Πρυτάνεις: Ανεφάρμοστο και αντισυνταγματικό το νέο Νομοσχέδιο

Από τις έξι το απόγευμα οι πρυτάνεις των μεγαλύτερων ιδρυμάτων της χώρας αναλύουν...

Από τις έξι το απόγευμα οι πρυτάνεις των μεγαλύτερων ιδρυμάτων της χώρας αναλύουν τις διατάξεις του Νομοσχεδίου για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Καταγγέλλουν διάλυση των σπουδών και υποβάθμιση των πτυχίων. Ως παράδειγμα ανέφεραν την καθιέρωση της σχολής ως ακαδημαϊκής μονάδας και την μετατροπή των τμημάτων σε ομάδες διδασκόντων γνωστικών αντικειμένων, κάτι που , όπως τόνισαν, δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη.

Για τα συγγράμματα, που θα περάσουν όλα στο διαδίκτυο, αναφέρουν πως το κόστος θα μετακυλήσει από το κράτος στην ελληνική οικογένεια και τον φοιτητή.

Επίσης, σχετικά με τη δημιουργία ταχύρρυθμων σπουδών τριετίας, υποστηρίζουν πως από ό,τι φαίνεται από το τελικό σχέδιο, δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν τα ιδρύματα για να τις δημιουργήσουν, αλλά το θέμα αυτό βρίσκεται στη διάθεση του εκάστοτε υπουργού.

Κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα των διατάξεων και προειδοποιούν πως έχουν στο πλευρό τους ομάδα συνταγματολόγων, που έχει μελετήσει τις διατάξεις και έχει αποφανθεί περί αντισυνταγματικότητας ορισμένων εξ αυτών. Μάλιστα, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν στα δικαστήρια για την ακύρωση διατάξεων, αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ορισμένοι υποστηρίζουν μετ΄επιτάσεως πως η εφαρμογή των διατάξεων στην πράξη δεν είναι ούτε εύκολη ούτε απλή, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που δεν διστάζουν να χαρακτηρίσουν ορισμένες διατάξεις ανεφάρμοστες.

Κορύφωση των κινητοποιήσεων αναμένουν από τον Σεπτέμβριο, όταν θα επιστρέψουν οι φοιτητές στα Ιδρύματα.

Συνέντευξη τύπου με τις θέσεις τους θα δώσουν τη Δευτέρα το πρωί.