ΕΛΛΑΔΑ

Φιάσκο η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

Φιάσκο η επιχείρηση εκκένωσης της Ειδομένης

Μπορεί η αστυνομική επιχείρηση της εκκένωσης της Ειδομένης να ολοκληρώθηκε ωστόσο όπως όλα δείχνουν δεν μεταφέρθηκαν όλοι οι μετανάστες σε κρατικές δομές.

ΜΙΑ ΤΡΥΠΑ ΣΤΟ ΝΕΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΦΟΥ ΝΕΟΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΣ ΣΤΗΘΗΚΕ ΣΕ ΚΟΝΤΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ - ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΜΕΣΑ ΣΕ ΣΚΗΝΕΣ

Αρκετοί ήταν αυτοί που έφυγαν από τον καταυλισμό προτού ξεκινήσει η αστυνομική επιχείρηση και πλέον περιφέρονται ανά τη Ελλάδα. Με βάση τα στοιχεία των αρμόδιων υπουργείων στην περιοχή της Ειδομένης βρίσκονταν πριν την αστυνομικής επιχείρηση περίπου 8.500-9.000 πρόσφυγες και μετανάστες, με αποτέλεσμα, οι να υπολοίπονται περίπου 4.000 πρόσφυγες...

Σημειώνεται ότι κοντά στον καταυλισμό της Ειδομένης που εκκενώθηκε βρίσκονται δύο εγκαταλελειμμένα βενζινάδικα στα οποία είχαν βρει κατάλυμα εκατοντάδες μετανάστες. Ωστόσο τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων αυξήθηκε κατακόρυφα.

Δείτε το βίντεο του ruptly:

Σημειώνεται ότι στο εν λόγω σημείο σημειώνονται επεισόδια βίας μεταξύ των μεταναστών γεγονός που αποδεικνύεται από την μεταφορά ενός μετανάστη σήμερα το πρωί σε τοπικό νοσοκομείο που έφερε τραύμα από μαχαίρι.

Τζάκη: «Η Ειδομένη ήταν μία ωρολογιακή υγειονομική βόμβα, που απενεργοποιήθηκε»

«Η Ειδομένη ήταν μία ωρολογιακή υγειονομική βόμβα, η οποία απενεργοποιήθηκε με την εκκένωσή της» δηλώνει η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ιωάννα Τζάκη, η οποία επισημαίνει ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση καλών υγειονομικών συνθηκών σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων είναι πλέον πιο ελεγχόμενη.

«Θεωρούμε ότι τώρα τα πράγματα θα είναι πιο ελεγχόμενα, όμως με δεδομένο ότι δεν ερωτάται κανένας από την τοπική κοινωνία για το πού εγκαθίστανται οι πρόσφυγες, αυτό δημιουργεί δυσχέρειες στη διαχείρισή τους όσον αφορά το κομμάτι της υγείας. Κατ΄ αρχήν μιλάμε καθημερινά με όλους τους δήμους για να δούμε πού εγκαθίστανται, διότι ενημέρωση δεν έχουμε εμείς. Ενίοτε δεν έχουν και οι δήμοι» δήλωσε η κ. Τζάκη.

Σε ό,τι αφορά στους υγειονομικούς ελέγχους που πραγματοποιούνται σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, γνωστοποίησε ότι γίνονται δύο φορές την εβδομάδα στις δομές που λειτουργούν στο νομό Θεσσαλονίκης και μία στους υπόλοιπους νομούς της Περιφέρειας. Το αντικείμενο των ελέγχων είναι η διαδικασία διανομής του φαγητού και των τροφίμων και οι συνθήκες ατομικής υγιεινής όσων διαμένουν μέσα στους χώρους. Εδώ και ένα μήνα, άλλωστε, έχει μοιραστεί σε όλες σχεδόν τις δομές φιλοξενίας έντυπο στα αραβικά και τα αγγλικά με οδηγίες για την ατομική υγιεινή, τη διαχείριση τροφίμων αλλά και τα κουνούπια.

Ειδικά για τα τρόφιμα, έχουν ελεγχθεί οι εταιρείες catering που έχουν αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων και μεταναστών, ως προς τις εγκαταστάσεις τους, την επάρκεια και την καταλληλότητα της διαχείρισης των τροφίμων σε επίπεδο παρασκευής. Επιτόπιοι έλεγχοι γίνονται και μέσα στο χώρο φιλοξενίας για το πώς διανέμονται τα τρόφιμα και από ποιους. Συγκεκριμένα εξετάζεται πώς είναι συσκευασμένο το τρόφιμο, κάτω από ποιες συνθήκες μεταφέρεται, συντηρείται και μοιράζεται και εάν είναι σε ατομικές μερίδες και αεροστεγώς κλεισμένο, ώστε να μην κινδυνεύει από αλλοιώσεις λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι σε μονάδες catering πρέπει να είναι υγειονομικά ελεγμένοι και να έχουν υποβληθεί σε εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις. «Από το γεγονός αυτό προκύπτει ένα ζήτημα με τους εθελοντές που καλώς υπάρχουν -διότι ο εθελοντισμός είναι και στο DNA του Έλληνα- όμως είναι δύσκολο να συμμετέχουν στη διανομή των τροφίμων γιατί δεν είναι υγειονομικά ελεγμένοι» πρόσθεσε.

Πέραν των τροφίμων, οι έλεγχοι αφορούν τις εγκαταστάσεις υγιεινής. «Αυτό το οποίο διαπιστώσαμε είναι ότι σε κάποιους χώρους φιλοξενίας γίνεται καλή διαχείριση των χημικών τουαλετών, των ντουζ και του νερού για ατομική υγιεινή, σε κάποιες άλλες όμως όχι. Αυτό εξαρτάται από την ύπαρξη στεγανών βόθρων για τη διοχέτευση των λυμάτων, τις υπηρεσίες καθαριότητας που προσφέρει ο ανάδοχος και την προσωπική διαχείριση από την πλευρά των ίδιων των προσφύγων» είπε η κ. Τζάκη.

Παράλληλα γίνονται συνεννοήσεις με τους υπεύθυνους γιατρούς που βρίσκονται στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων αλλά και υποδείξεις και συστάσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες σε όσους διαμένουν στους χώρους αυτούς. Οι συστάσεις αφορούν και τη διαχείριση των απορριμμάτων ώστε να φροντίζουν και οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες να μην συσσωρεύονται σκουπίδια που μπορεί να αποτελέσουν εστία μολύνσεων.

Ειδικά για τα κουνούπια, οι παρεμβάσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας γίνονται όπου υπάρχουν λιμνάζοντα νερά εντός των κέντρων φιλοξενίας προσφύγων, ενώ στις περιπτώσεις των νοικιασμένων υποδομών (πρώην βιομηχανικοί χώροι, εργοστάσια ή αποθήκες) διενεργούνται ψεκασμοί πέριξ των εγκαταστάσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, η αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας είπε ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας σκευασμάτων για την πραγματοποίηση των δράσεων πρόληψης της εξάπλωσης των κουνουπιών. Εξέφρασε, ωστόσο, φόβους για την «παρουσία προσφύγων και μεταναστών που πιθανότατα προέρχονται και από χώρες όπου ενδημούν κάποιες ασθένειες που σε εμάς δεν υφίστανται, όπως η ελονοσία. Εκτιμούμε ότι δεν θα πρέπει να εγκαθίστανται σε περιοχές, όπου έχουμε αυξημένο πρόβλημα παρουσίας μεγάλων πληθυσμών κουνουπιών, όπως οι ορυζώνες. Θα πρέπει να βρούμε τρόπο είτε να απομακρυνθούν οι δομές, είτε να απομακρυνθούν τα άτομα που προέρχονται από τέτοιες περιοχές» πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Οικοανάπτυξη», που συμμετέχει τα τελευταία χρόνια στα προγράμματα καταπολέμησης εντόμων στην Περιφέρεια, Σπύρος Μουρελάτος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει επισημάνει ότι «περιοχές υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου για τέτοιου είδους ασθένειες θεωρούνται η υποσαχάρια Αφρική, η ινδική υποήπειρος και η νότια Αμερική, όμως η πλειονότητα των προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα μας προέρχεται από χώρες όχι ιδιαίτερα υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου».

Σχετικές ειδήσεις