Οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα

Δυσφορία στους πολίτες αναμένεται να προκαλέσει το κύμα καύσωνα...

Δυσφορία στους πολίτες αναμένεται να προκαλέσει το κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα. Ο υδράργυρος σήμερα θα φτάσει τους 40 ακόμα και τους 42 βαθμούς δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας.

Όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό, δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε κωματώδη κατάσταση αλλά και στο θάνατο.

Πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων:

1. Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φώς κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας (12πμ-4μμ) και παραμονή σε σκιερό & δροσερό μέρος. Η ενδυμασία πρέπει να είναι άνετη, ανοιχτόχρωμη. Η χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου είναι ενδεδειγμένη κατά την παραμονή σε υπαίθριο χώρο
2. Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας και άσκησης ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία άπνοια και μεγάλη υγρασία.
3. Ελαφρά και μικρά γεύματα με έμφαση στα φρούτα και λαχανικά και περιορισμό στα λιπαρά και στα οινοπνευματώδη ποτά. Ενδείκνυται η λήψη άφθονων υγρών (νερού, χυμού, φρούτων κτλ.)
4. Πολλά δροσερά ντους ή ψυχρά επιθέματα στο μέτωπο, λαιμό, τράχηλο κτλ.
5. Ειδικότερα για τα βρέφη και τα παιδιά πρέπει:

• Να είναι ντυμένα ελαφρά με ελεύθερα τα χέρια και τα πόδια.
• Όταν κάνει ζέστη πρέπει εκτός από το μητρικό γάλα ή άλλο να προσφέρονται και υγρά, όπως νερό.
 

6. Περισσότερη προσοχή πρέπει να δοθεί στις ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα:
• Όλα τα άτομα άνω των 65 ετών.
• Άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κ.λ.π.)
• Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Θα πρέπει να συμβουλεύονται το θεράποντα γιατρό τους για την ενδεχόμενη ελάττωση της δοσολογίας.

β) Προληπτικά μέτρα αντιμετώπισης παθολογικών καταστάσεων:

Σε περίπτωση που αισθανθείτε: Αρχικά δυνατό πονοκέφαλο, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, εμετοί, ταχυπαλμία αλλά και σύνδρομο θερμοπληξίας με αυξημένη θερμοκρασία σώματος, σπασμούς, εμετούς, διάρροια, διαταραχή της πηκτικότητας του αίματος, απουσία εφίδρωσης μπορεί ακόμη να επέλθει έμφραγμα του μυοκαρδίου-κωματώδης κατάσταση και θάνατος.

Θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα πρώτες βοήθειες με την ελάττωση της θερμοκρασίας του σώματος

• Πλήρης έκδυση από τα ρούχα
• Τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή
• Εμβάπτιση σε μπανιέρα με κρύο νερό

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα θα πρέπει να γίνεται σε νοσηλευτικά ιδρύματα.
Οι χώροι εργασίας θα πρέπει να διαθέτουν κλιματισμό, καθώς και τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες».