ΕΛΛΑΔΑ

Ηράκλειο: Με απουσίες τεσσάρων εκκλησιών το Συλλείτουργο

Ηράκλειο: Με απουσίες τεσσάρων εκκλησιών το Συλλείτουργο

Συλλείτουργο των Προκαθήμενων των Ορθοδόξων εκκλησιών πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά στο Ηράκλειο της Κρήτης το πρωί της Κυριακής (19/6) μια μέρα πριν την έναρξη της ιστορικής Συνόδου της ορθοδοξίας στην Κρήτη. Από το συλλειτουργο τελικά απουσίασαν οι προκαθήμενοι Ρωσίας , Γεωργίας, Βουλγαρίας και Αντιοχείας οι οποίοι ομως μνημονεύθηκαν κατά τα δίπτυχα.

Αποστολή: Μαρια Γιαχνάκη

Στο Συλλείτουργο παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος , υπουργοί της κυβέρνησης και βουλευτές μεταξύ των οποίων ο κύριος Αμανατίδης , κύριος Μπούρας , Γιαννης Κεφαλογιάννης, Ροδη Κράτσα, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταυρος Αρναουτάκης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κύριος Αποστολάκης και άρχοντες του οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η Θεία λειτουργία για την Πεντηκοστή έγινε υπό την σκιά της απουσίας τελικά των Σλαβόφωνων εκκλησιών αλλα κςι τγς αραβικής,γεγονός που απασχόλησε μεν τις υπόλοιπες εκκλησίες, όμως προχώρησαν στο κανονικό πρόγραμμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου.

Από την άλλη πλευρά η η Ρωσία η οποία είχε δώσει ελπίδες οτι μπορεί να άλλαζε γνώμη κατι το οποίο διαπραγματευόταν μεχρι την τελευταία στιγμή, τελικά δεν έκανε την μεγάλη κίνηση να ερθει και να συμμετάσχει στη Σύνοδο εμμένοντας στις απόψεις της.

Ο Οικουνενικός Πατριάρχης στο μήνυμα που απηύθυνε στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ήταν ενωτικός και ξεκάθαρος στις θέσεις της δικές του και της Συνόδου. «Μία είναι η Ορθόδοξη εκκλησία» τόνισε.

Ενώ σε άλλο σημείο του μηνυνατός του, διευκρίνησε οτι «μπορεί να υπάρχουν διαφορές οι οποίες ομως οφείλονται στην διαφορετικότητα της προέλευσης της καθε εκκλησίας και η μόνη λύση της αντιμετώπισης του μέλλοντος είναι ή από κοινού πορεία»

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ Παυλόπουλος έφτασε στον Ιερό Ναό λίγο πριν την Θεία κοινωνία και παρέμεινε μεχρι και το τέλος του εσπερινού.

Ο αναπληρωτής υπουργός κύριος Αμανατιδης δήλωσε οτι η σύνοδος ειναι μια ιστορική στιγμη για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία! Η κυβέρνηση εργάστηκε σκληρά για την Σύνοδο αυτή αλλωστε η αριστερά και η εκκλησια συναντούνται στην προσφορα στην αλληλεγγύη και στην Αγάπη για τον άνθρωπο

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια στην πόλη του Ηρακλείου ενώ απαγορεύθηκε στον κόσμο η είσοδος στον Ιερό Ναό του Αγίου Μηνά.

Σχετικές ειδήσεις