Ηλεκτρονική παρακολούθηση των καυσίμων

Δραστικά μέτρα σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εκμηδενίσει αν είναι δυνατόν το φαινόμενο της λαθρεμπορίας πετρελαίου.

Δραστικά μέτρα σκοπεύει να λάβει το Υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να εκμηδενίσει αν είναι δυνατόν το φαινόμενο της λαθρεμπορίας πετρελαίου. Έτσι, προς αυτή την κατεύθυνση το Υπ. Οικονομικών προσανατολίζεται να τοποθετήσει ηλεκτρονικά συστήματα εντοπισμού θέσης (GPS), σε όλα τα βυτιοφόρα, ενώ το ΣΔΟΕ από την πλευρά του ξεκινάει θαλάσσιες περιπολίες έτσι ώστε να «πιάσει» τα πλοία που διακινούν παράνομα πετρέλαιο.

Περίπου 500 εκ. ευρώ προσδοκά το Υπ. Οικονομικών από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο θέρμανσης, από μια αγορά με ετήσιο τζίρο άνω των 2 δισ. ευρώ. Σε υψηλότερα επίπεδα κινείται εύλογα το λαθρεμπόριο ναυτιλίας. Την πάταξη του λαθρεμπορίου εξυπηρετούν οι αλλαγές για κάθειρξη όσων εμπλέκονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας αξίας άνω των 150.000 ευρώ, καθώς και ποινές φυλάκισης 10 ετών για δημόσιους υπαλλήλους που θα εντοπιστούν να εμπλέκονται στις υποθέσεις αυτές.