Σε ρότα και πάλι τα πλοία!

Λύνουν τους κάβους τελικά τα πλοία, έπειτα από την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας...

Λύνουν τους κάβους τελικά τα πλοία, έπειτα από την απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) να μην προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις στην καρδιά της τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, με την απόφαση αυτή η ΠΝΟ δίνει πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση περιμένοντας λύσεις στα αιτήματά του, που τέθηκαν την Πέμπτη κατά τη μαραθώνια συνάντηση που είχαν μέλη των σωματείων των ναυτεργατών με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρη Παμπούκη.

Δέκα από τα ναυτεργατικά σωματεία στη σημερινή συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΝΟ τάχθηκαν κατά της απεργίας και πέντε υπέρ.

Οι ναυτεργάτες ζητούν την αναστολή της παραγράφου 1 από το άρθρο 44 του εφαρμοστικού νόμου για το μεσοπρόθεσμο, που κάνει αναφορά σε μείωση της χρηματοδότησης του ΝΑΤ κατά 50 εκατ. ευρώ το 2011 και από το 2012 και εφεξής κατά το ποσό των 100 εκατ. ευρώ για κάθε έτος.

Ζητούν, επίσης, την αναστολή του άρθρου 11, που αναφέρεται σε μείωση των συντάξεων κατά 10% για τους κάτω των 60 ετών ναυτικούς, αλλά και αναστολή της παραγράφου, που κάνει λόγο για μείωση των επικουρικών συντάξεων.

Τα ναυτεργατικά σωματεία απαιτούν, επίσης, αναστολή του άρθρου 27 του παλαιότερου νόμου, που αναφέρει την ένταξη του ΝΑΤ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 01/01/2013.