώργιος Παντελάκος, Διευθυντής της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, περιέγραψε αναλυτικά τη διαδρομή των προσφυγικών ροών από τους χώρους πρώτης υποδοχής στα νησιά έως την Ειδομένη και επισήμανε ότι το 2015 συνελήφθησαν 153 διακινητές.

Εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων εκφράστηκαν με θερμά λόγια για τα συγκινητικά αισθήματα αλληλεγγύης, φροντίδας και αγάπης που απέδειξαν έμπρακτα ομάδες εθελοντών, οι οποίοι με αυτοθυσία πρόσφεραν τη βοήθειά τους στους πρόσφυγες νυχθημερόν και χάρη στις προσπάθειές τους «η Ειδομένη μετατράπηκε από απλό ακριτικό χωριό σε παγκόσμιο σύμβολο ανθρωπισμού».

Σχετικές ειδήσεις