Οικονόμου: «Aνησυχώ για την κλιμάκωση της βίας»

Δραματικοί τόνοι από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ...

Δραματικοί τόνοι από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ

Την ραγδαία κλιμάκωση των φαινομένων βίας επιχείρησε να μεταφέρει με δραματικούς τόνους ο αρχηγός της ΕΛΑΣ κ. Ελευθέριος Οικονόμου στα μέλη της επιτροπής θεσμών και διαφάνειας της Βουλής. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «ανησυχεί και αγωνιά για την αύξηση της βίας» αλλά και για την «αναβάθμιση» των «όπλων» που χρησιμοποιούν οι αναρχικοί ενώ εξέφρασε και την βεβαιότητά του ότι «η άλλη πλευρά επιθυμεί να υπάρξει νεκρός αυτή την περίοδο».

«Νέας γενιάς μολότοφ, τόξα, πέτρες και μπουκάλια με ούρα»

Αναλυτικά, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ είπε ότι «είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία πραγματοποιούνται επιθέσεις με καλάζνικοφ καθημερινά»! Πρόσθεσε πως «παρατηρούμε ότι οι κλασικές βόμβες μολότοφ τείνουν να καθιερωθούν στην ελληνική κοινωνία ως παιδικό άθλημα. Παρατηρούμε ότι η κλασική μολότοφ από εμπρηστική γίνεται εκρηκτική χρησιμοποιώντας βεγγαλικά με ισχυρή ποσότητα εκρηκτικής ύλης. Μέσα βάζουν και ρινίσματα σιδήρου ή παχύρευστα υγρά για να καθίσουν στις στολές αστυνομικών και να προκαλέσουν μεγαλύτερη ζημιά. Χρησιμοποιούνται τόξα με βέλη, σφενδόνες που πετάνε μπουλόνια, πιστόλια φωτοβολίδας, σιδερόβεργες, πέτρες και μάρμαρα. Ενός αστυνομικού μπήκε η φωτοβολίδα μέσα στο κράνος με αποτέλεσμα να πάθει μεγάλη ζημιά, άλλη φωτοβολίδα είχε ως συνέπεια να πάρει φωτιά ο εθνικός κήπος. Πολλοί έρχονται με βαριοπούλες και σπάνε μάρμαρα. Πυροσβεστήρες για δημιουργία θολού περιβάλλοντος, καπνογόνες βόμβες, εκτυφλωτικά λέιζερ λέιζερ, καυστικά οξέα που προκαλούν εγκαύματα και μπουκάλια με ούρα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις εκμεταλλεύονται τους χώρους ασυλίας».

«Θέλουν νεκρό»

Επιπροσθέτως, ο κ. Οικονόμου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η άλλη πλευρά επιδιώκει να υπάρξει νεκρός αυτή την περίοδο. Παρατηρείται πολύ μεγάλη και ανησυχητική κλιμάκωση. Δημιουργείται και μια φασίζουσα ακροδεξιάς προέλευσης βία. Δεν έχει ακόμα λάβει τις διαστάσεις των αναρχικώ. Δρα σε συγκεκριμένους χώρους όπου υπάρχουν πολλοί αλλοδαποί είδαμε όμως και μια περίεργη σύμπλευση, ομάδες ακροδεξιών και αναρχικών να ανέχονται η μια την άλλη και να βάλουν κατά αστυνομικών. Είμαστε η μόνη χώρα που στοχεύεται ευθέως η Βουλή. Στην πλατεία Συντάγματος έπεσαν πάνω από 20 τόνοι πέτρας με αποτέλεσμα οι δυνάμεις να λένε «δεν αντέχουμε άλλο μας έχουν χτίσει».

Τέλος, ο κ. Οικονόμου είπε ότι αν και υπήρξε μια αποκλιμάκωση των φαινομένων βίας μετά το τραγικό συμβάν της Μαρφίν, το τελευταίο διάστημα υπάρχει έξαρση ενώ στα φαινόμενα της Κερατέας οι αναρχικές δυνάμεις είχαν την ευκαιρία να ανασυνταχθούν και να αναβαθμίσουν τους τρόπους δράσεις τους.