ΕΛΛΑΔΑ

Ανήλικοι Αφγανοί παραλίγο να παγώσουν μέσα φορτηγό - ψυγείο - Στους 56.909 οι εγκλωβισμένοι στη χώρα

Ανήλικοι Αφγανοί παραλίγο να παγώσουν μέσα φορτηγό - ψυγείο - Στους 56.909 οι εγκλωβισμένοι στη χώρα

Από 1.800 ευρώ είχε δώσει σε διακινητή μεταναστών κάθε ένας από τους έξι ανήλικους Αφγανούς που επιχείρησαν να ταξιδέψουν από την Αθήνα στην Σλοβενία.

Το περιπετειώδες ταξίδι των έξι ανήλικων Αφγανών, ηλικίας από 15 έως 17 ετών, είχε ξεκινήσει -σύμφωνα με την αστυνομία- πριν από περίπου 20 ημέρες από την Αθήνα, έχοντας προηγουμένως δώσει σε άγνωστο διακινητή 12.600 ευρώ.

Αρχικά οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν στην Πάτρα και στη συνέχεια αποφασίστηκε να μετακινηθούν στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας.

Εκεί, οι ανήλικοι Αφγανοί μπήκαν σε φορτηγό - ψυγείο, μέσα στο οποίο είχε διαμορφωθεί ειδική κρύπτη, ανάμεσα στο φορτίο με τα καρπούζια. Αφού ολοκληρώθηκε η φόρτωση του οχήματος, ξεκίνησε το ταξίδι με προορισμό το λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Στη συνέχεια το φορτηγό - ψυγείο θα περνούσε στην Ιταλία με πλοίο της γραμμής, έχοντας ως τελικό προορισμό την Σλοβενία.

Όμως, έπειτα από περίπου δύο ώρες ταξιδίου και ενώ το φορτηγό - ψυγείο βρισκόταν στο ύψος του Περιθωρίου Αιτωλοακαρνανίας, οι ανήλικοι άρχισαν να φωνάζουν και να κτυπούν τα εσωτερικά τοιχώματα του οχήματος, διότι, λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας, φοβήθηκαν ότι θα πάγωναν.

Ο αλλοδαπός οδηγός του φορτηγού ακούγοντας τις φωνές των ανήλικων σταμάτησε το όχημα και ειδοποιήθηκε η Αστυνομία.

Ο οδηγός του φορτηγού και οι ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο Μεσολόγγι, ενώ οι αστυνομικοί της Ασφάλειας πραγματοποιούν έρευνες για τον εντοπισμό των ατόμων, που εμπλέκονται στην υπόθεση της διακίνησης.

Αυξημένη η παραβατικότητα στα νησιά του βορείου Αιγαίου

Εγκλωβισμένοι στα νησιά μετανάστες και πρόσφυγες καταφεύγουν σε παράνομες πράξεις καθώς είτε ψάχνουν τρόπο να φύγουν προς την Αθήνα είτε τους έχουν τελειώσει τα χρήματα και κλέβουν για να επιβιώσουν.

Όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο αεροδρόμιο της Χίου, συνελήφθησαν, από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, δύο υπήκοοι Συρίας. Κατά τον καθιερωμένο από τους αστυνομικούς έλεγχο των επιβατών πτήσης με προορισμό την Αθήνα, οι δύο αλλοδαποί επέδειξαν ταυτότητες ρουμανικών αρχών, οι οποίες όπως διακριβώθηκε, ήταν πλαστές.

Στη Σάμο, συνελήφθησαν από αστυνομικούς, δύο υπήκοοι Συρίας ηλικίας 43 και 48 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Όπως διαπιστώθηκε, τρεις ανήλικοι υπήκοοι Συρίας, παιδιά των συλληφθέντων, προσπάθησαν να αφαιρέσουν διάφορα αλκοολούχα ποτά και αναψυκτικά, από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Βαθύ της Σάμου, χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν καθώς έγιναν αντιληπτοί και τράπηκαν σε φυγή.

Τέλος και πάλι στη Σάμο, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Σάμου, τρείς υπήκοοι Συρίας, ηλικίας 20, 31 και 35 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για κλοπή. Όπως διαπιστώθηκε αφαίρεσαν από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, διάφορα οινοπνευματώδη ποτά και αναψυκτικά.

Στους 56.909 οι εγκλωβισμένοι

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, σε 56.909 ανέρχονται σήμερα Τρίτη 21 Ιουνίου, οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα.

Οι νέες αφίξεις το τελευταίο 24ωρο ανέρχονται σε 44, από τους οποίους οι 35 που εντοπίστηκαν σε ξύλινο σκάφος στη θαλάσσια περιοχή των Κυκλάδων, φιλοξενούνται σε δημοτικό χώρο στην Κύθνο. Αφού γίνει εξακρίβωση των στοιχείων τους, οι μετανάστες και πρόσφυγες αναμένεται να οδηγηθούν σε κάποιο κέντρο φιλοξενίας.

Συνολικά ο αριθμός των προσφύγων στα νησιά υπολογίζεται σε 8.610.

Στη βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται 23.736 πρόσφυγες, στην κεντρική Ελλάδα 2.147 και στη νότια Ελλάδα 240. Στην Αττική διαμένουν 9.991 πρόσφυγες, σε οργανωμένες δομές, και 4.873 στις μη οργανωμένες. Επίσης, στις δομές που χειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες φιλοξενούνται 5.812 άτομα. Τέλος, εκτιμάται ότι 1.500 πρόσφυγες παραμένουν εκτός δομών φιλοξενίας.

Δείτε ΕΔΩ τις προσφυγικές ροές σήμερα

Σχετικές ειδήσεις