ΕΛΛΑΔΑ

Έτοιμες οι νέες ταυτότητες – Σε μικροτσίπ όλα τα δεδομένα μας

Έτοιμες οι νέες ταυτότητες – Σε μικροτσίπ όλα τα δεδομένα μας

Η νέας γενιάς ταυτότητες έρχονται, καθώς η αλλαγή αυτών που χρησιμοποιούμε σήμερα, αποτελεί συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΗΠΑ ΤΑ ΝΕΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΘΑ ΠΕΡΙΕΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΤΟΧΟΥ

Οι ταυτότητες με τη σημερινή τους μορφή μπορούν να πλαστογραφηθούν εύκολα, γεγονός που «αγχώνει» τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επιθυμούν να γίνουν οι αλλαγές έως το 2017 αλλιώς μπορεί να υπάρξει αποπομπή της χώρας μας από το πρόγραμμα απαλλαγής έκδοσης βίζας για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στην Αμερική.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει -σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο»- ξεκινήσει να τρέχει τη διαδικασία αντικατάστασης των ταυτοτήτων με τη σύσταση δύο επιτροπών, εκ των οποίων η μία ασχολείται με το νομοπαρασκευαστικό κομμάτι και η άλλη με τις τεχνικές προδιαγραφές.

Τα νέα δελτία ταυτότητας θα έχουν ένα μικροτσίπ, στο οποίο αρχικά θα αποθηκεύονται βιομετρικά χαρακτηριστικά. Κατόπιν θα υπάρχει η δυνατότητα αναβάθμισης των στοιχείων, με τον τελικό στόχο να θέλει το μικροτσίπ να περιέχει πληροφορίες που σχετίζονται με το ιατρικό ιστορικό και την ασφάλιση του κατόχου, όπως και το ΑΦΜ.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, έχει αποκλειστεί το σενάριο οι νέες ταυτότητες να περιλαμβάνουν αποτύπωμα της ίριδας.

Η απόκτηση των νέων εγγράφων θα κοστίσει στους πολίτες, 10 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις