Εκτός βαρέων 120.000 εργαζόμενοι από 1η Σεπτεμβρίου

Μαχαίρι στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων βάζει η κυβέρνηση, καθώς το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που παραδόθηκε...

Μαχαίρι στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων βάζει η κυβέρνηση, καθώς το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που παραδόθηκε χθες στον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη εξαιρεί από 1η Σεπτέμβρη 120.000 εργαζόμενους.

Αποτέλεσμα των νέων ρυθμίσεων είναι ο αριθμός όσων υπάγονται στα βαρέα να πέσει στις 420.000, την ίδια ώρα όμως 40.000 άτομα διεκδικούν την ένταξή τους στην ειδική αυτή κατηγορία.

Το πόρισμα που έδωσαν χθες οι εμπειρογνώμονες στον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, θα δοθεί για διαβούλευση στους κοινωνικούς εταίρους. Στο πόρισμα καταγράφονται, μεταξύ άλλων, τα επαγγέλματα και οι ειδικότητες που πρέπει να εξαιρεθούν από αυτό το ειδικό καθεστώς.

Ανάλογη πρόβλεψη υπάρχει και στο Μνημόνιο, όπου προβλέπεται πως ο αριθμός όσων υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα δεν πρέπει να ξεπερνά το 10% του εργατικού δυναμικού. Σήμερα στο ειδικό αυτό καθεστώς υπάγονται περίπου 530.000 άτομα.

Για όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν της κατηγορίας, έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία, θα πάρουν δηλαδή σύνταξη στα 65.

Από τις ανατροπές θα γλιτώσουν όσοι προλάβουν να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι και το 2015, δηλαδή όσοι συμπληρώσουν 4.500 ένσημα εκ των οποίων 3.600 στο καθεστώς των βαρέων.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι που θα εξαιρεθούν από τον κατάλογο θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη μείωση των μισθών από 50 έως 200 ευρώ (καθώς θα χάσουν το ειδικό επίδομα) και σε δεύτερη φάση με την περικοπή των συντάξεών τους έως 12%.

Πάντως η επιτροπή εισηγείται την ένταξη συγκεκριμένων ειδικοτήτων στο ειδικό αυτό καθεστώς, με το υπουργείο να εξετάζει και το θέμα της αναδρομικότητας, ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν και προηγούμενα χρόνια.

Σημειώνεται πως για την εξαίρεση ή την ένταξη ενός επαγγελματία στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα η επιτροπή συνυπολόγισε μια σειρά παραγόντων. Τα βασικότερα κριτήρια είναι οι συνθήκες εργασίας (π.χ. εργασία σε ύψος, σε περιορισμένο χώρο, σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες), αλλά και το ωράριο (π.χ. εργασία σε βάρδιες, νυχτερινό ωράριο).

Οι πρώτες αντιδράσεις για την περικοπή της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών έχουν ήδη εκδηλωθεί. Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για «αδικίες και αυθαιρεσίες» στην προτεινόμενη λίστα και ζητεί να μη γίνει κανένας αποχαρακτηρισμός επαγγέλματος χωρίς επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο.

Ακολουθεί η λίστα με τις αλλαγές